Till starsidan
Till starsidan
2022-06-20
Soptömning midsommar
Ni som har tömning på midsommarafton får era kärl tömda på torsdag 23/6.
Läs mer om Soptömning midsommar
2022-06-13
Del av Klarälvsbanan avstängd 15/6-28/6
Under perioden 15/6-28/6 asfalterar vi Klarälvsbanan mellan Edebyvägen och simhallen i Deje. Under arbetet är sträckan avstängd. Omledning sker via Edebyvägen. Skyltar är uppsatta. 
Läs mer om Del av Klarälvsbanan avstängd 15/6-28/6

Solenergi

Solenergi är en förnybar energikälla som inte ger några utsläpp. Under de senaste tio åren har installation av solceller blivit billigare. Det innebär att solenergi börjar bli lönsamt även här i Sverige.

Du hittar kommunens riktlinjer kring hanteringen av bygglov för solfångare och solceller under rubriken "Gå direkt till" här till höger på sidan.

Viktigt att tänka på

Den som är intresserad av att sätta upp solceller på sin villa har några viktiga saker att tänka på innan installationen:

  • Börja med att se över din elanvändning, speciellt under sommarmånaderna. Statistik kan du få av ditt nät- eller elhandelsbolag
  • Din huvudsäkring får vara högst 63 ampere, för att vara mikroproducent. Om du vill vara mikroproducent styr förbrukningen hur stor anläggning du kan installera. Per kalenderår måste du ha köpt mer el än vad du sålt till ditt elhandelsbolag.
  • Har din fastighet en lämplig plats att installera solceller på?
  • Kontakta kommunens miljö- och byggförvaltning för att ta redan på om det krävs bygglov. Läs mer i riktlinjerna som finns länkade här till höger på sidan.
  • Kontakta ditt nätbolag för att kontrollera nätägarens tekniska krav på en solcellsansläggning, vilket installatören hjälper dig med
  • Ta kontakt med några olika installatörer och jämför priser och utrustning. Ta gärna referenser så vet du om andra varit nöjda med de aktuella installatörernas arbete.
  • Glöm inte att söka solcellsstöd eller använda ROT-avdraget. Det går inte att utnyttja båda.
  • För att få sälja el behöver du momsregistrera dig. Gå in på Skatteverkets hemsida och sök på ”mikroproducent” och läs mer.
  • När installationen är klar ska du skriva avtal med ett elhandelsbolag som vill köpa din solel. Ta kontakt med flera elhandlare eftersom priset kan variera stort.
  • Från och med den 1 januari 2015 får alla som har mikroproduktion av förnybar el en skattereduktion för den el som levereras in på nätet. Då får man tillbaka 60 öre/kWh. Allt står förtryckt i din deklaration som du sedan gör avdrag för.

Kontakt

Kommunens energi- och klimatrådgivning svarar gärna på dina frågor om solenergi och solceller. De har telefontid måndagar, tisdagar och torsdagar klockan 09.30 - 15.30.
Telefon: 073-910 05 99
E-post: energiradgivning@forshaga.se

Läs mer om kommunens energi- och klimatrådgivning.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av