Till starsidan
Till starsidan
2022-06-13
Del av Klarälvsbanan avstängd 15/6-28/6
Under perioden 15/6-28/6 asfalterar vi Klarälvsbanan mellan Edebyvägen och simhallen i Deje. Under arbetet är sträckan avstängd. Omledning sker via Edebyvägen. Skyltar är uppsatta. 
Läs mer om Del av Klarälvsbanan avstängd 15/6-28/6

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan ansöka om hos kommunens socialtjänst när du har problem att försörja dig själv och din familj och har testat alla andra möjliga lösningar.
Gifta par och sambos är i regel skyldiga att försörja varandra och ansöker därför tillsammans.

I regel har du inte rätt till ekonomiskt bistånd om du har pengar på banken eller andra tillgångar.
Du ska alltid i första hand söka andra bidrag och ersättningar som du kan få, till exempel a-kassa, aktivitetsstöd, sjukpenning, föräldrapenning, bostadsbidrag, underhållsstöd, sjuk- eller aktivitets-ersättning.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd krävs också att du gör vad du kan för att nå egen försörjning. Med det menas att du som arbetslös aktivt söker arbeten och är inskriven på Arbetsförmedlingen och följer din planering där. Kan du inte kan arbeta behöver du visa aktuellt läkarintyg som styrker nedsatt arbetsförmåga.

På socialstyrelsens hemsida kan du göra en provberäkning för att se om du kan ha rätt till ekonomiskt bistånd. Provberäkning ekonomiskt bistånd - Socialstyrelsen

Ansökan

När du ansöker för första gången behöver du en tid för nybesök där du pratar med en socialsekreterare som får veta lite om din situation.
Ni gör tillsammans upp en plan för hur du ska komma tillbaka till egen försörjning.

Du bokar tid för nybesök via telefon eller genom att skicka in en e-ansökan e-tjänsteportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du kommer då att få en kallelse i ditt ärende i e-tjänst.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd öppnas en personakt i socialregistret och socialtjänsten gör en utredning för att bedöma om du har rätt till bistånd.
Om du har rätt till bistånd eller inte beror på din ekonomiska situation och om du uppfyller de krav som ställs på dig.

Beslut

Ett beviljande beslut kan inte fattas förrän din ansökan är komplett, det vill säga när du har lämnat in alla handlingar som handläggaren bett dig lämna in.
När din ansökan är komplett ser vi till att fatta beslut inom sju arbetsdagar.

Sekretess

Alla som jobbar på socialtjänsten har tystnadsplikt. Och de uppgifter vi har om dig omfattas av sekretess och får inte lämnas ut till någon utan ditt samtycke.

Kontakt

Om du har några frågor kan du nå oss genom kommunens växel, telefon 054-17 20 00

Besöksadress: Slottsvägen 18

Vi har telefontid klockan 8.30 - 9.30 måndag, tisdag, torsdag och fredag.
Onsdag är telefontiden mellan klockan 13.00 – 14.00.

Väntrummet och receptionen är öppet 8.00 - 16.00 måndag-torsdag och fredag 8.00 - 15.00, där finns tillgång till dator och skrivare.
Dag innan röd dag gäller samma öppettider som kommunhuset.
Gäller inte vecka 27-31, se nedan.

Individ- och familjeomsorgen IFO har följande öppettider för väntrum och reception vecka 27-31, 4 juni-5 augusti: 9.00-12.00

Vid inbokade möten efter klockan 12.00 hämtas du av din handläggare.

VID AKUTA ÄRENDEN
Ring Forshaga kommuns växel 054-17 20 00 och be om att få bli kopplad till JOURTELEFON BARN om det gäller oro rörande barn och JOURTELEFON VUXEN om det gäller vuxen

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av