Till startsidan
Till startsidan

Invasiva arter

Växter som sprider sig kraftfullt i naturen så att andra växter konkurreras ut kallas för invasiva arter. Som trädgårdsägare kan du hjälpa till att värna om den biologiska mångfalden genom att förhindra att invasiva främmande arter sprids i naturen.

De vanligaste invasiva arterna som du ska hålla utkik efter är kanadensiskt gullris, blomsterlupin, parkslide, jättebalsamin, jätteloka, gul skunkkalla och vresros. Ju tidigare du upptäcker dem desto lättare är det att bli av med dem. Läs mer om hur du bekämpar respektive art på sidan artspecifika råd.

Tänk också på vad du planterar i din trädgård. Var uppmärksam på om de växter du köper eller tar emot är ämnade för din trädgård. Läs mer om vad du som privatperson kan göra för att stoppa spridningen av invasiva främmande arter på Naturvårdsverkets webbplats.

Ta bort invasiva arter

Vid bekämpning av invasiva arter är risken för spridning extra stor. Se till att få bort hela växten och framför allt de delar som förökar sig så som frön och rotdelar. För en del arter, som till exempel parkslide, kan minsta lilla rotdel som blir kvar i jorden ge upphov till en ny planta. Det bästa när det gäller vissa arter är att tar bort dem innan de går i blom. Tänk på att vissa frön, till exempel från lupin, kan ligga i jorden i tiotals år och sedan ta fart och gro.

Lägg dem inte på komposten

Lägg inte invasiva arter på komposten då frön och rotdelar riskerar att göra att arten sprids. En metod är att blöta ner plantorna och lägga dem i en sluten plastsäck för att låta dem ruttna på plats.

Transportera i förslutna säckar

Att samla ihop, förflytta och transportera växtavfall innebär en risk för spridning av invasiva växter. Därför ska du inte frakta dem öppet på en släpkärra. Tänk på att ha växterna i väl förslutna säckar så att de inte fröar av sig eller att växtdelar ramlar av längs vägen. Släng dem i brännbart eller på hänvisad plats för invasiva arter på återvinningscentralen.

Rapportera

Om du upptäcker invasiva främmande arter ute i naturen: rapportera till Artportalen via webbplatsen www.invasivaarter.nu

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av