Till startsidan
Till startsidan
2024-09-12
Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
Läs mer om Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.

Avveckling av bostad

Avveckling av huvudmannens bostad blir ofta aktuellt när huvudmannen av någon anledning inte längre kan bo kvar hemma och inte har råd att ha kvar sitt gamla boende. Innan bostaden avvecklas, bör du som god man förvissa dig om att huvudmannen verkligen inte kommer att kunna återvända till sin bostad.

För uppsägning av hyreslägenhet krävs inte överförmyndarens samtycke. Du ska däremot fråga efter din huvudmans samtycke om sådant kan ges.

Försäljning av fastighet eller bostadsrätt kräver överförmyndarens samtycke och samtycke från huvudmannen om sådant kan ges.

Ansökan om överförmyndarnämndens samtycke görs enklast via vår e-tjänst: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Ställföreträdaren är ensam ansvarig för avvecklingen av bostaden. Självklart kan till exempel anhöriga hjälpa till med det praktiska, men ansvaret för att se till att avvecklingen sker har ställföreträdaren. Detta betyder inte att du rent praktiskt genomföra flyttningen. I normalfallet ska ställföreträdaren anlita en flyttfirma för detta. I årsräkningen ska du sedan redovisa såväl de utgifter som inkomster som förekommit i samband med avvecklingen av bostaden.

Dokumentation

Om huvudmannen själv inte kan medverka vid avvecklingen bör du försöka se till att någon anhörig är med. Om detta inte kan göras bör någon annan, som kan intyga bostadens skick och innehåll innan avvecklingen, vara med. Du kan även dokumentera genom att ta fotografier eller filma. En noggrann genomgång av bostaden bör göras innan avvecklingen tar sin början.

Om kontanter påträffas bör de sättas in på huvudmannens konto. Smycken, värdehandlingar, personliga handlingar och annat sådant av ringa storlek bör förvaras på säkert sätt

Som ställföreträdare ska du ombesörja att städning och rengöring av lägenheten samt vind och/eller källare sker. Det innebär inte att du själv ska utföra sysslorna, utan en städfirma ska anlitas om inte huvudmannens anhöriga städar.

Om huvudmannen inte har några anhöriga som kan hjälpa till samt saknar medel för att anlita flytt- eller städhjälp kan du söka bistånd hos socialtjänsten och hänvisa till att det är ”skälig levnadsnivå” enligt 4 kapitel 1 § SoL att få flyttkostnader betalda och slutstädning gjord.
Du behöver inte flytta saker eller städa, däremot behöver du dokumentera vad som finns i bostaden och märka upp vad som ska med till ett nytt boende, läggas upp i förråd, slängas, skänkas bort med mera.

Finns det ingen annan lösning än att du som ställföreträdare praktiskt genomför flytten bör du kontakta överförmyndarkontoret först. Läs mer under fliken "Behöver du hjälpa huvudmannen att flytta?"

Socialstyrelsens allmänna råd 2013:1 om ekonomiskt bistånd:
”Socialnämnden bör ge ekonomiskt bistånd till flyttkostnader, om flyttningen är nödvändig för att den enskilde ska uppnå en skälig levnadsnivå. Ekonomiskt bistånd till flyttkostnader bör i regel bland annat omfatta hyra av bil inklusive försäkring, bensin, hyra av flyttlådor och flytt av telefonabonnemang. Om den enskilde på grund av sjukdom, ålder eller andra skäl inte klarar att flytta på egen hand, bör biståndet omfatta skäliga kostnader för en flyttfirma”.

Som ställföreträdare får du normalt inte ersättning för att praktiskt hjälpa huvudmannen att flytta, eftersom det inte ingår i uppdraget. Nämnden har dock fattat ett beslut i frågan och här är vad som gäller för Överförmyndarnämnd i samverkan:

”Om en huvudman inte har anhöriga eller andra som kan hjälpa till vid en flytt eller inte har ekonomi för att kunna anlita en flyttfirma kan en ställföreträdare själv hjälpa till med flytten. För att ställföreträdaren ska kunna få flyttarvode för detta ska hen ha varit i kontakt med överförmyndarkontoret innan flytten sker. Huvudregeln är att huvudmannen själv ska stå för arvodet, enligt 12:16 FB.

Ersättning för flyttarvode utgår 175kr/timme. Flyttarvodet innebär att ställföreträdaren får ersättning för praktiska insatser vid huvudmannens flytt, till exempel bära möbler, packa saker mm.

Milersättning á 25 kr per mil kan utgå om det inte kan lösas på annat sätt.”

Detta innebär att det finns möjlighet att få arvode för flytt men du måste först kontakta överförmyndarkontoret. Genomför du flytten utan att kontaktat kontoret riskerar du att bli utan ersättning.

Före avvecklingen av lägenheten bör också en förteckning över mer värdefullt lösöre upprättas och bifogas med tillgångsförteckning eller årsräkning till överförmyndarnämnden. Konstföremål, smycken eller annat lösöre till mycket stora förväntade värden bör värderas av en expert som du anlitar. Rent allmänt gäller att lösöre som ej är till nytta för huvudmannen, ska avyttras. Föremål som har särskilt värde för huvudmannen ska dock behållas, utom när en försäljning är nödvändig för att förbättra den ekonomiska situationen.

Möbler, glas, porslin och prydnadsföremål med mera, kan lämnas till magasinering. Ibland är det lämpligt att lösöre deponeras hos huvudmannens arvingar. För att en sådan lösning ska vara lämplig bör dock samtliga arvingar vara kända samt förklara sig positiva till ett sådant förfarande. De måste också vara helt överens om vad som ska deponeras, och hos vem. Den som tar emot lösöret åtar sig endast att för huvudmannens räkning förvara godset.

Mottagaren ska skriftligen förklara sig villig att återlämna det mottagna lösöret om huvudmannen eller ställföreträdaren skulle begära det, eller när huvudmannen avlider. Mottagaren ska även åta sig att väl vårda godset. En skriftlig handling ska upprättas över hela förfarandet. Godset bör förses med någon form av märkning för att det lätt ska gå att identifiera.

Vid en flytt behöver du som ställföreträdare se över de avtal och abonnemang som finns, exempelvis el, telefon, vatten och avlopp.

Finns det bindningstid på avtalet/abonnemanget, men ingen möjlighet att flytta med det till nya boendet, kan en sluträkning bli aktuell. Det innebär att hela avtalet betalas i en klumpsumma.

  • Bostadstillägg - Bostadstillägg eller särskilt bostadstillägg för pensionärer, kan beviljas personer med låga inkomster för att täcka boendekostnader, även i särskilt boende. Kontakta Försäkringskassan för mer information.
  • Hemtjänst - Säg upp eventuell hemtjänst och ta tillbaka nycklarna, om hemtjänsten har fått några.
  • Trygghetslarm - Kontakta hemtjänsten och meddela att eventuellt trygghetslarm inte behövs längre. Lämna tillbaka larmutrustning och begär att få tillbaka utlånade nycklar.
  • Ändrad avgift till kommunen - Vid flyttning till särskilt boende kan den tidigare hemtjänstavgiften komma att ändras. Fyll i en blankett med aktuella uppgifter till kommunen för att få ett nytt avgiftsbeslut.
  • Ändra adress - Meddela ändrad adress till både Svensk Adressändring (Posten), kommunen och överförmyndarkontoret. Meddela kommunen om räkningsmottagaren ska vara någon annan.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-09-26