Kommunalt avlopp
Du som är ansluten till det kommunala avloppsledningsnätet måste följa de bestämmelser som finns.
För att använda kommunens vatten- och avloppsanläggningar har kommunfullmäktige fastställt bestämmelser. Den gäller för alla som är anslutna till kommunens vatten- och avlopp. Här kan du läsa hela texten.
Fem reningsanläggningar
Kommunen har fem reningsanläggningar där vi renar avloppsvatten. När vattnet är renat rinner det ut i Klarälven. Två är reningsverk och tre är biorotorer. Tillsammans renar de i medeltal cirka 2 200 kubikmeter vatten varje dygn.
Slam är en restprodukt från avloppsvattnet
Vid rening av avloppsvattnet får vi ut slam som en restprodukt. Slammet innehåller mycket näringsämnen och används därför som gödsel och sprids på åkermark. Här kan du läsa om Forshaga kommuns slampolicy.
Revaq certifiering
Under 2025 pågår arbete med att certifiera avloppsslammet från Forshagas avloppsreningsverk
Revaq är ett certifieringssystem med syfte att minska flödet av farliga ämnen till reningsverk, skapa en hållbar återföring av växtnäring samt för att hantera riskerna på vägen dit. Slam från Revaq-certifierade reningsverk är efterfrågat eftersom det uppvisar god kvalitet. Det är därför avgörande för det förtroendefulla samarbete som nu finns mellan vattentjänstbranschen, jordbruket och livsmedelsindustrin att endast slam från certifierade reningsverk sprids på svensk åkermark. Samspelet mellan dessa aktörer är till stor del avgörande för framtiden för certifieringssystemet Revaq.
Revaq-certifiering ska säkra:
- fortlöpande ytterligare förbättring av kvaliteten på det avloppsvatten som kommer till reningsverken och därmed på växtnäringen från slammet
- att alla aktörer erbjuds en öppen och transparent information om hur slammet producerats och om dess sammansättning
- att växtnäring från avloppsfraktioner produceras på ett ansvarsfullt sätt och att kvaliteten uppfyller fastställda krav.