Till startsidan
Till startsidan

Nyheter från överförmyndarkontoret

Här får du reda på viktigt information som kan ha betydelse för ditt uppdrag. Det kan vara myndighetsbeslut som berör din huvudman, när vi håller utbildningar, hur vi ligger till med granskningen eller annan information som du har nytta av i ditt uppdrag.

Nyhetsbrevet kommer att publiceras en gång i månaden men med uppehåll över sommaren.

Publicerat: 2024-02-12

Tänk på portot!

Nu när det är dags att lämna in årsräkningen och redogörelsen är det viktigt att kontrollera så att portot stämmer.

Forshaga kommun hämtar inte ut ofrankerad/underfrankerad post. Det innebär att du riskerar att bli sen med din årsräkning, och om avsändare saknas kan du behöva göra om hela årsräkningen.

Årsräkningar – hur ligger vi till?

Vi har hittills fått in 161 årsräkningar av totalt 559, varav vi har granskat 46 av de inkomna.

Totalt har vi granskat 8% av årsräkningarna.

Målsättningen är att en årsräkning som lämnats in före 1 mars, och som är komplett samt korrekt, ska få arvodet utbetalt före midsommar.

Välkommen att lyssna på en av Sveriges mest kunniga inom överförmyndarområdet!

Sveriges kommuner och regioners förbundsjurist Kalle Larsson ger en föreläsning i två delar. Den första delen innehåller generell information om ställföreträdarskap och såväl svårigheter som praktiska tips i uppdraget. Den andra delen är främst inriktad på den ekonomiska familjerätten med fokus på åtgärder och tips i samband med bodelning samt dödsbon. Aktuella rättsfall vävs in i föreläsningen och det finns möjlighet att ställa frågor såväl under som efter föreläsningen.

Eftersom det finns begränsat med platser är det först till kvarn som gäller. Bokningsbekräftelse skickas efter sista anmälningsdag.

Dag: onsdagen den 13 mars
Tid: klockan 17.00–19.30
Plats: Holken, Mariebergsskogen i Karlstad
Anmälan via mejl: ofn@forshaga.se

Sista dag för anmälan är 3 mars 2024.

Detta är ett samarbete mellan Karlstads-Hammarö överförmyndarnämnd, Östra Värmlands överförmyndarnämnd och Överförmyndarnämnd i samverkan.

Webbinarium: Problematisk skuldsättning hos utrikes födda

Konsumentverkets webbinarium syftar till att ge kunskap om hur ekonomiska förutsättningar och brist på stöd riskerar att leda till problematisk skuldsättning hos utrikes födda.

Föreläsare är Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson och analytiker på Kronofogden, Ismahan Avranci, budget- och skuldrådgivare i Järfälla och Samar Al-Abayechi, integrationshandläggare i Sundbybergs kommun.

Sista dag för anmälan är 11 mars 2024.

Läs mer och anmäl dig här:
Problematisk skuldsättning hos utrikes födda | Konsumentverket

På Konsumentverkets webbplats kan du även ta del av deras tidigare webbinarium. Du hittar dem här: Webbinarium | Konsumentverket

Publicerat: 2024-01-15

Årsredovisning

Årsredovisningen för 2023 ska vara inlämnad före den 1 mars! Kom ihåg att skriva under årsräkningen och redogörelsen innan du skickar in blanketterna till oss.

Behöver du begära anstånd?

Det kan du nu göra via våra e-tjänster: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Skicka in kompletteringar digitalt

Via vår e-tjänst (Omsorg och hjälp (forshaga.se)) kan du nu skicka in de flesta kompletteringar till oss digitalt. Är det en fråga som ska besvaras kan du skriva ditt svar i en fritextruta eller så kan du ladda upp det efterfrågade dokumentet.

Brukar du ge din huvudman kontanter?

För att underlätta redovisningen vid kontanthantering har vi tagit fram en blankett som du kan använda. Kontakta oss så skickar vi ut blanketten till dig.

Beställ information från Försäkringskassan

Försäkringskassan möjliggör för dig som ställföreträdare att inhämta viss information om din huvudman. Innan du kan använda dig av tjänsten, är det viktigt att du har lämnat in ditt registerutdrag till Försäkringskassan, för varje enskilt ärende.

Beställ underlag digitalt via Mina sidor

  • Logga in som ställföreträdare och klicka på Beställ underlag för årsredovisning.
  • Fyll i personnummer för en eller flera huvudmän och klicka på beställ.
  • Underlaget kommer med posten. Viss information kommer att lämnas direkt via pdf.

Tänk på att du kommer se skattepliktiga ersättningar, men inte automatisk löneutmätning eller ersättningar som är skattefria. I de fallen tar du kontakt med deras kundtjänst. Kontaktuppgifter till Försäkringskassans kundtjänst finner du på deras hemsida: www.forsakringskassan.se

Statens servicecenter

Du kan även uppsöka Statens servicecenter, med servicekontor i Karlstad och Hagfors, för att få fram underlag. Be om summering av ersättning från respektive myndighet fördelat på bruttoinkomst, skatt och bostadstillägg eller bostadsbidrag.

Tänk på att när du som ställföreträdare besöker ett servicekontor kan du behöva visa ditt förordnande.

Publicerat: 2023-12-20

Årsräkningskvällar i Forshaga och Hagfors!

Som vanligt kommer vi att hålla utbildning i upprättandet av en årsräkning. Nytt för i år är att det finns två tillfällen och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen och kommer.
Den första utbildningen kommer vara i Forshaga den 10 januari kl. 18.00, i Folkets hus, och den andra i Hagfors den 17 januari kl. 18.00, på Hotell Monica. Inbjudan kommer, håll utkik!

Ansök digitalt om merkostnadsersättning hos Försäkringskassan

Från och med den 15 december kan du som ställföreträdare ansöka om merkostnadsersättning för din huvudman via Mina sidor, hos Försäkringskassan. I samband med att du ansöker är det möjligt att ladda upp medicinska underlag och även arvodesbeslut, om den kostnaden ska ingå i ansökan om ersättning.

Försäkringskassan har även tagit fram informationsfilmer som bland annat handlar om vilken typ av kostnad som kan godtas som merkostnad, se filmerna här: Så här fungerar merkostnadsersättning - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Svårlurad! – en informationskampanj

Sveriges banker har tillsammans tagit fram en informationskampanj mot bedrägerier som du kan läsa mer om här Svårlurad - Tillsammans hjälps vi åt att stoppa bedrägerierna. (svarlurad.se)

Det är även viktigt att du informerar din huvudman för att hen ska undvika att bli lurad. Så här beskriver de kampanjen på hemsidan:
”Allt fler människor utsätts för bedrägerier som har utvecklats till att bli ett växande samhällsproblem. Därför har Sveriges banker tagit initiativ till en gemensam informationskampanj för att uppmärksamma problemet och komma med konkreta tips och råd om hur man själv kan skydda sig och sina närstående mot bedrägerier. Initiativet Svårlurad! syftar till att alla ska bli just det – Svårlurade.”

Dags för ett till uppdrag?

Vi har många uppdrag där vi saknar någon som kan ta på sig att bli god man eller förvaltare. Har du utrymme för ett till? Är du intresserad skickar du ett mejl till ofn@forshaga.se så kontaktar vi dig.


God Jul & Gott nytt år
Önskar Överförmyndarnämnd i samverkan

Publicerat: 2023-11-17

Nya e-tjänster!

Överförmyndarkontoret har påbörjat arbetet med att utveckla våra e-tjänster och inom kort kommer de första att publiceras på webben. I samband med att e-tjänsterna utvecklas kommer blanketterna att tas bort från hemsida. Detta beror på tillgänglighetsdirektivet där blanketter är en sådan del som kan vara problematiskt för personer med funktionsnedsättning samt äldre. Blanketterna kommer inte att tas bort omgående, men spara gärna ner de du behöver redan nu.

Årsräkningskvällar!

Vi kommer som vanligt att hålla utbildning i upprättandet av en årsräkning. Nytt för i år är att det kommer vara två tillfällen. Det första kommer vara i Forshaga den 10 januari kl. 18.00, i Folkets hus, och det andra i Hagfors den 17 januari kl. 18.00, på Hotell Monica. Inbjudan kommer senare.

Känner du någon som vill göra skillnad?

Du kanske har en vän, kollega eller bekant som vill bli ställföreträdare och göra skillnad för en medmänniska? Tipsa gärna om vår intresseanmälan som finns här: Intresseanmälan för att bli ställföreträdare (god man, förvaltare) (forshaga.se)

Är du själv intresserad av fler uppdrag är du välkommen att höra av dig till oss. Du når oss lättast via mejl på: ofn@forshaga.se

Ny webbutbildning från Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har genomfört projektet ”Rätt att delta – med hjälp av ställföreträdare” där de bland annat tagit fram två webbutbildningar. Den ena webbutbildningen riktar sig till dig som ställföreträdare och den andra är anpassad för huvudmän. Här kan du ta del av webbutbildningarna: Rätt att delta – En webbutbildning för gode män och förvaltare - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (rfs.se)

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-02-12