Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Sevärdheter

I Forshaga kommun finns det ett flertal sevärdheter såsom vandringleder, kyrkor, hembygdsgårdar, herrgårdar och kulturmiljöer som Gamla Kraftstationen och Klarälvsrummet.

Banvakt Karls Kabyss

Banvakt Karls kabyss är ett minnesmärke över järnvägen och fungerade en gång i tiden som banvakten Karl Anderssons raststuga. Nu är den ett utmärkt och framför allt annorlunda ställe för trötta cyklister och andra som färdas utmed Klarälvsbanan att vila på. Inne i den lilla raststugan finns en gästbok och man kan också köpa spikar från den gamla järnvägsrälsen. På väggarna finns fotografier från förr.

Dejefors kraftverk

Här finns fyra generationer aggregat från 10-talet, 30-talet, 50-talet och 90-talet. Utställning om vattenkraft finns också.

Forshaga Hembygdsgård

Mycket aktiv hembygdsgård i vacker värmlandsmiljö. Välutrustade lokaler finns att hyra för konferenser, sammanträden, utställningar och annat. Hembygdsgården Bråtarna är belägen i Skived.
Läs mer om Forshaga Hembygdsgård på Visit Värmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Forshaga kyrka

Kyrkan i centrala Forshaga är byggd i sten. Den uppfördes år 1919-1920 och invigdes den 20 maj 1921. Altaruppsats från 1696, är en gåva från Grava församling.

Gamla Kraftstationen i Deje

Gamla Kraftstationen i Deje är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring vattenfallet som Klarälven gör i Dejefors. Industribyggnaden fungerar idag som konsthall och en kulturell mötesplats för teater, konst och musik.
Besök Gamla Kraftstationens hemsidalänk till annan webbplats

Järnåldersgravarna i Löved

Ett gravfält från järnåldern med 16 gravhögar finns vid Löveds Herrgård söder om Forshaga. Upplev platsen på våren då marken är täckt av vitsippor.
För mer information om Pilgrimsleden och botanisk vandringled

Nedre Ulleruds Hembygdsgård

Vid ett besök på Nedre Ulleruds hembygdsgård får man ta del av bygdens gamla anor. Hembygdsföreningen startades 1930. På hembygdsgården finns: Kagghea Kaggetorpet från 1600-talet med inredning från 1800-talet. Gamla sockenstugan med byggår omkring 1760. Stallbyggnad byggd 1839, fårhus, visthusbod och laxbod. Här finns museum för bland annat tidningar, foton, böcker, urmakeri, snickeri och hjultillverkning.

Nedre Ulleruds Kyrka

Kyrkan i Deje har anor från medeltiden. Fristående klockstapel. Dopfunt från 1200-talet.

Norra Hyn

Norra Hyn är en artrik fågelsjö med många häckande arter så som tranor, gäss, änder, flera sångare och en skrattmåskoloni. Tornet är ett så kallat "morgontorn", det betyder att man på morgonen observerar sjön i medljus, vilket underlättar fågelskådningen.
För mer information om Norra Hyn - Fågeltornsleden 

Sveriges största gran


Forshaga kommun kan stoltsera med att ha Sveriges största gran i kommunen. Granen finns vid Västra Örten: Karta-här finns granenPDF.

Tomten

Här kan du hälsa på hos Tomten i hans julstuga där allehanda julsaker finns till försäljning. Tomten, Inge i Halla är en av 40 auktoriserade jultomtar i Sverige.
Besök Tomtens hemsida

länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Torsberget

På västra sidan sjön Västra Örten reser sig Torsberget 165 m över vattenytan och utgör en betydelsefull del av det vackra landskapet. Här förekommer många ovanliga växter. Det är ett av flera hyperitberg och gränsen mellan hyperit och gnejs går ungefär vid halva bergets sida. Botaniskt sett är sydsluttningen intressantast. Här finns en mycket frodig örtvegetation.


Ätterösera

Ätterösarna är en fornlämning utanför Forshaga och är två gravrösen som härstammar från bronsåldern cirka 1500 till 500 år före Kristus, belägna på toppen av en berghäll, som stupar brant ner mot sjön Norra Hyn.
Du kommer fram till Ätterösera om du vandrar den två kilometer långa Ätterösleden. Ätterösleden startar vid viadukten över väg 62 alldeles innanför entréporten och följer delvis 5- och 10 kilometersspåren. För mer information om Ätterösleden

Övre Ulleruds Hembygdsgård

Gården "Där nere" i Edeby är från 1840-talet. En bondgård med mangårdsbyggnad, ladugård och ränne. Flyttade till hembygdsgården är Hultängsstugan och en komplett inrättad smedja, samt en bagarstuga. På gården finns en stor samling av bruksföremål.

Övre Ulleruds Kyrka

Väster om Klarälven, mellan Deje och Olsäter, ligger Övre Ulleruds kyrka. I kyrkan finns ett medeltida krucifix och en dopfunt från 1200-talet med runskrift på platta. Intill kyrkan finns spår av tidigare älvfåror från Klarälven.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2019-05-09

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00