Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Det är bara vatten

Vatten är inte så bara, det är förutsättningen för allt liv, vår viktigaste naturresurs. För att berätta om vattnets värde och tipsa om en mer hållbar vattenvändning startar nu vattenproducenter i hela landet en gemensam kampanj.

Det allra viktigaste vi har

Forshaga kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.

Det var under den torra sommaren 2018 som vi insåg att vattenverket i Forshaga inte klarar att producera vatten i den utsträckning som våra invånare önskar. Under torrperioder vill man vattna gräsmattan eller fylla poolen.

Nu bygger vi om vattenverket för att öka kapaciteten men vi behöver samtidigt öka kunskapen om vattnets värde. Det är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.

Små tips för att spara vatten

I Sverige gör vi av med cirka 140 liter vatten/person/dygn, medan de Danmark bara gör av med cirka 100 liter/person/dygn. Kan de så kan väl vi? Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att låta rent vatten rinna. Då skulle vi tillsammans spara tusentals liter. Små förändringar i beteende gör stor skillnad.

Kampanjen som börjar idag bygger på budskapet om att vatten är det viktigaste vi har och fyller på med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen.

Foto: Mathilda Lindqvist

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Sidan uppdaterad:

2021-04-29