Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2020-10-19
Fortsatta problem med trygghetslarmen
De störningar på trygghetslarm som vi haft under förra veckan har fortsatt. Problemet ligger i en fördröjning av larmen. Leverantören arbetar för att lösa problemet. Vid akuta fall kontakta SOS Alarm på 112.
Läs mer om Fortsatta problem med trygghetslarmen

Aktuellt för gode män och förvaltare

För dig som redan är god man eller förvaltare, finns den här sidan med aktuell information som berör ditt löpande uppdrag.

Här får du reda på viktigt information som kan ha betydelse för ditt uppdrag. Det kan var myndighetsbeslut som berör din huvudman, när vi håller utbildningar, hur vi ligger till med granskningen eller annan information som du har nytta av i ditt uppdrag.

2020-10-13

Information med anledning av coronavirus

Besökförbudet hävdes den 1 oktober på kommunernas boenden och rutinerna kan variera från kommun till kommun. Du behöver därför ta reda på vad som gäller för just din huvudman och om det är lämpligt med besök.

Viruset har hållit på en längre tid och än är det inte över. Det är därför viktigt att vi fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer. Häng i, håll ut!

2020-10-13

Viktigt att tänka på med anledning av coronavirus, covid-19- uppdaterad

Som ställföreträdare behöver du tänka på några saker med anledning av coronavirus, Covid-19.

Om din huvudman tillhör riskgrupp på grund av ålder eller hälsotillstånd, ska du undvika besök under tiden som pandemin pågår. Samtidigt behöver du hålla kontakten via till exempel telefon och e-post med din huvudman, boende, socialtjänsten, anhöriga eller andra närstående för att få information om din huvudman får sina behov tillgodosedda eller inte.

Om din huvudman har större utgifter än inkomster eller att andra större utgifter kommer bli aktuella, ber vi dig begära uttagstillstånd från överförmyndarspärrat konto i god tid. Detta för att din huvudman inte ska lida någon ekonomisk skada. Konsekvensen av de restriktioner som gäller nu på grund av Covid-19, är att våra handläggningstider förlängs och att arbetsuppgifter omprioriteras. Vi ber också om din förståelse för att det alltså kan ta längre tid än normalt att få ett uttagstillstånd.

Om du själv blir långvarigt sjuk och inte kan utföra ditt uppdrag, behöver du informera oss på överförmyndarkontoret.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


2020-08-25

Nu gäller vår ordinarie besöks- och telefontid igen

Vår ordinarie besöks- och telefontid måndag, tisdag, onsdag klockan 10-12 och torsdag klockan 13-15 gäller igen.

2020-08-31

Granskningsläget

Vid dagens datum har vi granskat klart 96 procent av alla årsräkningar för 2019. Överförmyndarverksamheten har tyvärr ingen möjlighet att informera om när just din årsräkning, kommer att vara färdiggranskad.

 

2020-03-26

Bostadstillägg - nya regler från 1 januari 2020

Kom ihåg att söka bostadstillägg till din huvudman. Från 1 januari 2020 gäller nya regler för bostadstillägg.

Förändringen innebär att grundskyddet av bostadstillägg har höjts och att fler har rätt till bostadstillägg. Din huvudman kan med andra ord ha rätt till ett bostadstillägg som den tidigare inte har haft. Läs mer på Pensionmyndighetens websida

2020-03-26

Utbetalningsspärr

Har det hänt att du har betalat skatt och arbetsgivaravgifter enligt arvodesbeslut men att Skatteverket sedan satt in beloppet på transaktionskontot? En utbetalningsspärr kan vara en möjlig lösning.

Om din huvudman enligt arvodesbeslut ska betala ditt arvode har du möjlighet att använda dig av Skatteverkets utbetalningsspärr. På en särskild blankett anmäler du din begäran till Skatteverket att summan av skatten + avgifter som du betalar, ska stå kvar på skattekontot. Anledningen är att Skatteverket ibland inte hinner notera den inlämnade arbetsgivardeklarationen och istället betalar ut pengarna som överskjutande. För att undvika att behöva betala in summan på nytt, kan därför möjligheten att spärra beloppet vara användbar. Läs mer på Skatteverket.

2020-01-08

Årsräkningstider!

Vi är i början av det nya året 2020 och det är dags att göra klart årsräkningen för 2019. Senast före 1 mars ska den vara innne och vi vill uppmärksamma dig på två hjälpmedel som du kan ha nytta av.

Det ena är årsräkningskvällen tisdagen den 21 januari klockan 18.00-21.00 i Folkets Hus, Forshaga.Vi går igenom hur du upprättar din årsräkning och svarar på frågor. Om du vill kan du redan nu lämna frågor att ta upp under kvällen. Kaffe med smörgås serveras. Anmäl dig via ofn@forshaga.se eller telefon 054-17 20 00.

Det andra hjälpmedlet är att titta på instruktionsfilmen nedan. I den får du tydlig hjälp med hur du ska gå till väga. Obs! Telefon- och besökstiderna som anges i filmen är ändrade till måndag-onsdag kl.10-12, torsdag kl.13-15.

 

2019-12-20

Lärororik kväll om att bli nykter och drogfri

För en tid sedan gästade Lars Boman, ordförande i Sällskapet Länkarna Karlstad överförmyndarkontorets temakväll för ställföreträdare. Lars generösa berättelse om sitt liv och vägen ur ett mångårigt missbruk till nykterhet, uppskattades stort av alla som trotsat novembermörkret och kommit för att lyssna.

Frågorna var många och Lars Boman, 57 år svarade öppenhjärtligt på dem alla. Lars berättade om den blyge och mobbade pojken han var som liten, som sökte sin identitet och kärlek. Genom att vara busig blev han sedd. Skolan försökte med allt men det hjälpte inte. Istället hamnade han till slut på ungdomsfängelse och ”lärde sig att bli kriminell”, en kriminalitet som kom att finansiera missbruket. När Lars blev pappa slutade han med drogerna men fortsatte med alkoholen och barnet omhändertogs efter några år.

Första gången han var nykter höll det i 4 fyra månader. Under den tiden hade han kvar sina gamla kompisar:

-Det funkar inte. Nyckeln är att man måste bryta med allt.

Lars var som ung placerad i olika familjehem och som vuxen på flera behandlingshem, tillfällen som han inte passade på att utnyttja. För varje gång fick han mer och mer ångest och han blev allt mer slut både fysiskt och psykiskt. Till slut kom han till ett behandlingshem i Hagfors som jobbade efter 12-stegprogrammet baserat på Minnesotamodellen. Efter att ha blivit nykter tog det ytterligare tre år av terapi och i dag har han varit nykter i 12 år.

Relationen med dottern är numera fin:

- I dag har jag fått tillbaka barnen och släkten. Men det tog 10 år för henne att våga släppa in mig. Och jag har barnbarn, ler Lars.

Lars menar att alkoholism är en dödlig sjukdom:

-Jag kan inte dricka, det går bara inte. Då dör jag. Kroppen skulle inte klara av det helt enkelt.

Länkarna spelade en central roll i Lars väg till ett liv utan missbruk. Sällskapet är och har varit en trygghet genom åren. Man har ett sjupunktsprogram och ses varje måndag eller äter lunch tillsammans varje onsdag. Samtidigt finns det möjlighet för en handfull personer att bo där om man behöver det i sitt arbete för ett drogfritt liv.

- Men alla måste lova att vara nykter när man är hos oss. Det är A och O, understryker Lars bestämt.

Länkarna finns i Karlstad och Grums men det spelar ingen roll var man bor för att ta kontakt, något som Lars välkomnade ställföreträdare att göra om man har funderingar. Det är en opolitisk, icke-religiös frivilligorganisation som står öppen för alla som vill komma ifrån sitt missbruk. På frågan vad man ska göra om man har en huvudman som är missbrukare svarade Lars:

-Det är viktigt att fånga upp ensamma människor!

Samtidigt förklarade Lars att det är svårt att hjälpa en människa som inte är seriös i sin vilja att sluta.

Förutom Lars Boman medverkade även Sven-Erik Persson, Föreningen Värmlands frivilliga samhällsarbetare som informerade om föreningen. Vi från kontoret informerade om vad som är på gång under 2020.

Lars Boman

Lars Boman


Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2020-10-13 av