Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Forshaga har menssäkrats

En menssäkrad toalett är en toalett där det finns papperskorg, handfat och handtvål samt mensskydd.

För en tid sedan menssäkrades toaletterna på biblioteken i Forshaga kommun. Nu har även simhallen, sporthallarna och ungdomsgården Hubben menssäkrats och i och med det har kommunen blivit en av, om inte den mest, menssäkra kommunen i Sverige.

– Att ge ut mensskydd till våra invånare är ett sätt att öka tryggheten på våra mötesplatser. Vissa, kanske särskilt de unga, kan känna en osäkerhet i hur det är att ha mens, när den kommer och att fråga om skydd, säger Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare.

Att tillhandahålla mensskydd på offentliga platser kan liknas vid att det ofta erbjuds plåster i offentliga lokaler. Om du skadat dig finns det plåster – får du mens finns det ofta inget.

– Om du får mens på exempelvis träningen ska du känna dig trygg i att kunna skydda dig – även om du själv inte har med dig mensskydd, avslutar Anna Olin.

Mensskydden placeras ut i lådor från initiativet #menssäkrad som drivs genom ideellt engagemang via organisationen My Period Is Awsome (MPIA). MPIA driver rättighetsbaserade mensprojekt i Sydafrika, Namibia, Rwanda och Uganda.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Sidan uppdaterad:

2020-01-23