Till startsidan
Till startsidan
2025-01-16
Tekniskt underhållsarbete webbplats medför störningar lördag-söndag (18-19 januari)
Läs mer om Tekniskt underhållsarbete webbplats medför störningar lördag-söndag (18-19 januari)
2025-01-10
Förseningar i sophämtningen även vecka 3, låt kärlen stå ute tills de är tömda
Läs mer om Förseningar i sophämtningen även vecka 3, låt kärlen stå ute tills de är tömda

Upphörande eller ändring av uppdraget

Ibland kan det vara så att din huvudman inte längre behöver en god man eller förvaltare eller så kan omfattningen behöva ändras (jämkas).

Det kan till exempel vara att huvudmannens hälsa har förbättrats så att hen kan ta hand om sin egen ekonomi igen. Det kan också vara så att din huvudman inte längre samtycker till att ha en god man, om huvudmannen förstår vad saken gäller ska uppdraget upphöra.

I de fall där det blir aktuell med upphörande ska du fortsätta att utföra uppdraget tills dess att det upphört genom beslut i tingsrätten.

Ett godmanskap bygger på ett samarbete mellan huvudmannen och gode mannen. Ett fungerande godmanskap förutsätter att båda parter följer de ni har kommit överens om. Det är till exempel viktigt att huvudmannen inte tar ut pengar från det transaktionskonto som du hanterar. Det behöver finnas pengar kvar till räkningar som ska betalas.

Om samarbetet, efter upprepade försök, inte fungerar kan det i vissa fall bli aktuellt med upphörande av godmanskapet. Du som ställföreträdare kan ansöka om att godmanskapet ska upphöra eller så kan huvudmannen göra det själv.

Du kan göra en ansökan via vår e-tjänst: Ändring av ställföreträdarskapets omfattning, ansökan (forshaga.se) eller skicka en skrivelse direkt till tingsrätten. En ansökan som inkommer via vår e-tjänst skickas vidare till tingsrätten för handläggning.

Vissa huvudmän vill inte ta emot den hjälp som gode mannen erbjuder. För att ett förvaltarskap ska bli aktuellt måste det finnas en faktisk risk att huvudmannen utför skadliga rättshandlingar. Det kan innebära att huvudmannen skuldsätter sig, slösar bort sina pengar till den grad att till exempel risk för vräkning uppstår eller att huvudmannen blir utnyttjad av andra personer i samhället. Endast en hypotetisk risk är således inte grund för förvaltarskap.

En person som har förvaltare är inte omyndigförklarad. Hen kan fortfarande till exempel rösta i allmänna val, gifta sig, söka jobb och bestämma över sin egen sjukvård. Den som får förvaltare förlorar däremot sin rättshandlingsförmåga i den omfattning som beslutas av tingsrätten, och det anses vara ett stort ingrepp i den personliga integriteten.

Ett förvaltarskap kan anordnas mot någons vilja genom att läkarintyg, eller annan likvärdig utredning, ersätter den enskildes samtycke.

Den enskilde, dennes närmaste släktingar eller den gode mannen är behöriga att ansöka om förvaltare. Ansökan skickas till tingsrätten.

Ibland överensstämmer inte godmanskapet eller förvaltarskapet med huvudmannens behov. Då kan uppdraget behöva ändra omfattning gällande delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Det betyder att delar kan behöva läggas till eller tas bort. Du är behörig att ansöka till tingsrätten om det.

Det är viktigt att de delar som ingår i uppdraget utförs av dig som god man eller förvaltare då det är du som är redovisnings- och upplysningsskyldig gentemot överförmyndarnämnden. Önskar till exempel en anhörig eller huvudmannen själv sköta någon del bör du ansöka om att det tas bort från ditt uppdrag som ställföreträdare. Likaså att ansöka om att delar läggs till om det är någon del huvudmannen behöver hjälp med men som inte ingår i ditt uppdrag.

Du kan göra en ansökan via vår e-tjänst: Ändring av ställföreträdarskapets omfattning, ansökan (forshaga.se) eller skicka en skrivelse direkt till tingsrätten. En ansökan som inkommer via vår e-tjänst skickas vidare till tingsrätten för handläggning.

Din huvudman eller huvudmannens anhöriga kan ansöka om att få en ny god man eller förvaltare. Du kommer i så fall behöva ta ställning till om du vill fortsätta med ditt uppdrag eller inte.

Det är också viktigt att du bemöter de klagomål som har förts fram. Om du vill ha kvar ditt uppdrag kommer vi att göra en bedömning om vad som är det bästa för din huvudman. Att man som god man eller förvaltare får klagomål innebär inte att man automatiskt anses vara olämplig och förlorar sitt uppdrag.

Om du inte vill fortsätta med ditt uppdrag på grund av att din huvudman vill ha en annan god man eller förvaltare kan du begära dig entledigad. Du kan läsa mer om vad du behöver tänka på under fliken "Om du vill avsluta ditt uppdrag".

Det är viktigt att du alltid agerar på det sätt som är bäst för din huvudman och lämnar in tillgångsförteckningen, årsräkningen och andra handlingar som vi ber dig om i tid. Om det uppstår problem är det viktigt att du snarast meddelar oss. Ibland kan vi ge dig viss vägledning eller mer tid.

Om du missköter ditt uppdrag finns en risk att du inte får fortsätta som god man eller förvaltare. Du kan också bli ersättningsskyldig om du har vållat din huvudman ekonomisk skada eller inte inkommit med det vi bett dig om, till exempel tillgångsförteckning, årsräkning och sluträkning eller handlingar som varit ute för granskning. Det kallas för vite.

Anser överförmyndarnämnden att en annan ställföreträdare bör ta över ditt uppdrag så påbörjas en rekrytering av en ny god man eller förvaltare. När vi har hittat en person som är intresserad av att ta över ditt uppdrag kommer den personen att ta kontakt med dig för att få mer information om hur uppdraget sett ut hittills.

När vi har en eventuell efterträdare kan vi fatta beslut om byte. Om beslut om byte fattas så får du hem information via brev där det står från vilket datum du är entledigad.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-09-23