Till startsidan
Till startsidan

Energi- och klimatrådgivning

En opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning för alla som bor och verkar i kommunerna Forshaga, Hagfors, Kil, Munkfors, Sunne och Torsby.

Vi hjälper privatpersoner, företag, föreningar och organisationer med:

 • frågor om energi och klimat,
 • tips och råd om hur man sänker energikostnader och minskar klimatpåverkan,
 • information om regelverk och vilka stöd och bidrag som finns att söka,
 • upphandling och granskning av offerter för exempelvis solceller och värmesystem.

Kontakt

Telefontid vardagar klockan 9-15 (lunchstängt kl 12-13).
Telefon: 054-19 24 10
E-post: energiradgivning@forshaga.se
OBS! Rådgivningen har stängt under semestern vecka 29-31.

Rådgivning i begränsad omfattning

Rådgivningsbesök genomförs i begränsad omfattning i mån av tid. Kontakta energirådgivningen för bokning av tid. Vid kontakt med energirådgivningen är det bra om du har information om årsförbrukning av el, byggår, byggnadsarea, uppvärmningssystem med mera.

Vår vanligaste fråga handlar om val av elavtal

Elrpiset per timme januari - september 2023

De sista 1,5 åren har varit turbulenta vad gäller elpris. Grafen ovan visar elpriset på Nordpool per timme från januari till september. Priset har varierat från över tre kronor per kilowattimme till minus 0,5 kr per kilowattimme. När vi i dagsläget pratar om elpris är det den del av kostnaden som ersätter den som producerar elenergi till exempel vattenkraftsägaren. Egentligen heter den elhandelspriset och utgör 30-70% av elkostnaden och det är denna del av elkostnaden som du kan välja att köpa på tre olika sätt;

 • fastprisavtal på tre månader upp till fem år
 • rörligt elpris, månadsmedel
 • timpris

Att välja ett fastprisavtal är som att köpa sig en försäkring. Om du har hög elförbrukning och vill veta vad elen kommer att kosta framåt så välj ett fastprisavtal. Just nu är dock "försäkringskostnaden" mycket hög på grund av all osäkerhet. Hushållet eller företaget försäkrar dig mot prishöjningar om något skulle inträffa.

Om du har liten elanvändning samt möjligheter att ersätta el med ved och har ekonomiska marginaler så brukar rörligt pris vara billigast i längden. Rörligt elpris är medelpriset per månad och det varierar stort från månad till månad.

Graf över medelelhandelspris per timme vecka 33-38 hösten 2023

Timpris är för dig som vet att du kan styra din elanvändning till tider när elpriset är lågt. Under hösten har medelpriset per timme varierat enligt grafen ovan. Generellt är elpriset lågt på nätter och på helgen med en dubbeltopp dagtid på vardagar. Första toppen brukar vara mellan klockan 07-12 och andra toppen klockan 16-20. Det kan löna sig extra att välja timpris om hushållet:

 • har möjlighet att tvätta, diska och torka tvätt på lågpristider,
 • har en solcellsanläggning som producerar egen el på dagen,
 • har elfordon och laddar på natten,
 • ett effektivt hus och möjligheten att styra sin elvärme till natten.

Ju mer av elanvändningen hushållet styr mot nätter och helger, desto mer kan man minska elhandelskostnaden.

När man bestämt sig för vilken avtalsform hushållet eller företaget vill ha så går man in på elpriskollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att välja elleverantör. Det fins flera olika jämförelsesidor på nätet men elpriskollen drivs av Energimarknadsinspektionen och ger en bra och opartisk jämförelse.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av