Till starsidan
Till starsidan
2022-11-08
Del av gamla vägen mellan Forshaga-Deje helt avstängd vecka 46-50
Trafikverket ska byta två vägtrummor på väg 734 strax norr om bron över till Östra Deje. En bit av vägen kommer då att vara helt avstängd mellan den 14/11-16/12.
Läs mer om Del av gamla vägen mellan Forshaga-Deje helt avstängd vecka 46-50

Elvan och läkemedelsroboten Erik

Läkemedelsroboten från Evondos gör det möjligt för personer som får stöd i hemmet att ta rätt medicin vid rätt ögonblick med hjälp av enkel och användarvänlig teknik.

Syftet med roboten är att skapa självständighet för individen som då kan sköta medicinering själv. I nuläget finns fem Evondos inom kommunen. Men de positiva reaktionerna från personerna som provat den gör att fler kommer att köpas in.

Maria Horner är gruppledare för hemtjänsten i Deje och hon är mycket nöjd med läkemedelsrobotarna.

– De fungerar smidigt för personalen och det är bra att de larmar automatiskt till omsorgspersonalen om något går fel. Evondos är lätt att hantera och jobba med, säger Maria.

Hur fungerar det?

I läkemedelsroboten ligger medicinerna i dospåsar. Dospåsarna fylls regelbundet på i läkemedelsautomaten av behörig omvårdnadspersonal. Vanligtvis brukar de räcka till två veckors användning. Omvårdnadspersonalen får automatiska meddelanden när dospåsarna börjar ta slut eller när det är något annat fel. Om en dospåse inte tas ut av brukaren, trots tre upprepade tydliga påminnelser, skickas information automatiskt i väg till omvårdnadspersonalen om att läkemedlen inte har tagits.

Elvan och roboten Erik

Elvan Berglund har haft sin läkemedelsrobot ungefär ett år nu. Elvan är väldigt nöjd med sin robot och har döpt honom till Erik. Erik ger medicinen vid en exakt tidpunkt och släpper ifrån sig exakt de piller som ska tas.

– Ibland är det många tabletter med många olika färger. Det kan vara svårt att hålla reda på, säger Elvan. Med Erik behöver man inte fundera på det, alla tabletter som ska tas ligger i påsen.

Läkemedelsroboten Erik tutar klockan sju på morgon när det är tid för Elvans medicin.

– Har jag inte tagit medicinen klockan åtta så tutar Erik igen och säger att det är tid att ta medicinen nu, berättar Elvan. Ibland är det fler tabletter, då säger Erik också till – Var god vänta det kommer en påse till.

Trygghet

Systersonen Anders Björkman tycker att det känns tryggt med läkemedelsroboten. Då är det ingen risk att det blir fel.

– Den har krånglat vid två tillfällen, omvårdnadspersonalen kom fort och bytte ut apparaten då, säger Anders. Elvan fyller i: - Vid ett av tillfällena kom omvårdnadspersonalen innan jag ens märkt att det var något fel.

Erik ger självständighet

Elvan upplever att Erik ger självständighet och så slipper hon stressad personal som kommer på morgon. På frågan om hon kan rekommendera läkemedelsroboten Evondos till någon annan säger Elvan

- Prova tycker jag alla kan göra

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Sidan uppdaterad:

2022-04-08