Till starsidan
Till starsidan

Röstmottagare

Under valet behöver Forshaga kommun hjälp av röstmottagare. Som röstmottagare ser du till så att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du får också chansen att få kunskap om hur ett val går till. Vi söker dig som vill vara röstmottagare.

Valet 2022

Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige äger rum den 11 september mellan kl. 8.00 och 20.00. Förtidsröstningen pågår under tiden den 24 augusti-11 september.

Arbetsuppgifter

Som röstmottagare ansvarar du för ordning i och kring vallokalen. Du ska se till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda, se till att väljarna har kommit till rätt vallokal och hjälpa de väljare som känner sig osäkra på hur det går till. Du tar emot röster och bockar av de röstande i röstlängden. När röstningen är avslutad ska de röster som har kommit in räknas och transporteras till valnämnden på valnatten.

Du behöver kunna arbeta under hela valdagen med start ca kl. 07.00

Kvalifikationer

Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande. Du ska vara noggrann, stresstålig och trivas att arbeta tillsammans med andra.

För att söka måste du ha fyllt 18 år senast dagen då förtidsröstningen startar eller senast valdagen. Du ska kunna prata och läsa svenska obehindrat. Det är meriterande om du kan fler språk än svenska eller tidigare har arbetat som röstmottagare.

Anmäl dig som röstmottagare

Anmälan för röstmottagare är nu stängd. Vi kommer kontakta de som visat intresse inom kort.

Arvode

Arvoden för 2022 har beslutats av valnämnden och är följande.

  • Ordförande i valdistrikt 3 600 kr
  • Ersättare ordförande i valdistrikt (vice ordförande) 3 100 kr
  • Röstmottagare i valdistrikt 2 600 kr
  • Röstmottagare förtidsröstning 143 kr/timme
  • Utbildningstillfället (gäller röstmottagare förtidsröstning) 300 kr
  • Milersättning egen bil, 20 kr/mil. Gäller avstånd upp till 35 km enkel väg.Avstånd mellan bostad och röstningsställe måste överstiga 3 km.

Alla arvoden är skattepliktiga. Om du inte vill att skatt dras enligt tabell, ansöker du om skattejämkning.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av