Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Maten och klimatet

Den här veckan har vi klimatvecka i skolmatsedeln. Vi vill belysa vilken klimatpåverkan olika livsmedel och maträtter har.

Allt påverkar klimatet

Allt vi konsumerar påverkar klimatet. Köp av kläder, resor, uppvärmning av hus och även vår konsumtion av livsmedel. I Sverige står maten för en tredjedel av utsläppen. Svenskarnas klimatpåverkan är ungefär åtta ton växthusgaser per person och år. För att klara parisavtalet måste våra utsläpp till år 2050 minska till ett ton per person och år. Idag uppgår utsläppen av enbart vår livsmedelskonsumtion till ett ton.

Så här påverkar veckans meny klimatet

Måndag

Hönspannbiff, grönsaksbiff, sås, potatis.

Kycklingar och höns är djur som effektivt omvandlar spannmål och proteinfoder till kött. Det gör att kyckling ger låga utsläpp av klimatgaser per kilo kött.

Tisdag

Tacos med sojafärs, salsa och tortillabröd.

Sojafärs har en tiondel så stor miljöpåverkan som nötfärs men innehåller likvärdig mängd protein.

Onsdag

Ugnsstekt fisk med sås och potatis samt falafel och kall sås.

Vit fisk är ett hälsosamt och bra matval. Vi väljer alltid MSC-märkt fisk för miljöns skull.

Torsdag

Raggmunk med bacon och linsfräs, lingonsylt.

Raggmunk är gjord på svenska råvaror. Svensk potatis är bra miljöval. Bacon är däremot inte ett bra miljöval men i denna rätt används den som ”krydda”. Det är ett exempel på hur man kan krydda maten med animaliskt protein där andra mer klimatsmarta basvaror är grunden i maträtten.

Fredag

Gratäng med viltkött och potatis samt vegetarisk wok.

Viltkött gynnar den biologiska mångfalden och får grönt ljus av WWF.

Läs mer

Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världsnaturfonden WWF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

RI.SE Svensk forskning för hållbar tillväxt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Digital förenkling för företagare

Sidan uppdaterad:

2021-03-15