Till startsidan
Till startsidan

Avgift för företag på återvinningscentralen

Företag ska betala en avgift för att lämna avfall på återvinningscentralen. Ett inpasseringssystem registrerar företagsfordon (lätta lastbilar) vid infart på återvinningscentralen.

Andra typer av företagsbilar som inte systemet känner av, kan bli debiterade på plats, manuellt av personalen, om man ska lämna avfall från en verksamhet eller ett företag.

För hushåll som betalar renhållningsavgift till kommunen via sitt abonnemang ingår tjänsten att lämna grovavfall på återvinningscentralen. Eftersom detta inte ingår för företag, fakturerar vi deras besök separat.

En sensor läser automatiskt av bilens registreringsskylt när man kör in till återvinningscentralen. Avläsningen kopplas sedan ihop med Transportstyrelsens register. Systemet känner av om det är ett företagsregistererat verksamhetsfordon, typ lätt lastbil eller motsvarande.

Personbilar som används som tjänstebil registreras inte automatiskt. Inte heller bilar som är registrerade på enskild firma. Dessa bilar kan bli debiterade manuellt på plats om de ska lämna avfall från ett företag eller verksamhet.

Det är inte tillåtet att besöka anläggningen med större lastbilar (över 3,5 ton) för att lämna grovavfall.

Varje besök kostar 235 kronor exklusive moms från 1 januari 2022. Avgiften faktureras en gång per månad av SVEA Ekonomi. Har du lämnat avfall vid flera tillfällen samma månad, får du en samlingsfaktura. Faktura skickas ut i början av varje månad.

Observera att vid manuell debitering får man ingen samlingsfaktura. Då betalas varje faktura för sig senast 30 dagar efter besöket. Fakturan få man av på plats av personalen.

Kontakta alltid SVEA Ekonomi om du har frågor om fakturering och betalning, telefonnummer 08-735 29 59.

Företag som vill lämna grovavfall på återvinningscentralerna i Karlstad får betala den avgift som beslutats av Karlstads Energi. För närvarande är deras avgift 1 500 kronor exklusive moms.

Kontakta SVEA ekonomi, telefonnummer 08-735 29 59.

Javisst det går bra. Under en timme, oavsett hur många gånger du åker in på återvinningscentralen, betalar du bara för ett besök. Efter den första timmen debiteras du för ytterligare ett besök.

Nej, du betalar för besöket inte för hur mycket avfall du har.

Om bilen är registrerad som personbil, blir den inte automatiskt fakturerad. Lämnar man verksamhetsavfall med personbilen kan det bli aktuellt med debitering på plats på återvinningscentralen. Då sköter personalen det.

Nej. Är bilen registrerad på en organisation (företag) som lätt lastbil, blir du debiterad. Systemet kan inte skilja på privata ärenden eller företagsärenden. Man förutsätter att avfallet som finns i en företagsbil kommer från företaget eller verksamheten. Därför är det viktigt att du väljer privat bil vid privata ärenden.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2022-01-03