Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-10-19
Delar av Vinkelgatan är avstäng på grund av ledningsarbeten.
Det gäller sträckan mellan Geijersgatan och Tryckerigatan. Sträckan kommer att vara avstängd under en längre tid.
Läs mer om Delar av Vinkelgatan är avstäng på grund av ledningsarbeten.

Aktuellt för gode män och förvaltare

För dig som redan är god man eller förvaltare, finns den här sidan med aktuell information som berör ditt löpande uppdrag.

Här får du reda på viktigt information som kan ha betydelse för ditt uppdrag. Det kan vara myndighetsbeslut som berör din huvudman, när vi håller utbildningar, hur vi ligger till med granskningen eller annan information som du har nytta av i ditt uppdrag.


2021-10-18

Kontoret stängt den 19 oktober

Tisdagen den 19 oktober är kontoret stängt på grund av utbildning.

I mycket brådskande fall kan du lämna meddelande i växeln om att bli uppringd, annars går det bra att skicka e-post till ofn@forshaga.se Vi är tillbaka onsdagen den 2O oktober och nås då på vår vanliga tid mellan kl.10 och 12, antingen via telefon eller besök.

 

2021-10-18

Besöksförbudet gäller inte längre

Det besöksförbud som gällt under pandemin gäller inte längre.

Besökstiden är den samma som telefontiden, måndag-onsdag klockan 10-12 och torsdag klockan 13-15. Övriga tider kan du lämna meddelande på telefonsvararen eller skicka e-post till ofn@forshaga.se

 

2021-05-26

Kronofogden erbjuder gratis webbutbildning

Vi rekommenderar att du genomför Kronofogdens gratis webbutbildning "Dela din kunskap". Den är ett utmärkt stöd i arbetet med att kunna hjälpa din huvudman om den riskerar eller redan har ekonomiska problem.

Utbildningen hjälper dig och huvudmannen att diskutera din huvudmans ekonomi. Du har säkert redan mycket kunskaper, men förhoppningsvis kan utbildningen ge dig mer kunskap, mer insikt och framförallt fler verktyg som kan motivera och aktivera din huvudman.

Du väljer själv när och hur du vill ta del av utbildningen. Den är indelad i kapitel med rubrikerna Överskuldsättning, Skuldens väg, Vräkning, Skuldsanering och Så här kan du stödja. Du kan göra samtliga kapitel i en följd eller dela upp utbildningen på flera tillfällen. Uppskattningsvis tar utbildningen cirka fyra timmar att genomföra.

Klicka på länken till höger. Du kommer då till Kronofogdens webbsida och där finner du utbildningen till höger på sidan. Lycka till!

 

2021-05-26

Redovisning av årsräkning eller sluträkning

När Förvalta egendom ingår i ditt uppdrag, är du skyldig att lämna in en årsräkning före 1 mars varje år. Du ska är också skyldig att lämna in en sluträkning när uppdraget upphört. Om det är första gången du redovisar eller att du tycker det är svårt, titta på filmen nedan.

Instruktionsfilmen går igenom steg för steg hur du fyller i din årsräkning eller sluträkning och ger information om vad som är viktigt att tänka på.


2020-12-21

Besöktstiden inställd tills vidare

Med anledning av att regeringen meddelade ett flertal nya restriktioner på presskonferensen fredagen den 18 december är vår besökstid inställd tills vidare. Telefontiden gäller som vanligt.

Kontoret kommer att vara bemannat med 1 person medan övriga arbetar hemifrån. Tidigt i våras meddelade vi att våra handläggningstider förlängs och att arbetsuppgifter omprioriteras. Detta gäller i än högre grad nu eftersom vi är få på plats. Vi ber dig därför att vara ute i god tid med din begäran om uttagstillstånd och ansökningar om överförmyndarens samtycke.

 

2020-12-21

Viktigt att tänka på med anledning av coronavirus, covid-19- ny uppdatering

Som ställföreträdare behöver du tänka på några saker med anledning av coronavirus, Covid-19.

Om din huvudman tillhör riskgrupp på grund av ålder eller hälsotillstånd och bor på boende, ber vi tid hålla dig uppdaterad om vad som gäller för besök just i den kommunen där du har uppdrag. Helst ska du undvika besök men om du behöver besöka ber vi dig vara noga med att skydda din huvudman och dig sälv. Håll kontakt via till exempel telefon och e-post med din huvudman, boende, socialtjänsten, anhöriga eller andra närstående för att få information om din huvudman får sina behov tillgodosedda eller inte.

Om din huvudman har större utgifter än inkomster eller att andra större utgifter kommer bli aktuella, ber vi dig begära uttagstillstånd från överförmyndarspärrat konto i god tid. Detta för att din huvudman inte ska lida någon ekonomisk skada. Konsekvensen av de restriktioner som gäller nu på grund av Covid-19, är att våra handläggningstider förlängs och att arbetsuppgifter omprioriteras. Vi ber också om din förståelse för att det alltså kan ta längre tid än normalt att få ett uttagstillstånd.

Om du själv blir långvarigt sjuk och inte kan utföra ditt uppdrag, behöver du eller anhörig informera oss på överförmyndarkontoret.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


2020-03-26

Bostadstillägg - nya regler från 1 januari 2020

Kom ihåg att söka bostadstillägg till din huvudman. Från 1 januari 2020 gäller nya regler för bostadstillägg.

Förändringen innebär att grundskyddet av bostadstillägg har höjts och att fler har rätt till bostadstillägg. Din huvudman kan med andra ord ha rätt till ett bostadstillägg som den tidigare inte har haft. Läs mer på Pensionmyndighetens websida

2020-03-26

Utbetalningsspärr

Har det hänt att du har betalat skatt och arbetsgivaravgifter enligt arvodesbeslut men att Skatteverket sedan satt in beloppet på transaktionskontot? En utbetalningsspärr kan vara en möjlig lösning.

Om din huvudman enligt arvodesbeslut ska betala ditt arvode har du möjlighet att använda dig av Skatteverkets utbetalningsspärr. På en särskild blankett anmäler du din begäran till Skatteverket att summan av skatten + avgifter som du betalar, ska stå kvar på skattekontot. Anledningen är att Skatteverket ibland inte hinner notera den inlämnade arbetsgivardeklarationen och istället betalar ut pengarna som överskjutande. För att undvika att behöva betala in summan på nytt, kan därför möjligheten att spärra beloppet vara användbar. Läs mer på Skatteverket.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av