Till startsidan
Till startsidan
2023-05-30
Renovering av Skivedbron, en vägbana avstängd
Just nu pågår renovering av Skivedbron. Arbetet beräknas pågå till och med den 16 juni. Under arbetet är en vägbana avstängd och trafikljus reglerar trafiken.
Läs mer om Renovering av Skivedbron, en vägbana avstängd

Vanliga frågor och svar om feriepraktik

Här hittar du vanliga frågor och svar om feriepraktik i Forshaga kommun.

Ansökan

Jag skrev fel i ansökan, kan jag ändra själv?

Du kan själv när som helst ändra dina personuppgifter på ditt Varbikonto, https://profile.varbi.com. Vill du göra några ändringar av exempelvis period eller praktikområde kan du göra det tills ansökan stänger.

Varför ska jag skriva ett cv/personligt brev?

I brevet kan du exempelvis berätta om du vill praktisera inom ett visst område mer än något annat. Kanske gillar du att vara utomhus, men har kryssat i flera områden som du också kan tänka dig att praktisera inom. Du kan använda rutan för att berätta något om dig själv som kan vara bra att veta när vi ska matcha dig mot de praktikplatser som finns.

Har jag förtur om jag skriver ett cv/personligt brev?

Nej, det har du inte. Du kan däremot berätta mer om dig själv, eller om det är något område du är extra intresserad av att praktisera inom.

Arbetsplats

Kan arbetsplatsen önska mig för en särskild praktikplats?

Ja, i vissa fall kan de göra det. Arbetsplatserna kan i vissa fall önska feriepraktikanter på grund av specifika uppgifter, men det är inte säkert att arbetsplatsen får alla de önskar.

Hur gör jag om jag inte trivs?

I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även kontakta ansvariga feriesamordnare.

Praktiksamordnare Lise-Lott Pettersson 054-17 21 69
Ungdomskonsulent David Karlsson 054-17 22 47

Vilka uppgifter har jag?

När du ansökte om feriepraktik så fick du ta del av vilka uppgifter som var aktuella på just den arbetsplatsen. Ta kontakt med din praktikplats för att få reda på mer information om exempelvis uppgifter, klädsel, mat, tider med mera.

Hur fungerar det med raster?

Du har rätt till en halvtimmes lunchrast. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Rast ligger utanför ordinarie praktiktid och är ersätts inte. Rast - minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes praktik.

Hur lång praktikdag har jag?

Du har din praktik oftast 6 timmar om dagen samt obetald lunch. Undantag finns.

Vad gäller på midsommarafton?

Du ska inte vara på feriepraktik midsommarafton. Även om arbetsplatsen är öppen så ska du inte praktisera på midsommarafton.

Vad händer om jag missköter min praktikplats?

Arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina uppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du skulle missköta din praktik kommer vi att kontakta dig för att få veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det avslutas din feriepraktik och du får endast ersättning för de dagar du varit på feriepraktiken.

Ersättning

Hur får jag min ersättning?
Du ska anmäla ditt konto till Swedbank. Om du vill ha pengarna insatta på ditt konto är det viktigt att du har meddelat dina kontouppgifter till Swedbank i god tid innan ersättningen betalas ut. Gör du inte det kommer ett utbetalningskort skickas hem till dig.

För att anmäla dina kontouppgifter ska du fylla i en blankett och lämna in den på Swedbanks kontor tillsammans med giltig id-handling. Du behöver anmäla ditt konto till Swedbank oavsett vilken bank du har. Du som inte har fyllt 18 år kan göra din kontoanmälan, tillsammans med en förälder/vårdnadshavare, på något av Swedbanks kontor.

Vem kontaktar jag om jag har fått fel ersättning?

Om du har fått fel ersättning ska du ringa 054-17 20 17

Mitt val

Hur går urvalet till?

I din ansökan kryssar du för inom vilka områden du är intresserad av att ha din feriepraktik. Ett slumpmässigt urval sker i möjligaste mån inom de områden du kryssat för.

OBS! Det finns bara ett visst antal platser inom de olika områdena och perioderna, detta innebär att vi endast kan erbjuda de platserna/perioderna som vi har. Det kan alltså vara så att du blir erbjuden en feriepraktik i en annan period eller område än vad du har önskat.

Har jag större chans att få feriepraktik om jag kryssar i fler områden?

Ja, det har du. Platserna fördelas genom ett slumpmässigt urval inom alla de intresseområden som du kryssat för.

Har jag större chans att få feriepraktik om jag kryssar i fler perioder?

Ja, chanserna ökar om du har möjlighet att ha feriepraktik under flera perioder.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2023-05-03