Till starsidan
Till starsidan
2022-11-08
Del av gamla vägen mellan Forshaga-Deje helt avstängd vecka 46-50
Trafikverket ska byta två vägtrummor på väg 734 strax norr om bron över till Östra Deje. En bit av vägen kommer då att vara helt avstängd mellan den 14/11-16/12.
Läs mer om Del av gamla vägen mellan Forshaga-Deje helt avstängd vecka 46-50

Så sparar vi el tillsammans

Energisituationen i Sverige och Europa är ansträngd. Prisnivåerna på el är generellt höga och kan komma stiga ännu mer. Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska elanvändningen. Varje kilowattimme (kWh) räknas.

Varje kilowattimme (kWh) räknas

Varför är det viktigt att använda mindre el?
Med minskad energiförbrukning kan vi:

  • dämpa elkostnaderna
  • minska risken för elbrist i vinter
  • visa solidaritet med varandra och andra

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. Hos Energimyndigheten kan du hitta mer information varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra.

Varje kilowattimme (kWh) räknas (energimyndigheten.se)

Kostnadsfri energirådgivning

Forshaga kommun erbjuder kostnadsfri energi- och klimatrådgivning för dig som vill få tips och råd om hur du kan få ned din energiförbrukning. Rådgivningen gäller både dig som privatperson, företag och föreningar.

Energi- och klimatrådgivning i Forshaga kommun

Så sparar Forshaga kommun

Att spara energi är ingen ny fråga för Forshaga kommun. Vi arbetar sedan flera år tillbaka kontinuerligt med åtgärder för att minska energiförbrukningen, både av kostnadsskäl och av miljö- och klimatskäl.

Det handlar om alltifrån ombyggnationer, hur vi ventilerar fastigheter till belysningen i lokaler och på gator och offentliga platser. Några exempel:

  • Ombyggnation Vattenverket och förändrade reningsprocesser spar enligt prognos 362 000 kWh/år
  • Ombyggnation Återbruket i Deje har efter byggtiden mer än halverat elförbrukningen
  • Minskad belyst tid på elljusspår spar ca 1000 kWh/månad. Planerat byte till LED-armaturer under 2023-2024 spar 75% (från drygt 30 000 kWh/år till 5000 kWh/år.
  • Byte av gatubelysning till energibesparande LED-belysning. Hittills har ca 75% av kommunens belysning blivit utbytt som sparar ca 1 400 000 kWh/år (från kvicksilverlampor till energilampa/LED-belysning)
  • Fastighetsavdelningen sänker energiförbrukningen i kommunala lokaler genom effektivisering av ventilation och minskad ventilationstid
  • Information och instruktioner till personal om hur vi ska sänka elanvändning. Det kan gälla rutiner för att släcka belysning, stänga av stand-by utrustning som skärmar och datorer, se till att diskmaskinen är ordentligt fylld innan start
  • Enligt prognos för 2022 kommer kommunen minska elförbrukningen med drygt 8 % jämfört med året innan

Gatubelysning och julbelysning

Det finns inget annat beslutat än att gatu- och utebelysning kommer att lysa som vanligt under vintern. Belysning i elljusspår, som ännu inte hunnit bytas till energibesparande LED-belysning, släcks klockan 21 i stället för klockan 22. Även julbelysning kommer att lysa som vanligt men kommer att plockas ned med början 2 januari istället för som tidigare 13 januari.

Stora delar av kommunens utebelysning är utbytt till LED. Det gör att energiförbrukningen och kostnaden för belysningen är relativt låg. I gengäld bidrar belysningen till trygghet, trivsel och möjligheter till handel och näringsliv också under de mörka vintermånaderna.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan publicerad:

Elstolpar och elledningar

Sidan uppdaterad:

2022-11-22