Till startsidan
Till startsidan
2025-01-16
Tekniskt underhållsarbete webbplats medför störningar lördag-söndag (18-19 januari)
Läs mer om Tekniskt underhållsarbete webbplats medför störningar lördag-söndag (18-19 januari)
2025-01-10
Förseningar i sophämtningen även vecka 3, låt kärlen stå ute tills de är tömda
Läs mer om Förseningar i sophämtningen även vecka 3, låt kärlen stå ute tills de är tömda

Vill du hjälpa en medmänniska - bli god man eller förvaltare

Det behövs fler gode män. Genom att engagera dig som god man gör du en viktig insats för personer som har svårt att klara sin vardag själva. Det är ett långsiktigt uppdrag där du kan göra stor skillnad och bidra till stabilitet och trygghet i tillvaron för en medmänniska.


Anmäl intresse i Recruto

Vill du bli ställföreträdare är du välkommen att skicka in din intresseanmälan. Det gör du via Recruto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är vår rekryteringsportal.

Efter att vi genomfört våra sedvanliga kontroller och aktiverat dig som användare kommer du kunna se uppdragen. Överförmyndarkontoret lägger löpande ut de uppdrag som finns, dessa syns under menyalternativet "Uppdrag".

Ta därför för vana att regelbundet logga in, via webben Forshaga kommun - Lediga jobb eller via appen, för att se vilka uppdrag som finns just nu.

Appen finns både för Android och Iphone:
Recruto – Appar på Google Play
Recruto i App Store

 

En förutsättning för att bli god man är att man har en vilja att hjälpa en annan människa och på så sätt bidra till trygghet och stabilitet för den personen.

Överförmyndaren kontrollerar

  • Belastningsregister
  • Socialtjänstens register
  • Kreditupplysning

Lagens krav på en god man eller förvaltare är att personen är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Utöver det ska man vara myndig och själv inte ha förvaltare. Du har en del arbets- och livserfarenhet och kan tala och skriva på god svenska. Det är också värdefullt med kunskaper inom ekonomi eller juridik samt viss kunskap om hur olika samhällsfunktioner fungerar för att kunna stötta på bästa sätt.

Det innebär bland annat att du som god man eller förvaltare inte ska ha några betalningsanmärkningar eller ha blivit dömd för något som kan ge anledning att ifrågasätta lämpligheten.

Kontrollerna görs för alla som vill bli ställföreträdare och görs i syfte att skydda personen som ska få hjälp av en ställföreträdare.

Du ska även gå en webbaserad utbildning så att du har en bra grund att stå på. Länk till utbildningen hittar du här: intressebevakaren.se. Efter genomförd utbildning ska intyget skickas in till oss.

Kvalifikationer

För att du ska lyckas i din roll som ställföreträdare finns vissa förutsättningar:

  • Att du har viljan och förmågan att kunna engagera dig för en annan person och vara lyhörd för dom behov som finns. Du ska alltid agera utifrån din huvudmans bästa.
  • Att du har vardagliga kunskaper i ekonomi. Detta för att kunna ta hand om en annan persons ekonomi, kunna sätta upp en hållbar budget samt att kunna fylla i en enklare årsredovisning till överförmyndaren.
  • Att du har kunskap om hur samhället fungerar. Du har kontakt med olika myndigheter och tar reda på information om det är något du saknar.
  • Du har ett gott omdöme och ett sunt förnuft.
  • Du uttrycker dig väl i tal och skrift.

Anhörig i rollen som ställföreträdare

Är du anhörig och vill bli god man gäller samma kriterier men du behöver inte lämna in en intresseanmälan. På ansökningsblanketten om god man eller förvaltare kan man lämna ett förslag på en person som huvudmannen skulle vilja ha som ställföreträdare.

Blir du som anhörig god man är det viktigt att hålla isär rollen som anhörig och rollen som ställföreträdare. Sammanblandning av ekonomi får inte ske när man är ställföreträdare. Man får exempelvis inte lägga ut för kostnader och sedan ta dom pengarna från personens konto.

Många människor i vårt samhälle behöver hjälp med att klara av att sköta sina dagliga göromål. Det kan bero på sjukdom, funktionsnedsättning, missbruk eller psykiska problem. Som god man gör du en värdefull insats för någon annan. Det är en viktig samhällsinstans som bygger på empati och förståelse för hur andra kan ha det.

Att vara god man eller förvaltare åt någon betyder att du är ställföreträdare för personen. Det innebär att du företräder och bevakar personens ekonomiska, juridiska eller personliga intressen. Omfattningen ska alltid utgå från den hjälpbehövandes behov.

Den rena omvårdnaden ska utföras av de olika sociala skyddsnäten, och ingår inte i en ställföreträdares uppdrag, men de kan behöva hjälp med att sköta sin ekonomi, bevaka sin rätt eller sörja för sin person.

En god man är en person som biträder en medmänniska i främst ekonomiska frågor, men även bevakar hens intresse, både på det rent personliga planet och gentemot samhället eller det privata. Ett godmanskap är en helt frivillig hjälp som den enskilde (huvudmannen) får och innehåller inget tvång mot denne.

Omfattningen av arbetet varierar beroende på huvudmannens situation. I de flesta fall handlar det om att ordna med betalning av räkningar, att se till att det finns fickpengar tillgängliga om huvudmannen bor på ett särskilt boende samt att se till att huvudmannen har det bra.

Målet för gode mannen är att försöka skapa en så bra livskvalité för sin huvudman som möjligt utifrån dennes ekonomiska och personliga situation. Det är viktigt att veta att den gode mannen är en bevakare och inte en utförare av sociala insatser i något fall.

Omfattningen av ett godmanskap eller förvaltarskap ska vara anpassat till huvudmannens behov. Vad som ingår i uppdraget kan därför variera.
Som god man eller förvaltare ansvarar du för en eller flera delar av följande:

  • Bevaka rätt - Bevaka rätt innebär att du som god man eller förvaltare ska se till att huvudmannen inte fråntas sina rättigheter och får den hjälp och stöd från samhället han eller hon har rätt till. Ett exempel kan vara att ansöka om insatser från kommunen, ansöka om ersättningar eller bidrag, ingå avbetalningsplaner med fordringsägare, bevaka huvudmannens rätt i dödsbo eller att hjälpa huvudmannen vid köp eller försäljning av bostad.
  • Sörja för person - Sörja för person innebär att du som god man eller förvaltare ska se till att de insatser som huvudmannen beviljats, till exempel i form av hemtjänst eller särskilt boende, sköts på ett sätt så att inte huvudmannen far illa. I praktiken innebär det att se över hur sjukvården, socialtjänsten eller motsvarande utför sina uppdrag för huvudmannen.
  • Förvalta egendom - Förvalta egendom innebär att se till att huvudmannens ekonomi sköts. Det kan innebära att ta hand om pension och bidrag, betala räkningar, lämna fickpengar och förvalta eventuella övriga tillgångar som huvudmannen har. I förvalta egendom ingår även att varje år lämna in en redovisning över hur tillgångarna förvaltats, en så kallad årsräkning, till överförmyndarnämnden.

Som ställföreträdare kan du vara god man eller förvaltare för en person. Vad som ingår i uppdraget skiljer sig i regel inte, men det finns viktiga skillnader gällande vad huvudmannen har för rättshandlingsförmåga.

Godmanskap

Vid ett godmanskap behåller huvudmannen sin rättshandlingsförmåga och kan själv ingå olika avtal och bestämma hur pengarna ska användas. Ett godmanskap är dock ett samarbete mellan huvudmannen och den godemannen och det är viktigt att inte göra saker med tillgångarna utan att kommunicera med varandra. I viktiga frågor måste den gode mannen ha sin huvudmans samtycke innan någon åtgärd. Det gäller inte om huvudmannen tappat förmågan att ta ställning.

Förvaltarskap

Vid förvaltarskap förlorar huvudmannen sin rättshandlingsförmåga och kan i regel själv inte ingå avtal eller bestämma över sina pengar men undantag finns. För att ett förvaltarskap ska bli aktuellt måste det finnas en risk att huvudmannen utför skadliga rättshandlingar exempelvis skuldsätter sig, blir utnyttjad eller slösar bort sina pengar.

Utöver de uppgifter som ingår i uppdraget så har du som ställföreträdare också redovisningsskyldighet och upplysningsskyldighet gentemot överförmyndaren.

Följande ekonomiska redovisningar kommer att vara aktuella om du får ett uppdrag där ”förvalta egendom” ingår:

  • Tillgångsförteckning

Får man ett helt nytt uppdrag kommer man att få lämna in en tillgångsförteckning över huvudmannens tillgångar och skulder vid uppdragets start. I vissa fall kan det bli aktuellt även vid byten.

  • Årsräkning och redogörelse

Är något som lämnas senast 1:a mars varje år. I redogörelsen beskriver du vad du har gjort i uppdraget under året. I årsräkningen redovisar du huvudmannens inkomster och utgifter under året. Du redovisar från det datum uppdraget startade till årets slut. För man enklare bokföring under året så underlättar man för sig själv.

  • Sluträkning och redogörelse

Är samma som årsräkning men lämnas när du ska avsluta ett uppdrag.

Arvode

Uppdraget som god man är ideellt men du har rätt till ett arvode. Huvudregeln är att huvudmanenn själv står för arvodet men ibland står kommunen för hela eller en del av arvodet. Arvodet betalas ut en gång om året.

Vid bedömningen av arvodets storlek granskar överförmyndarkontoret årsredovisningen och redogörelsen. Det ger en bild av uppdragets omfattning och svårighetsgrad vilket ligger till grund för arvodet.

Arvodet sätts enligt rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Ett ”normalarvode” ligger på runt 10 000 - 15 000 kr/år men det varierar utifrån uppdragets omfattning, svårighetsgrad och utförande.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av