- Forshaga
- / Omsorg och hjälp
- / God man, förvaltare, förmyndare
- / Du som är god man och förvaltare
- / Avslut eller ändring av uppdraget
- / Om huvudmannen avlider
-
Kontakt för akut hjälp
-
Trygg och säker
- Konsumentvägledning
-
Ekonomisk hjälp och rådgivning
-
God man, förvaltare, förmyndare
-
Invandring och integration
-
Familj, barn och ungdom
-
Att gifta sig
-
Hjälp i hemmet
-
Hjälpmedel och bostadsanpassning
- Hemlös
-
Resor, transporter och besök
-
Psykisk ohälsa
-
Funktionsnedsättning
-
Äldre
-
Anhöriga och frivilliga
-
Sjukvård och tandvård
- Folkhälsoarbete
- Missbruk
-
Våld och hot
-
Dödsfall och begravning
- Nära vård
Om huvudmannen avlider
När huvudmannen avlider upphör ställföreträdarskapet automatiskt men det är några saker som du som föredetta ställföreträdare behöver ordna.
Det är viktigt att du direkt meddelar överförmyndarkontoret att huvudmannen avlidit och vem som ansvarar för dödsboet.
Checklista när din huvudman avlidit:
- Meddela överförmyndarkontoret att din huvudman har avlidit
- Stoppa autogiron och bankgiro/plusgiroförsändelser
- Meddela huvudmannens anhöriga om att ditt uppdrag har upphört. Om inga anhöriga finns, kontakta kommunens dödsbohandläggare
- Spara post som kommer till dig i din tidigare huvudmans namn tills du får vetskap om vem du kan skicka den till
- Betala inga räkningar och gör inga uttag från huvudmannens konton
- Gå inte in i huvudmannens lägenhet/boende
- Ta inte hand om eventuella handkassor
- Beställ inte begravning
Informera och överlämna handlingar
När din huvudman avlider tar ditt uppdrag som ställföreträdare slut samma dag. Det innebär exempelvis att du inte ska betala räkningar eller skriva under handlingar för din huvudmans del eftersom du inte längre får företräda huvudmannen.
Så snart du får veta att din huvudman har avlidit behöver du informera överförmyndarkontoret och den som ska ta hand om dödsboet. Det är i första hand anhöriga till huvudmannen som ska ta hand om dödsboet.
Om det inte finns några anhöriga, så behöver du kontakta socialförvaltningens dödsbohandläggare. Du ska snarast lämna över de tillgångar du har haft hand om och de handlingar eller uppgifter som någon behöver åtgärda.
Tillgångar som förvaltats
Avsluta alla autogirobetalningar. Räkningar för hyra, skatter, begravning etc kan behöva betalas fram tills att man har hittat anhöriga till huvudmannen. Den föredetta ställföreträdaren bör därför överlämna dödsboets räkningar till banken som kan göra utbetalningar från konto som tillhört den avlidne.
Den föredetta ställföreträdaren ska:
- Vårda den avlidnes tillgångar/egendom till dess att den kan överlämnas till dödsbodelägare.
- Överlämna tillgångar/egendom som förvaltats till dödsbodelägarna. Vill anhöriga/dödsbodelägare inte kännas vid den avlidne och därav inte ha hand om förvaltningen så är det socialtjänstens skyldighet att ha hand om detta istället.
Frågor från dödsbodelägare
Det är vanligt att få frågor från dödsbodelägare om dödsboets angelägenheter. Då godman-/förvaltarskapet har upphört har du inga skyldigheter att bistå dödsboet. Du kan med fördel hänvisa till efterlevandeguiden.
Begravning
Eftersom ditt uppdrag upphör när huvudmannen avlider har du ingen skyldighet att ordna med begravning eller göra bouppteckning. Finns det anhöriga är det givetvis deras angelägenhet att se till att den avlidne begravs och, om det behövs, begära begravningshjälp från kommunen.
Finns det inte någon som ordnar med gravsättning, till exempel på grund att anhöriga vägrar att befatta sig med begravningen eller att inga anhöriga påträffats, är kommunen skyldig att ordna detta. Meddela då dödsfallet till socialtjänsten.
Efterlämnar den avlidne enbart tillgångar som täcker begravningskostnaderna och andra utgifter i samband med dödsfallet så anmäler du även detta till socialtjänsten, de är sedan skyldiga att göra en dödsboanmälan till Skatteverket.
Redovisa uppdraget
Inom en månad från dödsfallet ska du lämna in en sluträkning över huvudmannens ekonomi och en redogörelse till överförmyndarnämnden. I sluträkningen redovisar du förvaltningen av huvudmannens ekonomi från den senaste redovisningen fram till dödsdagen.
Så snart överförmyndarnämnden har granskat redovisningen så överlämnar nämnden alla de redovisningshandlingar i uppdraget till den som har hand om huvudmannens dödsbo.
Spara alla handlingar som du har åtgärdat under ditt uppdrag som ställföreträdare. Obetalda räkningar och andra handlingar som dödsboet behöver åtgärda ska du däremot lämna ifrån dig.
Huvudmannens dödsbo har rätt att klandra dig för din förvaltning under tre år från det att dödsboet har fått dina redovisningshandlingar. Nämnden rekommenderar därför att du sparar alla handlingar under klandertiden, så att du kan svara på eventuella frågor och redovisa dina åtgärder vid behov. När de tre åren har passerat ska du lämna ifrån dig alla räkenskaper och övriga handlingar till dödsboet.
Viktigt att tänka på vid upprättandet av en sluträkning
- Om huvudmannen har avlidit är du inte längre behörig att betala räkningar eller utföra andra rättshandlingar för din huvudmans räkning. För fortsatt förvaltning av dödsboets medel krävs fullmakt från dödsboet.
- Begär saldobesked från banker med mera som visar värdet på huvudmannens tillgångar per den dag då godmanskapet/förvaltarskapet upphörde.
- Kom ihåg att spara handlingarna för ditt uppdrag.
Läs mer om redovisning här: Redovisning, granskning och arvode - Forshaga
Huvudmannen saknar anhöriga
Om det inte finns några kända anhöriga ska du kontakta kommunens dödsbohandläggare och meddela att din huvudman har avlidit och att ditt
uppdrag har upphört.
Allmänna arvsfonden
Saknas anhöriga till den avlidne inträder Allmänna arvsfonden som dödsbodelägare. Redovisningshandlingar som lämnats till överförmyndarkontoret expedieras därför till fonden när sluträkningen har granskats.
Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet och du kan, efter att ha fått bekräftat från socialtjänsten att den avlidne saknar anhöriga, anmäla dödsfallet dit.
Efter en sådan anmälan ska Kammarkollegiet förordna en god man som företräder fonden vid boutredningen. Den föredetta ställföreträdaren får sedan följa de direktiv som lämnats från fondens sida när det gäller överlämnandet av den avlidnes egendom. Det är Kammarkollegiets uppgift att övervaka att den gode man de förordnar fullgör sin uppgift och det är till dem hen redovisar uppdraget.
Hjälpa dödsboet eller socialförvaltningen
Efter att huvudmannen avlidit kan du som god man på uppdrag av dödsboet eller socialförvaltningen vara till stor hjälp. Det kan till exempel handla om att betala hyra, skatter, begravning med mera som en skyddsåtgärd fram tills anhöriga påträffas. Lämna över räkningar till banken som betalar från den avlidnes konto.
Observera att detta arbete ligger utanför ditt tidigare uppdrag som ställföreträdare. Det ska därför inte redovisas till överförmyndarkontoret. Det utgår inte heller något arvode från överförmyndarnämnden för detta.
Arvode för utfört arbete
Eventuellt arvode för arbete efter huvudmannens död får du begära av dödsboet. Det är viktigt att du kommer överens med dödsboet innan du utför några uppgifter. Bestäm vilka uppgifter du ska utföra och hur mycket du ska få betalt för att du utför uppgifterna.
Sidan uppdaterad: av