Riskklassning och årlig kontrolltid
Tillsynsmyndigheten gör en riskklassning av din verksamhet för att avgöra hur mycket kontrolltid som ska utföras. Vid ändringar i er verksamhet är det viktigt att kontakta kommunen.
Riskklassning
Ansvarig handläggare gör en riskklassning av verksamheten. Vilken riskklass ni får avgör hur många kontrolltimmar er verksamhet kommer att ha per år. Riskklassningen baseras på livsmedelsverkshets modell för riskklassning. För att ta reda på hur mycket man ska betala i årlig avgift tar man antal tilldelade timmar x 1 129 kr (2021 års index). Den årliga debiteringen sker i början av varje år.
Vid ändringar i verksamheten är det viktigt att kontakta kommunen. Ändringar kan göra att riskklassningen av verksamheten kan behöva ändras.
Läs mer om riskklassning på Livsmedelsverkets webbplats.
Återkommande kontroll
När handläggaren skickat ut beslut om årlig kontrolltid kommer er verksamhet att läggas till i kommunens register över livsmedelsverksamheter. Det innebär att ni kommer få en återkommande kontroll, den kan ske oanmält eller anmält.
För information om avgifter läs mer på sidan Avgifter i livsmedelskontrollen.
Ändring från 2024
Från och med 2024 ska alla livsmedelsverksamheter klassas enligt en ny riskklassningsmodell som Livsmedelsverket tagit fram. Under 2023 kommer vi att samla in den information vi behöver, vilket troligtvis görs vid kontrollerna, och därefter gör vi ett nytt riskklassningsbeslut för varje verksamhet. Klassningen kommer att ge varje verksamhet en kontrollfrekvens, det vill säga ange hur ofta varje verksamhet ska kontrolleras. Den nya riskklassningen kommer att tillämpas från och med 2024.