Till startsidan
Till startsidan
2025-11-18
Hubben hålls stängt på grund av renovering - Åter öppet i Forshaga torsdag 20/11
Läs mer om Hubben hålls stängt på grund av renovering - Åter öppet i Forshaga torsdag 20/11
2025-11-18
Underhållsarbete webbplats medför störningar 18 nov klockan 22 till 19 nov klockan 02
Läs mer om Underhållsarbete webbplats medför störningar 18 nov klockan 22 till 19 nov klockan 02

Animaliska biprodukter (ABP)

Har du animaliska biprodukter (ABP) i din livsmedelsbutik? När något identifierats som ABP ska det kategoriseras och tas om hand på rätt sätt. Det är viktigt eftersom livsmedel som har bedömts som ABP inte får användas som livsmedel igen.

Från och med 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av animaliska biprodukter från verksamheter. En livsmedelsbutik som hanterar ABP måste enligt lag förvara och forsla bort avfallet på rätt sätt. ABP kräver särskilt omhändertagande och får bara samlas in av godkänd transportör.

Livsmedelsbutiker som har mindre än 20 kilo ABP-avfall i veckan inom kategori 3 kan söka om dispens från att behöva sortera bioavfall och dispens från att skilja bioavfallet från förpackningen. Om dispens medges kan verksamheten slänga ABP-avfallet i behållaren för restavfall.

ABP är animaliskt avfall från livsmedelsverksamheter och kommer från djur, delar av djur eller är skapat av djur. Det kan vara sådant som tidigare varit livsmedel men även djurdelar som aldrig kommit till det steget att det blir livsmedel. Det kan vara allt från en djurkropp till en kasserad sockerkaka som innehåller ägg. Till exempel:

  • Kött
  • Ägg
  • Fiskgratäng
  • Burk-ravioli (kan ex. innehålla kött, mjölkprodukter och ägg)
  • Honung (animalisk biprodukt eftersom den produceras av bin)
  • Kakor (kan ex. innehålla ägg, mjölkprodukter och gelatin)
  • Godis (kan ex. innehålla gelatin, mjölkprodukter och färgämnen av krossade löss)

Du som är ansvarig för verksamheten ska identifiera vilka ABP som finns hos er och se till att de hanteras i enlighet med lagstiftningen. Det innebär att du ska ha rutiner för avfallet, att det förvaras på en avsedd plats, föra register över det ABP som skickas iväg, till exempel ett så kallat handelsdokument, och använda en transportör som är registrerad hos Jordbruksverket för ABP-transporter.

Det är också viktigt att det finns framtagna rutiner för hantering av ABP och att personalen känner till och följer dem.

Det finns olika regelverk beroende på vilken kategori ABP- avfallet tillhör och var avfallet uppstår. ABP delas upp i olika kategorier beroende på vilken smittorisk de utgör för människor och djur. Det vanligaste är det som bedöms ha en låg risk, kategori 3, vilket exempelvis är varor som sorteras ut av kommersiella skäl, eller på grund av defekter som inte innebär någon risk för människors eller djurs hälsa, till exempel att produkten har passerat sitt bäst före datum.

Matrester, innehållande animaliska beståndsdelar, som uppstår i till exempel personalmatsal eller i eventuell restaurangverksamhet hör också hit till kategori 3. Om ABP ska användas som djurfoder, kontakta Jordbruksverket.

Kategori 1

Innebär de största smittoriskerna. Hit hör hela djurkadaver och riskmaterial som ögon, hjärna, organ med mera. Det innefattar även produkter som misstänks ha blivit förorenat av vissa virus eller bakterier.

Kategori 2

Till exempel naturgödsel och djur med veterinärmedicinska rester. Det kan även vara återkallade produkter på grund av till exempel salmonella. Livsmedelsbutiker kan komma i kontakt med kategori 2, till exempel när en producent upptäcker att varor är kontaminerade.

Kategori 3

Innefattar ABP med minst smittorisk, så som slakteriavfall, matavfall och före detta livsmedel från butiker. Det kan till exempel vara livsmedel som blivit dåligt, vars förpackning är defekt eller liknande. ABP klassas dock endast som kategori 3 om det inte innebär någon fara för djur eller människors hälsa.

Förvara ABP på en egen plats

ABP ska förvaras separat så att det inte finns risk för förväxling med andra livsmedel eller mellan olika kategorier av ABP. Om det är nödvändigt för att undvika förväxling måste materialet märkas upp. Att man har en egen plats för ABP är viktigt för att ABP inte ska riskera att bli livsmedel igen av misstag, eller eventuellt kontaminera/smitta livsmedel som ska säljas.

Spårbarhet för ABP och handelsdokument

Din verksamhet ska föra register över vad som sänts som ABP (mängd, kategori, datum, mottagare). Det är viktigt för att det ska kunna vara möjligt att spåra ABP.

Registret kan vara så kallat handelsdokument. Varje sändning av ABP ska ha med sig ett register/handelsdokument och en kopia ska sparas i din verksamhet. Det är viktigt att originalet följer med sändningen av ABP.

Handelsdokument finns att ladda ner här på jordbruksverket.se.

För att beställa hämtning av ditt ABP-avfall, kontakta kommunteknik@forshaga.se

Avgift för hämtning av ABP

Framkörning

2 079 kronor

Hämtning per ton

1 031 kronor

Extra framkörning

3 117 kronor

Akut framkörning inom 6 h

6 638 kronor

Förpackat ABP per ton

3 946 kronor

Livsmedel till destruktion per ton

9 178 kronor

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av