Till starsidan
Till starsidan

Nu inför vi sortering av matavfall

Dina potatiskal kan göra stor skillnad för miljön! Från årsskiftet börjar vi områdesvis att ställa ut kärl för sortering av matavfall.

Istället för att matavfallet går till förbränning ska det omvandlas till biogas. Biogasen används till drivmedel och i processen utvinns även biogödsel som används i lantbruket.

Från 1 januari 2024 är det ett lagkrav att kommunen ska kunna erbjuda insamling av källsorterat matavfall. Tillsammans med Grums och Hammarö inför vi från och med årsskiftet 2023 sortering av matavfall i Forshaga kommun.

Vad innebär det för mig?

Som villaägare kommer du att få ett brunt kärl för matavfallet som ska stå bredvid ditt vanliga sopkärl. Du kommer även att få en hållare att ha i köket. I den sätter du papperspåsen för matavfall innan det slängs i kärlet. Papperspåsarna delar vi ut till varje hushåll. Du som bor i bostadsrätt eller lägenhet kommer att få gemensamt kärl för matavfall i soprum eller vid uppställningsplats. Hållare för papperspåsen och papperspåsar kommer att delas ut till varje lägenhet.

Varmkompost

Du behöver inte ha ett kärl för matavfall om du har en godkänd varmkompost. En godkänd varmkompost är mellan 250-400 liter. Den ska ha väggar, lock och nät i botten som skyddar mot skadedjur som fåglar och möss. Märke spelar ingen roll.

För att få kompostera sitt avfall behöver man skicka in en skriftlig ansökan till miljö- och byggnämnden. Ansökan gäller även om man har en bokashi.

Hur ska jag sortera?

I papperspåsen ska man bara lägga matavfall. För att kunna ta hand om matavfallet och göra biogas av det är det viktigt att ingen plast eller annat avfall läggs i påsen. Några exempel på sådant som kan läggas i påsen är:

  • Matrester, råa och tillagade
  • Frukt- och grönsaksrester
  • Ägg och bröd
  • Fisk- och skaldjursrester
  • Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
  • Hushållspapper
  • Hushållspappret du använt för att torka ur fett ur stekpannan

Vad kostar det?

Ny taxa kommer att beslutas inför årsskiftet och vi kommer efter detta gå ut med informationen.

Instruktioner och mer information om till exempel kärl och abonnemang kommer skickas ut till alla hushåll i god tid innan insamlingen startar.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2022-10-03