Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2020-07-10
Från och med idag häver vi bevattningsförbudet. Vi uppmanar dig samtidigt att vattna med försiktighet även i fortsättningen.
Förbrukningen av dricksvattnet är fortfarande på relativt hög nivå men eftersom den är stabil väljer vi att släppa på bevattningsförbudet från och med fredag 10 juli. Vi uppmanar alla att använda vattnet med stor försiktighet även i fortsättningen. Märker vi att förbrukningen återigen ökar för mycket kan vi bli tvungna att återinföra förbudet.
Läs mer om Från och med idag häver vi bevattningsförbudet. Vi uppmanar dig samtidigt att vattna med försiktighet även i fortsättningen.

Skolavslutning 2020

I år blir det en annorlunda skolavslutning som anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans ska vi göra skolavslutningen till någonting bra och minnesvärt!

Under skolavslutningar behöver vi hålla avstånd till varandra och följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla oss på två meters avstånd så gott det går.

Skolavslutning i förskola och skola

För att minska risken för spridning av coronaviruset och covid-19 kommer årets skolavslutning att genomföras på andra sätt än de traditionella. Alla skolavslutningar kommer anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär klassvis firande i klassrum eller utomhus utan vårdnadshavare eller anhöriga. 

Här kan du läsa mer om skolavslutningen och vilka tider som gäller

Skolavslutning gymnasiet och studenten

Läs mer om skolavslutning gymnasiet eller stundeten i Karlstads kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Några ord från polisen

Vad händer om vi träffar på en ungdoms som är berusad?

Vi från Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol utan att ha uppnått rätt ålder. Det här gäller även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade. Förälder till barn under 18 år blir uppmanad att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kommer även underrätta socialtjänsten.

Langning av alkohol är ett brott

Ett langningsbrott begås när någon, oavsett vem det är, köper ut alkohol åt den som är under 20 år. All alkohol som ertappas på den som är under 20 år kommer att förverkas och brottsanmälan kommer att skrivas. Alkohollagen ger inte några undantag.
Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14.
Tillsammans så gör vi skolavslutningen till ett så fint minne som det går.
Anders Johansson, polisen i Karlstad

Vuxenansvar för ett tryggt och roligt firande

Kommunen och polisen kommer att arbeta i samverkan för att finnas till och skapa trygghet under skolavslutningen. Detta innebär bland annat att det kommer finnas fältare i tjänst. Behöver du komma i kontakt med fältare ringer du 076-725 33 71. För att skapa ett tryggare firande för våra ungdomar, hoppas vi också att många föräldrar kan hjälpas åt med att finnas ute i samhället och vandra i samband med skolavslutningen.

Om unga och alkohol till dig som är förälder eller vårdnadshavare

Fråga ditt barn

Prata med ditt barn, kompisars föräldrar och kom fram till hur ni löser skolavslutningen bäst. Skolavslutningen är en dag då många unga riskerar att komma i kontakt med alkohol, och att många begår alkohol­debut. Det i sin tur innebär en ökad benägenhet till risktagande, men även risk att bli utsatt för brott eller att man själv eller andra kommer till skada. Det är speciellt i år då det rör sig färre vuxna på våra gator, vilket lämnar ett större utrymme till våra unga att göra saker de annars inte skulle gjort.

Det är därför extra viktigt just nu att kommunicera med ditt barn eller ungdom. Det är många tankar som rör sig i huvudet. Vad tycker hen, känns det orättvist att inte få fira som alla andra gjort? Man kan tänka: varför ska jag behöva begränsa mig, jag är ju inte sjuk? Våra barn och unga vill väl, men prata om det och förklara vad som gäller.

Tips

  • Prata med ditt barn om var hen ska vara när de är ute. Stäm av om platsen stämmer, ring till andra föräldrar – det är inte alls säkert att ”alla andra” fått, även om ditt barn säger det!
  • Bestäm gärna en tid när ditt barn ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.
  • Var varsam på din egen hållning i alkoholfrågan- du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar er eventuella egen alkohol. Vi vet av tidigare erfarenheter att många ”lånar” hemma till sitt drickande.
  • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14
  • Om alla föräldrar och vuxna gör gemensam sak kan vi minska ungas drickande. Grundregeln är att inte köpa ut, inte bjuda tonåringar på alkohol hemma och inte acceptera att ungdomar dricker alkohol innan de fyllt 20 år.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad: 2020-06-08

Skolavslutning 2020

Sidan uppdaterad:

2020-06-10