Till startsidan
Till startsidan
2025-01-16
Tekniskt underhållsarbete webbplats medför störningar lördag-söndag (18-19 januari)
Läs mer om Tekniskt underhållsarbete webbplats medför störningar lördag-söndag (18-19 januari)
2025-01-10
Förseningar i sophämtningen även vecka 3, låt kärlen stå ute tills de är tömda
Läs mer om Förseningar i sophämtningen även vecka 3, låt kärlen stå ute tills de är tömda

Olovlig användning av mark

Kommunens mark ska vara tillgänglig och kunna användas av alla. Att använda kommunens mark för privat bruk utan tillstånd kallas annektering och är inte tillåtet. Du som fastighetsägare har ett ansvar för att veta var din fastighetsgräns går och hålla dig inom den.

Olovlig användning av mark, eller nyttjande som det också kallas, kan till exempel vara uppställning av bilar, släpvagnar, studsmattor, komposter eller pallkragar utanför den egna tomtgränsen.

Det är lätt att få intrycket att ytor där det står privata anläggningar eller ägodelar är enskild mark, särskilt om det rör sig om byggnader eller inhägnader. Även en uppställd husbil, studsmatta eller sandlåda kan förvilla och är inte tillåtet att placera utanför privat tomt.

Exempel på olovliga anläggningar:

  • Gräsmattor
  • Träd och buskar
  • Planteringar
  • Staket
  • Komposter
  • Vedupplag
  • Uppställning av båtar, bilar, husvagnar
  • Skjul som är placerade utanför den egna tomten men även t.ex.
  • Byggnader
  • Pool
  • Lekstugor
  • Sandlåda
  • Gungställning
  • Studsmatta
  • Rastgårdar

Otillåten dumpning

Att köra ut sitt trädgårdsavfall i skogen är inte tillåtet. Inte heller att sätta upp en kompost utanför din tomtgräns. Du får ha en kompost i din egen trädgård. En annan möjlighet är att köra avfallet till återvinningen.

Lagen reglerar markanvändning

Det är brottsbalken, 8 kapitlet, som reglerar privatisering av annans mark vilket är att betrakta som egenmäktigt förfarande. Det är alltså förbjudet med olovliga åtgärder som vidtas på annans mark. Förbudet omfattar även offentligt ägd mark.

Det är detaljplanen som styr hur mark ska användas. Detaljplaner regleras i Plan och bygglagen (PBL) och i enlighet med PBL kan allmän platsmark ges skydd i detaljplanen. Allmän platsmark i en detaljplan är gator, vägar, torg, parker, natur och andra områden som ska vara tillgängliga för allmänhetens gemensamma behov. Allmän platsmark är inte avsedd för bebyggelse och får inte heller stängas av och kan bara upplåtas tillfälligt.

Som fastighetsägare ansvarar du själv för att ta reda på var din tomtgräns går och att du håller dig innanför den. Visar det sig att du använder kommunens mark ber vi dig att respektera tomtgränsen och plocka bort det du ställt dit snarast. Du kan kontakta Lantmäteriet om du är osäker på din tomtgräns.

Information om fastigheter och mark hos Lantmäteriet

Om du använder kommunens mark

Om kommunen upptäcker att du använder kommunens mark olovligt kontaktar vi dig och ber dig att ta bort alla anläggningar som är placerade utanför din egen tomtgräns och att du återställer marken i ursprungligt skick. Om du motsätter dig detta kan rättsliga åtgärder behöva vidtas.

Tillfälligt tillstånd

Skulle du tillfälligt behöva förvara något utanför din tomtgräns på allmän plats, t.ex. i samband med byggnation eller liknande kan du söka tillfälligt tillstånd via Polisen. Är det kommunalt ägd mark utanför allmän plats är det kommunen som ger tillstånd.
Använda offentlig plats – sök tillstånd, e-tjänst polisens webbplats

Det är detaljplanen som reglerar hur nära tomtgränsen man får bygga, men för bygglovsbefriade byggnationer såsom Attefallsbyggnader och Friggebodar krävs grannens medgivande om man vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

Kommunen gör alltid en separat bedömning om det är lämpligt ur kommunens synpunkt att bygga nära tomtgräns. Kommunen har som princip att byggnader och anläggningar ska kunna skötas från egen tomt vilket innebär ett avstånd på minst 1,5 meter från tomtgräns. Om kommunens mark är detaljplanelagd såsom allmänplatsmark ges inget medgivande.

Ansvaret för dessa frågor är Kommunstyrelsen via Samhällsplaneringsenheten och Kommunteknik för offentlig utemiljö. Har du frågor kan du kontakta oss genom att mejla till plan@forshaga.se, kommunteknik@forshaga.se eller ringa till kontaktcenter på tfn 054-17 20 00.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av