Enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten så är det 43 procent av alla upphandlingar som utvärderas på pris, alltså utvärderas majoriteten på annan grund. När kommunen utvärderar anbud så antas det anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga på någon av följande grunder:
- Bästa förhållande mellan pris och kvalitet – kommunen tar hänsyn både till pris och så kallade tilldelningskriterier. Tilldelningskriterier som kan utgöra kvalitet kan vara till exempel genomförandebeskrivning, olika egenskaper hos varan/tjänsten, stödfunktioner med mera.
- Kostnad – kommunen kan bedöma anbudet utifrån kostnadseffektivitet såsom en analys av kostnader under livscykeln för varan eller tjänsten.
- Pris – vinnande anbud är det som uppfyller alla krav och har lägst pris.
När kommunen upphandlar på grunden pris, så innebär det inte att kommunen struntar i kvalitet. Kommunen kan ställa kvalitetskrav istället för att utvärdera kvaliteten och därmed få en kvalitativ vara och tjänst.
Exempel: Kommunen behöver upphandla engångsmuggar och vill utvärdera på grunden pris. Om kommunen skriver: ”Lämna anbud på engångsmuggar”, så kan leverantörerna ange vad som helst och kvaliteten riskerar att utebli till förmån för ett lågt pris. Men om kommunen istället skriver att muggarna ska vara:
- Gjorda av papper.
- Vara FSC-märkta.
- Uppfylla upphandlingsmyndighetens krav på blekningsmetod och plastinnehåll vara godkända för livsmedel.
- Rymma 25 centiliter +/- 10 procent.
- Ha utfällbara öron.
- Pappret ska ha en tjocklek som kan hålla varm vätska minst 2 timmar.
Då kan kommunen vara säker på att få jämförbara varor och att få rätt vara till rätt pris.