Till starsidan
Till starsidan

Aktuellt för gode män och förvaltare

För dig som redan är god man eller förvaltare, finns den här sidan med aktuell information som berör ditt löpande uppdrag.

Här får du reda på viktigt information som kan ha betydelse för ditt uppdrag. Det kan vara myndighetsbeslut som berör din huvudman, när vi håller utbildningar, hur vi ligger till med granskningen eller annan information som du har nytta av i ditt uppdrag.

 

2022-08-23

Valinformation inför 11 september

Valet närmar sig och som ställföreträdare behöver du se till att din huvudman kan utöva sin rösträtt. Detta gäller om bevaka rätt ingår i ditt uppdrag.

Du kan som ställföreträdare aldrig rösta för din huvudmans räkning. Däremot ska du om bevaka rätt ingår i ditt uppdrag ordna så att huvudmannen har möjlighet att utöva sin rösträtt. Tänk därför på att förbereda val av röstsätt i god tid.

Till att börja med ska du se till att huvudmannen fått sitt röstkort. Därefter finns det flera olika sätt att rösta.I vallokal på valdagen den 11 september, i lokal för förtidsröstning, med bud eller med ambulerande röstmottagare. Tag reda på vilket sätt din huvudman vill gå till väga eller har förmågan att utöva sin demokratiska rättighet på och vad som gäller för respektive tillvägagångssätt. Det kan du göra genom att kontakta kommunen där huvudmannen är folkbokförd samt läsa på Valmyndigheten  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


2022-08-18

Höjt bostadstillägg till pensionärer som redan är beviljade ör de pensionärer som redan är beviljade tillägget.

För mer information vad som gäller för din huvudman se Pensionsmyndigheten

2022-05-10

Podd för gode män och förvaltare

Riksförbundet Gode Män och Förvaltare (RGMF) har startat en podd för att stötta och hjälpa ställföreträdare i sina uppdrag. Podden informerar och behandlar de olika arbetsuppgifter och frågor som uppstår för ställföreträdare. Lyssna på podden på GMF-poddens webbplats.

2022-02-15

Ändrade handläggningstider och telefontider

Från och med vecka 8 har vi telefontid på måndagar och tisdagar klockan 10-12 samt torsdagar klockan 13-15.

Just nu pågår granskningsperiod för årsräkningar. Observera att vi inte kan svara på när just din årsräkning beräknas vara klar.

För närvarande har vi något längre handläggningstider för vissa ärenden som gäller överförmyndarnämndens samtycke till fastighetsförsäljning och arvsskiften.

2022-01-24

Vi löser inte ut underfrankerade brev

PostNord informerar oss ibland att det finns brev adresserat till oss som inte har rätt porto. De erbjuder oss då att lösa ut det, det vill säga betala för utdelningen av brevet. Det kan vi dessvärre inte av kostnadsskäl.

Eftersom vi inte löser ut underfrankerade brev rekommenderar vi att du väger brevet och kontrollerar vilket porto som krävs. Brevets postgång riskerar annars att försenas och handläggningen av till exempel redovisningshandlingar försenas.

2021-11-16

Bostadsanpassningsbidrag - bra att känna till

Din huvudman kan ha rätt till bostadsanpassningsbidrag. Du som god man behöver därför ta reda på vad som gäller för just din huvudman.

Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för alla som har en funktionsnedsättning. Nedsättningen ska vara bestående eller åtminstone långvarig. Bidraget omfattar i princip alla typer av funktionsnedsättningar, till exempel rörelsenedsättning, nedsatt syn, utvecklingsstörning eller allergi. Med bostadsanpassningsbidraget kan nödvändiga anpassningar göras i boendet för att bostaden ska kunna fungera i det dagliga livet. Till exempel att ta bort trösklar, byta bort badkaret mot en dusch eller ordna en ramp vid entrén.

Om du behöver ansöka om bostadsanpassningsbidraget för din huvudman vänder du dig till huvudmannens kommun. Till höger finns en länk till Boverket och där kan du läsa om allt du behöver veta om bidraget.

2021-05-26

Kronofogden erbjuder gratis webbutbildning

Vi rekommenderar att du genomför Kronofogdens gratis webbutbildning "Dela din kunskap". Den är ett utmärkt stöd i arbetet med att kunna hjälpa din huvudman om den riskerar eller redan har ekonomiska problem.

Utbildningen hjälper dig och huvudmannen att diskutera din huvudmans ekonomi. Du har säkert redan mycket kunskaper, men förhoppningsvis kan utbildningen ge dig mer kunskap, mer insikt och framförallt fler verktyg som kan motivera och aktivera din huvudman.

Du väljer själv när och hur du vill ta del av utbildningen. Den är indelad i kapitel med rubrikerna Överskuldsättning, Skuldens väg, Vräkning, Skuldsanering och Så här kan du stödja. Du kan göra samtliga kapitel i en följd eller dela upp utbildningen på flera tillfällen. Uppskattningsvis tar utbildningen cirka fyra timmar att genomföra.

Klicka på länken till höger. Du kommer då till Kronofogdens webbsida och där finner du utbildningen till höger på sidan. Lycka till!

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av