Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Livsmedel

Den offentliga livsmedelskontrollen ska skydda konsumenterna mot skadliga eller otjänliga livsmedel samt mot fusk med livsmedel.

Miljö- och byggnämnden ansvarar för kommunens kontroll och omfattar bland annat godkännande och registrering av livsmedelsanläggningar, inspektioner och revisioner av lokaler, egenkontroll och provtagning. Som stöd vid den offentliga kontrollen använder kommunen vägledningar som tagits fram av livsmedelsverket.

Om du vill starta ett nytt livsmedelsföretag finns det vissa regler som är viktigt för dig att känna till. Information om registrering, ändring, riskklassning, kontrolltid, avgifter, egenkontroll, krav på lokalen samt mobila anläggningar hittar på sidorna under rubriken "Livsmedel".

Andra tillstånd du kan behöva innan du startar

Lokalen
Det kan krävas bygglov eller anmälan för lokalen där du tänker hålla till. Kontrollera detta genom att kontakta byggkontoret. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.

Du bör också kontakta behörig sotare för att ta reda på om ventilationen i lokalen är tillräcklig. Lokalen kan även behöva fettavskiljare.
Mer information om bygglov och tillstånd
Mer information om ventilation
Mer information om fettavskiljare

Serveringstillstånd för alkohol
Om du vill sälja eller servera alkohol ska du ta kontakt med alkoholhandläggaren för särskilt tillstånd. Denna hittar du på miljökontoret, se kontaktuppgifter längre ned på sidan.
Mer information om alkohol- och serveringstillstånd

Folköl och tobak
Den som bedriver detaljhandel med försäljning av tobaksvaror och/eller folköl är skyldig att anmäla verksamheten till miljö- och byggförvaltningen.
Mer information om folköl
Mer information om tobak

Uteserveringar och skyltar (trottoarpratare)
Kontakta kommunteknik och service:
Telefon: 054-17 20 00 (växeln)
E-post: kommunteknik@forshaga.se

Kontakta miljö- och byggförvaltningen

Kommunens livsmedelsinspektörer, alkoholhandläggare och bygghandläggare finns på miljö- och byggförvaltningen. De har telefontid alla vardagar klockan 10-12 förutom tisdagar.

Telefon: 054-17 20 00 (växel)
E-post: mbn@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av