Till startsidan
Till startsidan

Faderskap och föräldraskap

För att skydda barnets rättigheter är det familjerättens uppgift att se till att faderskap eller föräldraskap blir fastställt för barn som fötts eller ska födas av ogift mor i Forshaga kommun.

Hur går en faderskapsutredning eller föräldraskapsutredning till?

En föräldraskapsbekräftelse gör du sedan 1 januari 2022 enklast i Skatteverkets e-tjänst Digital föräldraskapsbekräftelse: https://skatteverket.se/bekräftaföräldraskap
Tjänsten kan användas för barn som föds från 1 januari 2022 och du behöver bekräfta ditt föräldraskap med e-legitimation inom 14 dagar från barnets födelse.
Föräldern som har fött barnet behöver godkänna föräldraskapsbekräftelsen i tjänsten. Det är också möjligt att anmäla gemensam vårdnad i e-tjänsten.

Vill man eller om det föreligger någon osäkerhet kring föräldraskap eller regler så går det fortfarande att göra en bekräftelse genom ett besök till familjerätten.

Har det gått mer än 14 dagar från barnets födelse och ni inte använt e-tjänsten så kommer föräldraskapsbekräftelsen att skickas vidare till familjerätten som då tar kontakt.

Vi får efter 14 dagar en underrättelse från Skatteverket att ett barn till en ogift mor är fött.
Vi tar kontakt med moder via brev och inväntar att hon hör av sig till oss för att boka ett besök för att kunna fastställa föräldraskapet.
Utredningen skall göras skyndsamt.

Observera dock att det snabbaste sättet är via e-tjänsten på Skatteverkets hemsida efter barnets födelse då ingen fastställelse kan göras förens underrättelse från Skatteverket inkommit till familjerätten tidigast 14 dagar efter barnets födelse.

Om du önskar att bekräfta faderskap eller föräldraskap innan barnet fötts är du välkommen att kontakta Familjerätten i Karlstad.

Bor du i Forshaga kommun och vill ha stöd i ett familjerättsligt ärende är du välkommen att kontakta Kontaktcenter i Karlstad på nummer 054 - 540 00 00
De kommer då hjälpa dig till Familjerätten i Karlstad.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

 

Sidan uppdaterad:

2024-01-26