Egenkontroll
Företagens egna ansvar att producera säker mat är tydligt uttalat i livsmedelslagstiftningen. Ett genomtänkt system för egenkontroll visar att du arbetar förebyggande med livsmedelsfrågor och att du kan garantera dina kunder säkra livsmedel.
I ditt system för egenkontroll ska följande ingå:
- Uppgifter om företaget och en beskrivning av verksamheten
- Beskrivning av de rutiner som är en grundförutsättning för din verksamhet
- Ett flödesschema som visar hanteringen av livsmedel i din verksamhet - från inköp till servering/försäljning
- En faroanalys där du pekar ut riskerna i din livsmedelshantering, från inköp till servering/försäljning. Du måste också bestämma vilka kritiska styrpunkter du har i din verksamhet.
Grundförutsättningar i verksamheten
Dessa punkter är grundförutsättningar som du bör ha rutiner för:
- utbildning
- personlig hygien
- vatten
- rengöring
- skadedjurssäkring
- lokaler, utrustning och underhåll
- temperaturövervakning
- varumottagning
- avfalls- och returhantering
...och vid behov även dessa:
- märkning & presentation
- separering
- spårbarhet
- förpackningsmaterial
- reklamationer, återkallande
- intern revision
Resultat
För att bekräfta att ni serverar säkra livsmedel kan det vara lämpligt att resultaten av vissa kontroller i egentillsynen skrivs ned i journaler. Spara journalerna tillsammans med egenkontrollprogrammet och var beredd att visa upp dem vid miljö- och byggförvaltningens offentliga kontroll.