Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Hjälpmedel

Om du är i behov av hjälp för att klara dig i hemmet finns tekniska hjälpmedel att tillgå. Landstinget och kommunerna i Värmland samverkar i en gemensam nämnd, Hjälpmedelsnämnden i Värmland. Nämnden beslutar vilka hjälpmedel som kan förskrivas oavsett var du bor i Värmland.

Förändringar av riktlinjer för hjälpmedel i Värmland från och med 1 april 2016

Från och med 1 april 2016 gäller nya riktlinjer för hjälpmedel i Värmland. Ditt ansvar för egenvård tydliggörs alltmer inom hälso- och sjukvården och det ökade egenansvaret för hjälpmedel är en del av detta. Ett sätt att skilja på hälso- och sjukvård och egenansvar är att bedöma om åtgärden kräver legitimerad (medicinskt utbildad) personal.

Hjälpmedel som övergår till egenansvar

Det betyder att vissa hjälpmedel får du köpa själv. Flera av dessa produkter går att köpa i affärer, apotek, postorder och via webshop.
Exempel på hjälpmedel du får köpa själv: Griptång, förhöjningsdynor, strumppådragare, enkel duschpall, matlagningshjälpmedel, greppvänliga bestick, muggar och saxar, stödkäpp.

Vid behov av hjälpmedel under en kortare tid (4 månader) kan du hyra från kommunens hjälpmedelsverksamhet

Du kan ha brutit något ben, genomgått en operation eller liknande och märker att du behöver någon form av hjälpmedel för att klara av vardagen lättare.
De hjälpmedel du kan hyra är:

  • Manuell rullstol och transportrullstol 
  • Arbetsstol 
  • Portabel ramp
  • Duschpall/ badkarsbräda
  • Toaförhöjning
  • Förhöjningsklossar till säng
  • Rollator och gåstativ

Har du ett långvarigt behov av hjälpmedel (längre än 4 månader) sker som vanligt en förskrivning av legitimerad personal

Du betalar en avgift för bedömningen men inte för hjälpmedlet. Förskrivning innebär att prova ut, anpassa och ge val till lämplig produkt, informera, instruera och träna, följa upp och utvärdera funktion och nytta. Allt dokumenteras i journal och detta innebär att du blir patient inom hälso- och sjukvården.

För mer info vänligen kontakta kommunens arbetsterapeuter eller sjukgymnast, vilka nås via kommunens växel på telefon 054-17 20 00.

Läs gärna mer på 1177 Vårdguidens sida om hjälpmedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2019-08-15 av

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00