Till startsidan
Till startsidan

Livsmedel

Den offentliga livsmedelskontrollen ska skydda konsumenterna mot skadliga eller otjänliga livsmedel samt mot fusk med livsmedel.

Miljö- och byggnämnden ansvarar för kommunens kontroll och omfattar bland annat godkännande och registrering av livsmedelsanläggningar, inspektioner och revisioner av lokaler, egenkontroll och provtagning. Som stöd vid den offentliga kontrollen använder kommunen vägledningar som tagits fram av livsmedelsverket.

Om du vill starta ett nytt livsmedelsföretag finns det vissa regler som är viktigt för dig att känna till. Information om registrering, ändring, riskklassning, kontrolltid, avgifter, egenkontroll, krav på lokalen samt mobila anläggningar hittar på sidorna under rubriken "Livsmedel" i huvudmenyn.

Andra tillstånd du kan behöva innan du startar

Lokalen

Det kan krävas bygglov eller anmälan för lokalen där du tänker hålla till. Kontrollera detta genom att kontakta byggkontoret. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på denna sida. Du kan även läsa mer om bygglov och tillstånd på sidan "Bygga nytt, ändra eller riva" som finns i huvudmenyn.

Ventilation

Du bör kontakta behörig sotare för att ta reda på om ventilationen i lokalen är tillräcklig. Läs mer om ventilation på sidan "Ventilation" som finns i huvudmenyn.

Fettavskiljare

Lokalen kan behöva fettavskiljare. Läs mer om fettavskiljare på sidan "Fettavskiljare" som finns i huvudmenyn.

Serveringstillstånd för alkohol

Om du vill sälja eller servera alkohol ska du ta kontakt med en alkoholhandläggare för särskilt tillstånd. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på denna sida. Du kan även läsa mer på sidan "Alkohol- och serveringstillstånd" som finns i huvudmenyn.

Folköl och tobak

Den som bedriver detaljhandel med försäljning av tobaksvaror och/eller folköl är skyldig att anmäla verksamheten till miljö- och byggförvaltningen.
Läs mer på sidan "Folköl" som finns i huvudmenyn.
Läs mer på sidan "Tobak" som finns i huvudmenyn.

Uteserveringar och skyltar (trottoarpratare)

Kontakta kommunteknik och service:
Telefon: 054-17 20 00 (växeln)
E-post: kommunteknik@forshaga.se

Kontakt

Kommunens livsmedelsinspektörer, alkoholhandläggare och bygghandläggare finns på miljö- och byggförvaltningen. De har telefontid alla vardagar klockan 10-12 utom tisdagar.
Telefon: 054-17 20 00 (växel)
E-post: mbn@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av