Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-07-29
Från och med idag häver vi bevattningsförbudet. Vi uppmanar dig samtidigt att vattna med försiktighet även i fortsättningen
Förbrukningen av dricksvattnet är nu stabil och därför väljer vi att släppa på bevattningsförbudet från och med torsdag 29 juli. Vi uppmanar alla att använda vattnet med försiktighet även i fortsättningen.
Läs mer om Från och med idag häver vi bevattningsförbudet. Vi uppmanar dig samtidigt att vattna med försiktighet även i fortsättningen

Pollenmätningar i Forshaga

Det mäts pollenhalter på 18 platser runt om i landet och Forshaga är den enda kommunen i Värmland som har en mätstation. 

Pollenfällan sitter på kommunhusets tak och trumman byts med olika intervall under pollensäsongen. Proverna analyseras av Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, som ansvarar för mätningarna i Forshaga.

Vad är pollen?

Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna. I pollenkornet finns växtens hanceller och de kan spridas med hjälp av insekter, vinden och ibland med vatten. Olika växtarter använder olika sätt att sprida sina pollen. Arter som björk och hassel har allergiframkallande pollen och använder vinden för att sprida sig.

Pollenallergi

En av fyra svenskar lider av allergier som påverkar ögon och luftvägar. Hälften av dessa orsakas av gräspollen. Det kan yttra sig på olika sätt, t.ex. genom att ögonen blir röda och rinner eller att det kliar i ögon, näsa och svalg.

Pollensäsongen kan delas in i tre perioder:
Våren - lövträden blommar
Sommaren - gräspollen
Sensommar/höst - säsong för gråbo

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av