Till startsidan
Till startsidan

Vattenmätare

För att mäta vattenförbrukningen finns en vattenmätare i ditt hus. Den finns troligen i källaren, i pannrummet, tvättstugan, groventré eller ett liknande utrymme.

Alla som är anslutna till kommunens anläggningar för vatten och avlopp måste följa de allmänna bestämmelserna för vatten och avlopp (ABVA). Forshaga kommun äger vattenmätaren. Personal från vår VA-avdelning installerar vattenmätaren och byter ut den med vissa intervaller.

Det är viktigt att du som fastighetsägare känner till var vattenmätaren är placerad och att ventilerna/kranarna för avstängning fungerar. Om en läcka eller annat problem uppstår i huset, kan vattnet snabbt behöva stängas av. Därför måste också ventilerna (kranarna) vid vattenmätaren fungera. Läs mer under rubriken fastighetsägarens ansvar samt på sidan med frågor och svar om vattenmätare.

Vattenmätarkonsol

Du som fastighetsägare ansvarar för att installera en konsol (fäste) för vattenmätaren. Vattenmätarkonsolen ska vara fast monterad och ha en skjutbar kopplingshylsa samt två godkända och fungerande avstängningsventiler. Konsolen med avstängningsventiler och kopplingar före och efter vattenmätaren är fastighetsägarens egendom. Kommunen äger bara själva vattenmätaren.

Mätaren ska vara lätt att komma åt och vara skyddad mot frost och värmepåverkan. Om du har vattenmätaren i ett ouppvärmt utrymme kan den frysa sönder och orsaka vattenskador. Gamla ventiler/kranar som till synes ser bra ut kan gå sönder när man behöver stänga kranen till exempel vid en vattenläcka i huset.

Gamla ventiler

Det finns olika ventiler. Många som installerades för länge sedan, kanske när huset byggdes, är inte godkända idag. Var särskilt uppmärksam på om de är märkta med texten LK580, LK581 eller LK582O. Dessa ventiler av äldre modell har visat sig ha brister i konstruktionen och är inte längre godkända. Ventilen är inte farlig så länge man inte rör den och sprinten fortfarande är kvar. Kontakta en VVS-firma för åtgärd.

Flytt av vattenmätare

Det är bara kommunen som får montera bort och flytta en vattenmätare. Om du bygger om eller behöver flytta vattenmätaren av en annan anledning, kontakta oss per telefon eller e-post.

Ibland måste vi byta vattenmätare. Hur ofta det ska ske är reglerat i lagstiftning och beror bland annat på mätarens storlek. För mätare i villor är det normalt vart tionde år. Du får meddelande ett par veckor innan när det är dags att byta och vi behöver då få tillträde till ditt hus. Innan bytet görs behöver du se till att mätarplatsen är godkänd.

Om man har bokat tid med en rörmokare för installation av konsol och/eller byte av avstängningsventiler, byter vi ut vattenmätaren samtidigt. Kontakta oss i god tid då detta behöver samordnas. Forshaga kommun hjälper dig även med avstängning av vattnet.

Varje kvartal debiterar vi en preliminär förbrukning. Den preliminära förbrukningen baserar vi på den mätarställning du skickar in till oss. Slutdebitering för varje år gör vi i oktober.

På sidan om mätaravläsning finns mer information

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av