Till startsidan
Till startsidan

Familjehem, kontaktfamilj, kontaktperson och umgängesstöd

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar. De kan behöva få trygghet, omsorg och kärlek genom andra stabila vuxna. Du kan få eller erbjuda din hjälp på olika sätt. Här kan läsa om olika typer av uppdrag som kommunen kan erbjuda.

Om du vill engagera dig för någon som behöver stöd och sociala kontakter kan du skicka in en intresseanmälan till oss. Intresseanmälan familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson

Familjehem innebär att barn eller ungdom, som inte kan bo hemma, bor på heltid hos familjehemmet. Man tar emot ett barn för stadigvarande vård och fostran. En familjehemsplacering kan vara allt från några månader till en uppväxtplacering. Målet från socialtjänsten är att barn ska kunna flytta hem till föräldrarna igen men av olika anledningar så går det inte alltid.

Ensamkommande barn och ungdomar under 18 år är ofta flyktningar från krigsområden. Barnen behöver ett hem och trygga kärleksfulla relationer med vuxna som kan vara en ersättningsfamilj.

Som familjehem behöver du ha en trygg och stabil livssituation, tid och engagemang att ta emot ett barn. Alla i familjen behöver vara överens om att bli familjehem.

Bli familjehem för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Barn och ungdomar som har en funktionsnedsättning och som inte kan bo hos föräldrarna kan ansöka om att bo i ett familjehem.

Om du vill ansöka om insatsen Familjehem för barn och ungdomar med funktionsnedsättning kontakta kommunens LSS-handläggare, som nås via kommunens växel på telefon 054-17 20 00

Kontaktfamilj tar emot barn som inte kan bo hemma på heltid. Kontaktfamilj kan ta emot barn eller ungdomar på helger, till exempel en helg i månaden eller varannan helg. plus ibland några extra dygn på lov. Alltså inte boende på heltid men för att barnet ska komma till annat hem vissa helger eller om föräldrar behöver avlastning för att kunna ha barnet boende hemma. Kontaktfamilj är ofta en insats som förebygger att barnet inte behöver placeras stadigvarande utanför det egan hemmet.

En kontaktperson träffar barn eller ungdom regelbundet utifrån uppdrag, inte i hemmet utan kanske på stan eller liknande. De träffas och gör aktiviteter, pratar om saker och föregår som en viktig vuxen person. Man träffas kanske 1-2 gånger i veckan och ibland mer sällan eller oftare.

Umgängesstöd är med vid umgängen mellan barn och vårdnadshavare som skydd för barn. Umgängesstödjare är på uppdrag av familjerätten i ärenden som kommer från Tingsrätten. Detta är inte så vanligt så det finns få uppdrag inom denna kategori.

Bor du i Forshaga kommun och vill ha stöd inom familjerättsligt ärende är du välkommen att kontakta Kontaktcenter i Karlstad på nummer 054-540 00 00
De kommer då hjälpa dig till Familjerätten i Karlstad.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-05-15