Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Regeringen inför nya restriktioner

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari, men vissa gäller redan nu.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige, liksom i världen i stort. Läget inom sjukvården är ansträngt. Därför vidtas nu ytterligare åtgärder för att Sverige snabbare ska komma ur det allvarliga läget.

Kommunens verksamheter påverkas

Regeringen meddelande ett flertal nya restriktioner på presskonferens fredag 18 december. Kommunala verksamheter, exempelvis bibliotek, idrottshallar och skolor påverkas av detta. Dessutom gäller arbete hemifrån för alla som kan.

Kommunens bibliotek stängs från och med 21 december. Läs mer om konsekvenser av de nya restriktionerna och nationella skärpta råd i  kommunens verksamheter

De nya restriktionerna

  • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
  • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.
  • Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
  • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
  • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
  • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Mer information om de nya restriktionerna på Folkhälsomyndighetens webbplats

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Sidan uppdaterad:

2020-12-20