Till startsidan
Till startsidan

Bilen

Tvätta inte bilen hemma på gatan eller garageuppfarten. Skadliga ämnen i tvättmedlet och i smutsen från bilen rinner rakt ut i Klarälven eller någon av våra fina sjöar.

Var ska jag tvätta min bil?

Det bästa är en automatisk biltvättanläggning eller en gör-det-själv-hall som har en godkänd rening av vattnet. En bra anläggning renar vattnet med en oljeavskiljare och andra reningssteg.

Bor du långt ifrån en bra tvättanläggning? Då kan det vara acceptabelt att utföra enstaka, lättare tvättar hemma, förutsatt att du tänker på följande:

  • Kontrollera att du är långt ifrån enskilda vattentäkter och att du inte befinner dig inom vattenskyddsområde eller nära en dagvattenbrunn.
  • Ställ bilen på gräsmattan eller i andrahand en grusplan.
  • Tvätta med miljöanpassat bilschampo. Organismer i marken kan då bryta ner en del av ämnena innan de når grundvatten och ytvatten.
  • Använd inte avfettningsmedel, inte ens miljöanpassat.

Tänk på att det bästa är att utföra tvätten i en tvättanläggning!

Hur påverkar din biltvätt miljön?

När du tvättar bilen på gatan, garageinfarten eller annan asfalterad yta hemma så rinner tvättvattnet ner i en dagvattenbrunn. Dagvattnet leds oftast direkt ut i ett närliggande vattendrag, utan någon rening överhuvudtaget och kan hamna i våra bad- och fiskevatten. Många av de kemiska ämnena från biltvättmedel och från smutsen på bilen är skadliga och kan bli kvar i mark och vatten under lång tid.

Var du än tvättar din bil, använd miljömärkta produkter och anpassa din kemikalieanvändning efter behov. Läs på förpackningen och överdosera inte!

Biltvättarhelgen

Föreningen Svenskt Vatten anordnar kampanjen Biltvättarhelgen varje år i slutet av april. Syftet är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt. Dina val kan enkelt bidra till ett renare vatten!

Vad säger lagen?

Enligt miljöbalken håller du på med miljöfarlig verksamhet när du tvättar din bil. Du är skyldig att se till att avloppsvattnet som uppkommer när du tvättar bilen, renas eller tas omhand på något sätt. På så sätt minskar risken att olägenhet för människors hälsa och miljö uppstår.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2023-02-03