Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-06-07
Bevattningsförbud gäller fortsatt
Uppdaterad 12 juli. Från och med den 7 juni är det inte tillåtet att vattna med slang eller att fylla sin pool. Förbrukningen är fortfarande hög och bevattningsförbudet gäller fortsatt.
Läs mer om Bevattningsförbud gäller fortsatt

Ökande befolkning och het bostadsmarknad i Forshaga kommun

Under 2020 ökade folkmängden i Forshaga kommun med 25 personer, vilket innebär att vi var 11 524 invånare vid senaste årsskiftet. Ökad inflyttning innebär högt tryck på bostäder och tomter.

- Så roligt att vi blir fler invånare i kommunen. 11 524 invånare innebär toppnotering för de senaste 20 åren, säger Per Lawén, kommunstyrelsens ordförande och fortsätter:
- Vi har gott om mark och en god infrastruktur för att bo, leva och verka på, så det är inte så konstigt att vi växer.

Inflyttning större än utflyttning

Att vi blivit fler kommuninvånare beror på att inflyttning till Forshaga är större än utflyttning. Av de som flyttar till Forshaga är inflyttningsnettot positivt från utlandet och övriga Sverige och negativt inom länet.

Under förra året blev det ett födelseunderskott på 6 personer, eftersom det föddes 110 barn samtidigt som det dog 116 personer. I Värmland var det enbart Karlstad och Hammarö som hade födelseöverskott år 2020.

Värmland ökar

För Värmlands län ökade befolkningen med 471 personer totalt. Förutom Forshaga var det, Karlstad, Hammarö, Sunne och Kil som ökade. De största befolkningsminskningarna hade Filipstad, Arvika och Hagfors.

Mer befolkningsstatistik på SCB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strategiskt arbete för att möta hög efterfrågan

Man har de senaste åren märkt av ett allt högre tryck på befintliga villabostäder och även en högre efterfrågan på villatomter i Forshaga. För att möta efterfrågan har kommunen arbetat strategiskt med att stycka av villatomter inom detaljplanelagda områden de senaste åren. Allra senaste avstyckningarna av villatomter kommunen gjort är på attraktiva Enåsen, vars tomter har sålts mycket snabbt. Det indikerar en fortsatt mycket hög efterfrågan.

Kommunen har också reviderat några äldre detaljplaner för att möjliggöra för fler villatomter.

- Framöver ser vi en fortsatt hög efterfrågan och vi jobbar strategiskt med framtagande av nya detaljplaner i attraktiva lägen, berättar Nicole Nelson Nyrén, samhällsplanerare i Forshaga kommun.
- Just nu arbetar vi intensivt med projektering och avstyckning av villatomter i det attraktiva och lantliga bostadsområdet Visterud.

Privat byggande

Det är även en hög efterfrågan från olika privata aktörer som köper upp mark, styckar av och bygger bostäder på olika platser i kommunen. Då har det varit viktigt för kommunen att vara tillmötesgående och behjälpliga för att ta tillvara på möjligheterna att växa och att bli fler invånare. När privata aktörer vill bygga i vår kommun är det kommunen som ser till att det iordningställs lokalgata med belysningsstolpar och dras fram vatten och avlopp.

Stort intresse för industrimark

Det är inte bara bostadsmarknaden som är het i Forshaga utan det samma gäller även industrimark. Vi ligger strategiskt mycket bra inom Karlstad Business Region (KBR) och efterfrågan på attraktiv industrimark är hög inom hela KBR.

Industrimark i Kvarntorp sålde slut mycket snabbt när försäljningen väl satte fart och nu undersöker vi möjligheten att utveckla området ytterligare för att kunna möjliggöra fler företagsetableringar.

- Vårt senaste industriområde vid Kvarntorp ligger i direkt anslutning till riksväg 62 med närhet till Karlstad, vilket vi ser som några av nycklarna till det stora intresset, säger Linda-Marie Fors, näringslivsutvecklare.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Sidan uppdaterad:

2021-02-24