Till starsidan
Close
Till starsidan

Hjälpmeny

Till starsidan

Hjälpmeny

Forshaga kommun klättrar 43 placeringar i Svenskt Näringslivs rankning av det lokala företagsklimatet

Tisdag 24 september släpptes den årliga rankningen gällande det lokala företagsklimatet i Sverige. Forshaga kommun hamnar på plats 148, den bästa placering kommunen haft sedan mätningen startade.

Syftet med enkätundersökningen är att låta företagare i var och en av Sveriges 290 kommuner ge sin bild av hur de tycker företagsklimatet i den egna kommunen är. Resultatet används som diskussionsunderlag i kontakt med lokala politiker och tjänstemän. Många kommuner använder också resultaten från undersökningen för att se hur den egna verksamheten kan förändras för att bättre passa företagarnas önskemål.

För Forshagas del är exempelvis frågan om upplevelsen av den kommunala företagsservicen, dialog mellan företag och kommunledning, kommunens information till företagen parametrar i verksamhetsplanen 2019 för kommunledningskontoret där näringslivsenheten ingår.

I dagsläget består Forshagas näringsliv av ca 650 aktiva företag.

I de mindre kommunerna får 200 företag en enkät och för Forshagas del år 2019 valde 83 företagare att besvara enkäten (svarsfrekvens 49,4 procent).

Resultatet sammanställs och jämförs med den egna kommunens resultat tidigare år men också med övriga Sveriges kommuners resultat i en så kallad rankinglista.

-Det är mycket glädjande att se att många av de frågor som ställs i enkäten går i rätt riktning. Vi har under flera år arbetat strategiskt med frågor gällande kommunikation, dialog och service. Arbete med företagsklimatet är långsiktigt och det är viktigt att vi gör det tillsammans med näringslivet, det är då vi gör skillnad, berättar Linda-Marie Fors näringslivsutvecklare

-Rankningen ger oss ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Göran Adrian kommunalråd. Näringslivsenheten har jobbat med att förbättra dialogen med näringslivet. Näringslivsrådet är ett viktigt verktyg och har tagit fram fokusområden om vilka frågor de lokala företagarna tycker är de viktigaste att utveckla. Vi är också ute på många företagsbesök och träffar företagaren i deras vardag. Genom en öppen och god dialog får jag som politiker kunskap om hur kommunen kan bli bättre på att leva upp till de önskemål som finns. Min vision är att det ska finnas en gemensam väg in i den kommunala byråkratin och det kräver bättre samordning. Öppenhet, dialog och transparens är viktiga ledord för skapandet av ett bra företagsklimat.

Ta del av rankingen i sin helhet (till Svenskt Näringslivs webbplats)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad: 2019-09-25

Sidan uppdaterad:

2019-10-14

Forshaga kommun

Box 93

667 22 Forshaga

Telefon: 054-17 20 00