Till startsidan
Till startsidan

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan ansöka om hos kommunens socialtjänst när du har problem att försörja dig själv och din familj och har testat alla andra möjliga lösningar.
Gifta par och sambos är i regel skyldiga att försörja varandra och ansöker därför tillsammans.

I regel har du inte rätt till ekonomiskt bistånd om du har pengar på banken eller andra tillgångar.
Du ska alltid i första hand söka andra bidrag och ersättningar som du kan få, till exempel a-kassa, aktivitetsstöd, sjukpenning, föräldrapenning, bostadsbidrag, underhållsstöd, sjuk- eller aktivitets-ersättning.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd krävs också att du gör vad du kan för att nå egen försörjning. Med det menas att du som arbetslös aktivt söker arbeten och är inskriven på Arbetsförmedlingen och följer din planering där. Kan du inte kan arbeta behöver du visa aktuellt läkarintyg som styrker nedsatt arbetsförmåga.

Innan du gör ansökan så kan du göra en provberäkning om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstöd. Klicka här för att göra din provberäkning

Ansökan

När du ansöker för första gången behöver du en tid för nybesök där du pratar med en socialsekreterare som får veta lite om din situation.
Ni gör tillsammans upp en plan för hur du ska komma tillbaka till egen försörjning.

Du bokar tid för nybesök via telefon eller genom att skicka in en e-ansökan e-tjänsteportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du kommer då att få en kallelse i ditt ärende i e-tjänst.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd öppnas en personakt i socialregistret och socialtjänsten gör en utredning för att bedöma om du har rätt till bistånd.
Om du har rätt till bistånd eller inte beror på din ekonomiska situation och om du uppfyller de krav som ställs på dig.

Beslut

Ett beviljande beslut kan inte fattas förrän din ansökan är komplett, det vill säga när du har lämnat in alla handlingar som handläggaren bett dig lämna in.
När din ansökan är komplett ser vi till att fatta beslut inom sju arbetsdagar.

Sekretess

Alla som jobbar på socialtjänsten har tystnadsplikt. Och de uppgifter vi har om dig omfattas av sekretess och får inte lämnas ut till någon utan ditt samtycke.

Kontakt

Om du har några frågor kan du nå oss genom kommunens växel, telefon 054-17 20 00

Besöksadress: Slottsvägen 18

Vi har telefontid klockan 8.30 - 9.30 måndag, tisdag, torsdag och fredag.
Onsdag är telefontiden mellan klockan 13.00 – 14.00.

Väntrummet och receptionen är öppet 8.00 - 16.00 måndag-torsdag och fredag 8.00 - 15.00, där finns tillgång till dator och skrivare.
Dag innan röd dag gäller samma öppettider som kommunhuset.

Anmälan om oro för barn, vuxen eller vid våld

Ring Forshaga kommuns växel 054-17 20 00 och be om att få bli kopplad till ANMÄLNINGSTELEFON BARN om det gäller oro rörande barn och ANMÄLNINGSTELEFON VUXEN om det gäller vuxen.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av