Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-06-07
Bevattningsförbud från 7 juni
Från och med den 7 juni är det inte tillåtet att vattna med slang eller att fylla sin pool. Bevattningsförbudet gäller tills vidare.
Läs mer om Bevattningsförbud från 7 juni

Tillfällig pandemilag för covid-19

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Den innebär bland annat att butiker, gym med flera ska beräkna antalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter.

Enligt pandemilagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Den tillfälliga lagen träder i kraft den 10 januari och ska gälla till utgången av september 2021.

10 kvadratmeters yta per person

Från och med 10 januari måste butiker, köpcentrum, gym och badhus beräkna antalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter tillgänglig yta. Vid entréer ska verksamheten skylta med hur stort maxantalet besökare är. Butiker, gym, gallerior och liknande som inte begränsar trängseln kan straffas med böter.

Verksamheterna ska också erbjuda kunder och besökare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion.

Max 8 personer får samlas

Det är en maxgräns på åtta deltagare för privata tillställningar i fest- och föreningslokaler.

Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs

Länsstyrelsen har fått uppdraget att se till att den tillfälliga pandemilagen för covid-19 följs. Målet är att minska smittspridningen genom tillsyn av verksamheter. I första hand kommer de att jobba med information, råd och uppmaningar. Men det kan också bli aktuellt med mer tvingande åtgärder.

Verksamheter som omfattas av lagen

  • allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
  • platser för fritids- eller kulturverksamhet
  • handelsplatser
  • kollektivtrafik och inrikes flygtrafik
  • platser för privata sammankomster
  • beslut om särskilda begränsningar i enskilda fall

Regering och myndigheter kan med hjälp av den nya lagen besluta om smittskyddsregler i fler verksamheter än tidigare. Till exempel gym, sportanläggningar, bibliotek, campingar, museer, djurparker, köpcentrum, butiker, serviceinrättningar som frisörsalonger, festlokaler och kollektivtrafik. Den nya lagen gör det också möjligt att begränsa antalet besökare och att ändra öppettider för att förhindra trängsel.

Regeringen får också fler möjligheter att begränsa människors användning av allmän plats. Det kan handla om hur stora sällskap som får samlas på allmän plats och förbud mot att vistas på en viss plats. Exempelvis badplatser, stadsparker eller liknande.

Mer information om tillfällig pandemilag

Nya regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster, regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Butiker, gym och köpcentrum måste begränsa antalet besökar, folkhälsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om regler för gym- och sportanläggningar, badhus och handelsplatser, folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om lagen, tillsynen och vanliga frågor och svar, lansstyrelsen.se/varmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Ny tillfällig pandemilag

Sidan uppdaterad:

2021-01-15