Till startsidan
Till startsidan

Elavbrott, Styrel

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Men det finns mycket du kan göra för att vara förberedd för ett elavbrott.

Elavbrott, hur kan du förbereda dig?

Konsekvenserna av ett långvarigt större elavbrott kan bli mycket allvarliga eftersom de flesta är beroende av el. Antingen direkt som vid matlagning eller värme om huset är eluppvärmt, eller indirekt genom de tjänster som vi förlitar oss på i vardagen. Det finns mycket du kan göra för att vara förberedd. Vilka lösningar som passar dig påverkas av dina behov och dina egna förutsättningar. Om du i förväg tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid elavbrott så behöver du inte överrumplas i onödan.

Elavbrott i Forshaga kommun

Elnätet i Forshaga kommun ägs av Ellevio, som också ansvarar för driften av nätet.
På Ellevios webbplats kan du få information om planerade och oplanerade strömavbrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och när de beräknas vara avhjälpta.

Styrel - styrning av el vid elbrist

Forshaga kommun deltar, liksom landets övriga kommuner, i ett nationellt projekt som heter Styrel. Styrel är ett system som inte påverkar vardagen utan endast tas i drift om det skulle uppstå kortsiktig brist på eleffekt. Det handlar om mycket sällsynta situationer som kan uppstå när efterfrågan på el är större än möjligheten att producera eller importera el. Då måste delar av elnätet kopplas från för att prioritera el till samhällsviktig verksamhet där liv och hälsa prioriteras högst. Det har hittills aldrig hänt att det har blivit elbrist i Sverige men det har varit nära vid ett par tillfällen.

Vad som händer om Styrel tas i drift är att vissa verksamheter och bostäder har el och andra inte. Om det blir ett längre elavbrott kommer elförsörjningen att rotera, det vill säga man turas om att få el tills bristsituationen är löst.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av