Till startsidan
Till startsidan

Torrtoaletter

Med torrtoaletter hanterar man avfallet på andra sätt än genom att släppa ut avloppsvatten. Här kan du läsa om vilka olika alternativ som finns.

Förbränningstoalett

I en förbränningstoalett förbränns allt avfall och det enda som blir kvar är lite aska. Till varje toalettbesök används en påse som vid spolning ramlar ner till förbränningskammaren som finns i toaletten. Förbränningen sker med hjälp av el eller gasol. Någon lagring eller kompostering behövs inte. Askan kan spridas direkt i trädgården som ett kalknings- och kaliumgödselmedel. För att få göra detta behöver du söka tillstånd hos kommunen.

Mulltoa och latrinkompostering

I en mulltoa samlas allt avfall i en stor behållare och bryts ner biologiskt. Avfallet rörs om regelbundet för att skynda på nedbrytningen. Mullen komposteras i en tät behållare och står under minst ett år. Därefter kan den strös ut på marken. För att få göra detta behöver du söka tillstånd hos kommunen.

Läs mer om vilka regler som gäller för latrinkompostering

Urinseparerande torrtoalett

I en urinseparerande torrtoalett finns ett utlopp för urinen i den främre delen av toaletten. Urinen samlas upp i en urintank. Resten av avfallet samlas upp i en behållare under toaletten.

I områden med normal skyddsnivå och när det gäller en mindre mängd urin (till exempel i en sommarstuga) finns möjligheten att blanda urinen med vatten och använda som gödning för exempelvis rabatter. För att få göra detta behöver du söka tillstånd hos kommunen.

Läs mer om vilka regler som gäller för urinseparerande torrtoalett

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av