Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-01-15
Edebybron avstängd 15-17 januari
Från och med lunchtid fredag 15 januari kommer bron över Klarälven vid Edeby att stängas av. Preliminärt gäller detta till och med söndag 17 januari. Avstängningen är en säkerhetsåtgärd under arbetet med att försöka lösa upp den ispropp som bildats i älven. För att göra detta kommer vi att gräva i isen med hjälp av grävmaskin som står på pontoner. Isproppen är cirka 700 meter lång men inte lika tjock hela sträckan. Arbetet kommer att pågå dygnet runt.  
Läs mer om Edebybron avstängd 15-17 januari

Kemikalier

Kemikalier måste hanteras på ett säkert sätt för att inte riskera att skada såväl människor som miljö.

Det är viktigt att vi hjälps åt och hanterar kemikalier på ett bra sätt. Tillsynsmyndigheterna kontrollerar att tillverkare, importörer och användare tar sitt ansvar så att gifterna inte kommer ut i miljön.

De allra farligaste kemikalierna måste försvinna från marknaden och ersättas med sådana som är mindre farliga.

Det kan vara svårt för den enskilda konsumenten att avgöra vad som är ett bra eller dåligt produktval ur miljö- och hälsosynpunkt. Några kemikalier har en miljömärkning som kännetecknar kemikalier som är mindre skadliga för miljön. Märkena "Svanen", "Bra Miljöval" och "EU-blomman" är några av märkena du kan titta efter i affären.

Kommunens arbete

Kommunen sköter tillsynen av företag som använder kemikalier i sin vardag. En kemikalieplan har också tagits fram vilken du hittar under rubriken Gå direkt till här på sidan.

2014 deltog kommunen i ett projekt med sin grund i ett av de nationella miljömålen, Giftfri miljö. Det gällde kontroll av kemikalier i barns vardag vad gäller förskolor och skolmiljöer. Läs mer om projektet här.öppnas i nytt fönster
 
Du kan läsa mer om kemikalier på kemikalieinspektionens hemsida samt Naturskyddsföreningens webbplats. Se länkar här på sidan under rubriken Gå direkt till.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av