Elever upptäcker Forshagas arbetsliv genom prao
Denna vecka är kommunen fylld av åttondeklassare som har prao, både inom kommunens verksamheter och inom det lokala närings- och föreningslivet. Praktisk erfarenhet blandas med utbildning om arbetsmarknad och arbetsliv.
”Upptäck Forshagas arbetsliv genom prao” riktar sig till åttondeklassarna vid Forshaga lärcenter och kombinerar erfarenhet av arbetslivet med utbildning om arbetsmarknaden och vidare studier. Konceptet är uppdelat på två veckor, en på hösten och en på våren. Halva dagarna får eleverna praktisk erfarenhet av arbetsliv genom prao och resterande tid får de utbildning om arbetsmarknad samt insikt och kunskap om arbetslivet i Forshaga. Praoplatserna samlas i kommunens rekryteringsverktyg och eleverna får ansöka om den eller de platser de är intresserade av.
— Ansökan är en del av det pedagogiska upplägget, berättar Malin Andersson, studie och yrkesvägledare. Eleverna får en inblick i hur en rekryteringsprocess går till, om än lite förenklad. Vi vill ge dem en helhetssyn på vad som väntar dem när de så småningom ska ut i arbetslivet.
Under året som konceptet byggts upp har samtliga elever haft sin prao inom kommunens egna verksamheter. Nu har vi tagit nästa steg och utökat med platser även inom näringslivet och föreningslivet. Genom att visa på bredden av yrken rustas åttondeklassarna för att göra kloka och trygga gymnasieval i årskurs nio.
— Vi värderar samarbetet med skolan och att ta emot praoelever högt, det kan ju vara framtida medarbetare som vi får chansen att lära känna och visa upp vår verksamhet för, säger Emma Bergkvist Göransson, säljchef OKQ8 Forshaga. Vi får vara en del av att ge eleverna en första inblick i hur arbetslivet kan se ut och kanske kan vara en hjälp till att vägleda i framtida yrkesval. Samtidigt får vi möjlighet att lära oss vad kommande generation söker efter hos en arbetsgivare och vad som blir viktigt för oss för att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare även i framtiden.