Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Frågor och svar om dricksvatten

Här svarar vi på vanliga frågor om det kommunala dricksvattnet. Är det något annat du undrar? Skicka ett mejl till kommunteknik@forshaga.se.

Varför är det luft i vattnet?

När vi ska arbeta med ledningsnätet stänger vi av vattnet. Det kan vara till exempel vid en vattenläcka eller när vi lägger ner nya ledningar. När vi öppnar ventilerna igen är det vanligt att det blir luft i vattnet. Det visar genom att det blir bubblor i vattnet; det ser ut som vattnet är grumligt. Spola kallvatten ett tag så försvinner det.

Har vi stängt av vattnet för ett större område, brukar vi spola i spolposter för att luften fortare ska försvinna.

Varför är vattnet missfärgat?

När ledningsnätet har varit avstängt, till exempel på grund av en vattenläcka eller en lagning, blir vattnet ofta missfärgat när vi öppnar ventilerna igen. Det beror på att järn och mangan lossnar från ledningarna och sprider sig i systemet.

Är missfärgat vatten farligt?

Missfärgat vatten är inte farligt att dricka men vänta gärna till dess det blivit klart. Spola kallvatten ett tag så försvinner det. Använd helst en kran nära vattenmätaren när du spolar.

Kan jag ge min barn vatten som är missfärgat?

Nej, det rekommenderar vi inte. Hämta vatten i de tankar vi ställt ut eller vänta till dess vattnet är klart.

Kan jag använda tvättmaskinen om vattnet är missfärgat?

Slå av tvättmaskinen om du har den igång och vänta med att slå på den till dess vattnet är klart igen.

När ska jag koka vattnet?

Ibland finns misstanke att dricksvattnet innehåller skadliga mikroorganismer. Då rekommenderar vi att du kokar vattnet. Vi talar ALLTID om när kokning behövs och när det går bra att sluta koka vattnet. Vi skickar ut meddelande om kokning via radion, sociala medier, kommunens webbplats och/eller SMS.

När du måste koka dricksvattnet

Varför är det klor i vattnet?

Vi använder inte klor under processen med att rena dricksvattnet. I samband med vattenläckor eller vid andra arbeten när det kan vara risk för bakteriepåväxt i ledningsnätet måste vi använda klor. Klor är descinficerande och förs med vattnet ut i ledningsnätet. Halten klor som vi använder vid sådana tillfällen är låg och inom tillåtna gränsvärden.

Hur hårt är vattnet?

Vattnet i kommunen är mycket mjukt eller medelhårt. Tänk på det när du doserar tvättmedel. Vattnets hårdhet mäts i tyska hårdhetsgrader, dH.

Forshaga. 0,6 dH (mycket mjukt)
Olsäter: 1,1 dH (mycket mjukt)
Mölnbacka: 6,5 dH (medelhårt)

Ph-värdet på det kommunala vattnet är 8.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2021-08-23