Till startsidan
Till startsidan

Sopsortering; så här sorterar du ditt avfall

På kommunens återvinningscentral kan du lämna både grovavfall och förpackningar.

Sortera så här

Detaljerade guider finns hos Sopor.nu

Sopor.nu

Asbest

Vi tar inte emot asbest på Kvarntops återvinningscentral. Den som har grovavfall som innehåller asbest kan lämna det på Djupdalens återvinningscentral i Karlstad. Där tar de emot 20 kg kostnadsfritt om man är privatperson. Ska man lämna en större mängd, över 20 kg, tillkommer en kostnad på 2.10 kr/kg.
Asbesten måste vara inplastad och förseglad med tejp.Företag som vill lämna asbest på Djupdalen betalar 4.20 kr/kg.

Aska

Lämnas i fack avsett för enbart aska

Batterier

Småbatterier, bilbatterier.

Brännbart

Mjukplast, textilier, skumgummi, plastleksaker, tapeter, skor, kläder.

Däck


Gipsskivor


Elektronikskrot

Lysrör, glödlampor, lågenergilampor, el- och batteridrivna produkter: verktyg, leksaker, hårtork, mobiltelefon, brödrost, dator, skrivare, skivspelare, tv-apparat, tvättmaskin, torkskåp, spis, frysbox

Farligt avfall

Spillolja, färg- och lackrester, lim, lösningsmedel, bekämpningsmedel, kvicksilvertermometer, rengöringsmedel, oljefilter, kemikalier. Läkemedelsrester lämnar du på ett apotek. OBS! Vi tar inte emot farligt avfall från företag.

Förpackningar

Förpackningar ska vara tömda och rengjorda
Glas: flaskor och burkar av färgat och ofärgat glas
Pappersförpackningar: sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, mjölk- och juicepaket, skokartonger, toarullar, wellpapplådor.
Metallförpackningar: konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, penseltorra färgburkar, aluminiumfolie, aluminiumformar, dryckesburkar utan pant, värmeljushållare.
Plastförpackningar, mjuka och hårda: flaskor, burkar, dunkar, små hinkar, plastpåsar, plastkassar, plastfolie, köttråg av cellofan, chipspåsar, skumplast, bubbelplast.

Invasiva arter

Lägg växtavfallet i dubbla genomskinliga sopsäckar och förslut dom väl innan du lämnar dem på Återvinningscentralen. Detta är avgörande för att förhindra att de sprider sig vidare. Det får inte vara jord bland rötterna eller blommorna eftersom det inte går att bränna. Släng inte de invasiva arterna i trädgårdsavfall, utan på anvisad plats för invasiva arter. OBS! Vi tar inte emot invasiva arter från företag.

Naturvårdsverket om invasiva arter

Jord, sten, kakel


Kyl- och frysskåp


Matolja, matfett

Ta en tom petflaska och häll matfett/matolja i den. Använd gärna en tratt så går det lättare. Skruva på korken och lämna in flaskan till återvinningscentralen. Fettet återvinns till biobränsle. 

Metallskrot

Barnvagn, stuprännor, gräsklippare/åkbar gräsklippare tömd på bensin och olja, cyklar, värmeljuskoppar.

Möbler

Ris och grövre trädgrenar


Tidningar

Tidningar, reklam, kataloger, kontorspapper
(kuvert läggs i hushållssoporna)

Träavfall

Träprodukter till exempel brädor, spånskivor, fönsterbågar utan glas
Impregnerat virke sorteras för sig.

Trädgårdsavfall

Löv, gräs, rens, frukt, sågspån.

Vedaska


Värmeljuskoppar (metallskrot på återvinningscentralen)

Pilla loss vekeshållaren först och lämna bägge delarna till återvinning. De är av olika material och sorteras olika under återvinningen. Värmeljuskoppen är inte en förpackning så du lämnar den på återvinningscentralen som metallskrot.

Återbruk

Vid kommunens återvinningscentral finns återbruket. Där kan du lämna saker som är möjliga att använda igen av någon annan. Du kan  till exempel  lämna in husgeråd, böcker, leksaker, elektronik, sportutrustning, cyklar, glas, porslin, prydnadsföremål. Sakerna ska vara hela, rena och kompletta.

Återbruket

Ett par föreningar har insamlingsbox för textilier mm på återvinningscentralen.

Övrigt, sådant som inte är brännbart

Isolering, porslin, fönster- och spegelglas

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av