Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Var rädd om dig

Det är mörkt och kan vara halt utomhus den här årstiden och det är hög tid att plocka fram reflexer och halkskydd. Här är några fler tips.

  1. Använda reflexer Visste du att med reflex syns du på cirka 125 meters håll från en bil som har halvljuset på? Har du mörka kläder och ingen reflex syns du först på cirka 25 meter. Använd reflex, gärna en väst, även inom tätbebyggt område.

  2. Se över cykelns lampor Om du använder cykel i mörker ska den vara utrustad med reflexer och belysning. Bak ska det finnas en röd reflex samt en lampa med rött ljus. Fram ska det finnas en vit reflex samt en strålkastare med ett vitt eller gult sken. Både på fram- och bakhjulet ska det finnas reflexer som är orangegula.

  3. Sätta broddar på skorna Alla kan halka på snö och is. Tänk på att även om det är sandat kan det finnas hala fläckar. Använd rejäla skor, skor med inbyggda dobbar eller lösa halkskydd som du sätter på skorna. Det är också bra med gåstavar som extra stöd.

Så här plogar och sandar vi

Oftast börjar vi ploga först när det slutat snöa. Avgörande är hur mycket det snöar och om det ska fortsätta snöa. Först plogar vi genomfartsgator, större gång- och cykelvägar och backar. Tycker du att det tar lång tid innan vi kommer till gata? Så kan det vara eftersom det tar upp till tio timmar att ploga allt färdig. När vi sandar använder vi inte natursand utan krossat bergmaterial som kallas flis. Fördelen med flis är att den ligger kvar på vägen bättre. Nackdelen är att flisen är större än sand och kan kännas mycket mer när man går och cyklar, speciellt när snön smälter och flisen ligger direkt på asfalten.

Undvik att parkera på gatan

I snöröjningstider är det bra om du kan parkera på din tomt i stället för på gatan. Din bil kan stå i vägen för plogbilen. Då blir det svårare och tar längre tid.

Behöver du sand till din uppfart?

Då kan du utan kostnad hämta sand som finns i behållare utanför kommunförråden. Ta med dig hinkar eller andra mindre kärl att lägga sanden i. Sanden i de gröna lådor som står på olika ställen i kommunen, är i första hand till för att sanda i närheten av där de står.

Sand finns att hämta här:

Deje: Industrivägen 2
Forshaga: Industrileden 28

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad: 2020-01-07

Sidan uppdaterad:

2020-01-07