Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2022-05-16
Störning Klarälvsbanan 17 maj
Planerat arbete med installation/montering av cykelräknare som sker norr om överfarten gamla vägen mot Deje gör framkomligheten där begränsad.
Läs mer om Störning Klarälvsbanan 17 maj

Aktuellt för gode män och förvaltare

För dig som redan är god man eller förvaltare, finns den här sidan med aktuell information som berör ditt löpande uppdrag.

Här får du reda på viktigt information som kan ha betydelse för ditt uppdrag. Det kan vara myndighetsbeslut som berör din huvudman, när vi håller utbildningar, hur vi ligger till med granskningen eller annan information som du har nytta av i ditt uppdrag.

2022-05-10

Podd för gode män och förvaltare

Riksförbundet Gode Män och Förvaltare (RGMF) har startat en podd för att stötta och hjälpa ställföreträdare i sina uppdrag. Podden informerar och behandlar de olika arbetsuppgifter och frågor som uppstår för ställföreträdare. Lyssna på podden på GMF-poddens webbplats.

2022-03-14

Dags att deklarera

Från och med den 15 mars skickar Skatteverket ut deklarationen.Tänk på att undersöka om huvudmannen har rätt till olika avdrag om du deklarerar för din huvudman. Rutavdraget omfattar till exempel fler tjänster än tidigare.

När en firma har använts för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning kan huvudmannen har rätt till rutavdrag. Läs mer om vilka tjänster som ingår på Skatteverkets webbplats (sök på rutavdrag).

2022-02-15

Ändrade handläggningstider och telefontider

Från och med vecka 8 har vi telefontid på måndagar och tisdagar klockan 10-12 samt torsdagar klockan 13-15.

Just nu pågår granskningsperiod för årsräkningar. Observera att vi inte kan svara på när just din årsräkning beräknas vara klar.

För närvarande har vi något längre handläggningstider för vissa ärenden som gäller överförmyndarnämndens samtycke till fastighetsförsäljning och arvsskiften.

2022-01-24

Vi löser inte ut underfrankerade brev

PostNord informerar oss ibland att det finns brev adresserat till oss som inte har rätt porto. De erbjuder oss då att lösa ut det, det vill säga betala för utdelningen av brevet. Det kan vi dessvärre inte av kostnadsskäl.

Eftersom vi inte löser ut underfrankerade brev rekommenderar vi att du väger brevet och kontrollerar vilket porto som krävs. Brevets postgång riskerar annars att försenas och handläggningen av till exempel redovisningshandlingar försenas.

2022-01-14

Ny informationssida för dig som är ställföreträdare

Lagom tills att det är dags för att lämna in årsräkningen före 1 mars har vi skapat en ny sida för dig som ställföreträdare. Den handlar bara om redovisning, granskning och arvode.

Den nya sidan innehåller det du behöver veta när förvalta egendom ingår i ditt uppdrag och/eller när du begär arvode. Du får bland annat stöd inför din redovisning av års-och sluträkningar, hur du beräknar ditt arvode och inbetalning av skatt och arbetsgivar-/ålderspensionsavgift. Filmen nedan är ett smakprov på vad som finns att ta del av. Du finner sidan i kolumnen till vänster under rubriken Redovisning, granskning och arvode.

 

2021-12-20

Pensionsmyndigheter ändrar beräkningen för bostadstillägget

I januari 2022 ändras beräkningen för bostadstillägget. Det betyder att fler huvudmän över 65 år kan ha rätt till förmånen. Kom ihåg att undersöka om din huvudman ingår i den gruppen.

Före man ansöker om förmånen kan man göra en preliminär beräkning. Vissa huvudmän har för hög inkomst och då är varken preliminär beräkning eller ansökan aktuellt. Om detta och annan viktig information inför en eventuell ansökan går att läsa i Pensionsmyndighetens nya informationsbroschyr. Den går också att beställa via e-post till Pensionsmyndigheten. Myndigheten erbjuder även gratis digitala informationsmöten om bostadstillägg. På den här sidan finner du myndighetens broschyrer och faktablad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Både beräkningen och ansökan om bostadstillägg kan göras på Pensionsmyndighetens webbplats.

2021-12-20

Försäkringskassans digitala tjänster

Från den 3 januari 2022 kommer du inför din årsredovisning till oss, kunna beställa underlag från Försäkringskassans genom deras digitala tjänst. Digitala ansökningar om olika ersättningar går bra att göra sedan en tid.

Utifrån din roll som ställföreträdare kan du logga in på Försäkringskassan Mina sidor och ansöka om ersättning – och från 3 januari 2022 kommer du också kunna beställa underlag inför årsredovisningen till Överförmyndarnämnden. Du behöver bara en inloggning oavsett om du har en eller flera huvudmän och du får tillgång till sidorna genom att använda ditt eget bank-id. På Försäkringskassans sida Bra att veta för dig som är god man eller förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du värdefull information.


2021-11-16

Bostadsanpassningsbidrag - bra att känna till

Din huvudman kan ha rätt till bostadsanpassningsbidrag. Du som god man behöver därför ta reda på vad som gäller för just din huvudman.

Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för alla som har en funktionsnedsättning. Nedsättningen ska vara bestående eller åtminstone långvarig. Bidraget omfattar i princip alla typer av funktionsnedsättningar, till exempel rörelsenedsättning, nedsatt syn, utvecklingsstörning eller allergi. Med bostadsanpassningsbidraget kan nödvändiga anpassningar göras i boendet för att bostaden ska kunna fungera i det dagliga livet. Till exempel att ta bort trösklar, byta bort badkaret mot en dusch eller ordna en ramp vid entrén.

Om du behöver ansöka om bostadsanpassningsbidraget för din huvudman vänder du dig till huvudmannens kommun. Till höger finns en länk till Boverket och där kan du läsa om allt du behöver veta om bidraget.

2021-05-26

Kronofogden erbjuder gratis webbutbildning

Vi rekommenderar att du genomför Kronofogdens gratis webbutbildning "Dela din kunskap". Den är ett utmärkt stöd i arbetet med att kunna hjälpa din huvudman om den riskerar eller redan har ekonomiska problem.

Utbildningen hjälper dig och huvudmannen att diskutera din huvudmans ekonomi. Du har säkert redan mycket kunskaper, men förhoppningsvis kan utbildningen ge dig mer kunskap, mer insikt och framförallt fler verktyg som kan motivera och aktivera din huvudman.

Du väljer själv när och hur du vill ta del av utbildningen. Den är indelad i kapitel med rubrikerna Överskuldsättning, Skuldens väg, Vräkning, Skuldsanering och Så här kan du stödja. Du kan göra samtliga kapitel i en följd eller dela upp utbildningen på flera tillfällen. Uppskattningsvis tar utbildningen cirka fyra timmar att genomföra.

Klicka på länken till höger. Du kommer då till Kronofogdens webbsida och där finner du utbildningen till höger på sidan. Lycka till!

2020-12-21

Viktigt att tänka på med anledning av coronavirus, covid-19- ny uppdatering

Som ställföreträdare behöver du tänka på några saker med anledning av coronavirus, Covid-19.

Om din huvudman tillhör riskgrupp på grund av ålder eller hälsotillstånd och bor på boende, ber vi tid hålla dig uppdaterad om vad som gäller för besök just i den kommunen där du har uppdrag. Helst ska du undvika besök men om du behöver besöka ber vi dig vara noga med att skydda din huvudman och dig sälv. Håll kontakt via till exempel telefon och e-post med din huvudman, boende, socialtjänsten, anhöriga eller andra närstående för att få information om din huvudman får sina behov tillgodosedda eller inte.

Om din huvudman har större utgifter än inkomster eller att andra större utgifter kommer bli aktuella, ber vi dig begära uttagstillstånd från överförmyndarspärrat konto i god tid. Detta för att din huvudman inte ska lida någon ekonomisk skada. Konsekvensen av de restriktioner som gäller nu på grund av Covid-19, är att våra handläggningstider förlängs och att arbetsuppgifter omprioriteras. Vi ber också om din förståelse för att det alltså kan ta längre tid än normalt att få ett uttagstillstånd.

Om du själv blir långvarigt sjuk och inte kan utföra ditt uppdrag, behöver du eller anhörig informera oss på överförmyndarkontoret.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


2020-03-26

Bostadstillägg - nya regler från 1 januari 2020

Kom ihåg att söka bostadstillägg till din huvudman. Från 1 januari 2020 gäller nya regler för bostadstillägg.

Förändringen innebär att grundskyddet av bostadstillägg har höjts och att fler har rätt till bostadstillägg. Din huvudman kan med andra ord ha rätt till ett bostadstillägg som den tidigare inte har haft. Läs mer på Pensionmyndighetens webbplats

2020-03-26

Utbetalningsspärr

Har det hänt att du har betalat skatt och arbetsgivaravgifter enligt arvodesbeslut men att Skatteverket sedan satt in beloppet på transaktionskontot? En utbetalningsspärr kan vara en möjlig lösning.

Om din huvudman enligt arvodesbeslut ska betala ditt arvode har du möjlighet att använda dig av Skatteverkets utbetalningsspärr. På en särskild blankett anmäler du din begäran till Skatteverket att summan av skatten + avgifter som du betalar, ska stå kvar på skattekontot. Anledningen är att Skatteverket ibland inte hinner notera den inlämnade arbetsgivardeklarationen och istället betalar ut pengarna som överskjutande. För att undvika att behöva betala in summan på nytt, kan därför möjligheten att spärra beloppet vara användbar. Läs mer på Skatteverkets webbplats.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av