Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Familjehem, jourhem och kontaktfamilj

Ett familjehem eller ett jourhem tar emot barn och unga i sitt hem för stöd och omvårdnad i vardagen.

Bli familjehem för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Barn och ungdomar som har en funktionsnedsättning och som inte kan bo hos föräldrarna kan ansöka om att bo i ett familjehem.

Om du vill ansöka om insatsen Familjehem för barn och ungdomar med funktionsnedsättningkontakta kommunens LSS-handläggare, som nås via kommunens växel på telefon 054-17 20 00

Bli familjehem för barn och ungdomar utan socialt nätverk eller vårdnadshavare

Att vara ett familjehem innebär att du tar emot barn i ditt hem under en period av barnets liv eller under hela barnets uppväxt. Du samarbetar med socialtjänsten och barnets föräldrar och det är alltid barnets behov som står i centrum. Ett familjehem är ett komplement till barnets egna föräldrar.

Ensamkommande barn och ungdomar under 18 år är ofta flyktningar från krigsområden. Barnen behöver ett hem och trygga kärleksfulla relationer med vuxna som kan vara en ersättningsfamilj.

Som familjehem behöver du ha en trygg och stabil livssituation, tid och engagemang att ta emot ett barn. Alla i familjen behöver vara överens om att bli familjehem.

Bli jourhem

Som jourhem tar du emot ett barn med kort varsel och under en begränsad period.

Bli kontaktfamilj

En kontaktfamilj är en familj som har möjlighet att ta emot ett barn eller en ungdom någon eller några helger i månaden.

Kontaktföräldrarna behöver ha erfarenhet av barn och unga, genom egna barn, genom sitt yrke eller på annat sätt. Kontaktfamiljen behöver inte kunna erbjuda ett eget rum men däremot en egen vrå, där barnet eller ungdomen kan lägga sina saker och kanske lämna kvar något mellan besöken. Uppdraget som kontaktfamilj kan komma att sträcka sig över flera års tid. Kontaktfamiljen måste ha en stabil livssituation.

Välkommen att kontakta familjerättssekreterare

Johanna Rosenfeldt
Telefon: 054-17 20 15

Jessica Danielsson
Telefon: 054-17 23 47

Telefontider: Måndag, tisdag, torsdag, fredag klockan 08:30-09:30.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2021-03-29