Till startsidan
Till startsidan

Omvärldsläget och kriget i Ukraina

Kommunen följer löpande utvecklingen i Sverige och omvärlden med anledning av situationen i Ukraina.

I massflyktsdirektivet har kommunerna har i ett stort ansvar att ta emot flyktingar.

I Forshaga kommun tar man kontakt med Integrationsenheten som nås via kommunens växel, telefon 054-17 20 00.

Som flykting med uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, har man möjligheten och rätten att börja i den svenska skolan, men inget skolplikt.

Från och med 1 oktober erbjuds ukrainska flyktingar (från 18 år) som omfattas av massflyktsdirektivet och är boende i Forshaga kommun att ansöka om deltagande SFI.

Här finns samlad information för dig som har flytt från kriget i Ukraina. Informationen kan översättas till olika språk.

Тут зібрана інформація для біженців з Україні. Найближчим часом інші розділи сайту будуть перекладені українською мовою.

Informationssverige.se - Du som har flytt kriget i Ukraina

Vid en allvarlig händelse är det vanligt att vilseledande information delas. Det är viktigt att fundera på var informationen kommer ifrån och inte sprida rykten vidare.

Innan du delar information, tänk på:

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Vem tjänar på att du sprider den?
  • Varför finns informationen? Är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Var fann du informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet.
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande åsikt. På så sätt undviker du att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande uppfattning.

Här kan du läsa mer om källkritik och hur sociala medier fungerar i kriser:

Källkritik, webbplatsen krisinformation.se

Vad är källkritik, information för barn på lillakrisinformation.se

Om sociala medier i kriser, webbplatsen krisinformation.se

Det som händer i Ukraina just nu engagerar många människor, och många frågar vad man som privatperson kan göra för att hjälpa till. MSB har gjort en sammanställning på sin webbplats:

Vad kan jag som privatperson göra? MSB:s webbplats

Frivilligorganisationer

Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser. Mer information om hur du kan hjälpa till hittar du på deras webbsidor.
Röda korset Forshaga
UNHCR, FN:s flyktingorgan
ActionAid
Läkare utan gränser
Radiohjälpen
Rädda barnen
SOS Barnbyar
Svenska kyrkan

Forshaga kommun har ingen egen insamling av saker, kläder, mat eller andra förnödenheter utan hänvisar till Röda Korset i Forshaga.

Har du en bostad att hyra ut?

Om du är fastighetsägare och har lägenheter för uthyrning till människor som flytt kan du kontakta Migrationsverket.

Mer information till fastighetsägare och uthyrare och kontaktuppgifter på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns information från svenska myndigheter
på webbplatsen krisinformation.se.
Där kan du läsa
om kriget i Ukraina just nu

Lättläst om kriget i Ukraina på krisinformation.se

Lättläst om säkerheten i världen och Sverige just nu på MSB.se

Krisberedskap

Under en kris måste vi kunna kommunicera med dig som invånare. Om internet ligger nere behöver vi andra kanaler än de digitala. Följande platser för skriftlig information finns om internet ligger nere.

  • Olsätersskolan
  • Mölnbacka bygdegård
  • Kulturhuset
  • Lärcenter
  • Kommunhuset

Utöver de fem informationspunkterna finns brandstationerna i Deje och Forshaga för att sätta upp skriftlig information.

Mer information om informationspunkter i Forshaga kommun

Det är viktigt att du som kan förbereder dig för olika typer av samhällskriser. Det gör du genom att rusta dig för att klara dig så bra som möjligt på egen hand.Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar. Engagera dig och se över din hemberedskap.

Läs mer om hur du kan stärka din hemberedskap

Under 2018 skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll i Sverige. Syftet med informationen är att alla Sveriges invånare ska bli bättre förberedda på följderna av allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker eller militära konflikter. Broschyren finns som lättläst svenska, inläst på svenska och engelska, i punktskrift, på teckenspråk och översatt till 14 språk.

Broschyren finns att ladda ner på MSB.se

Försvarsmakten

Här hittar du information om Försvarsmakten och deras arbete kopplat till det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde.

Till Försvarsmakten.se

Regeringen

Här hittar du aktuell information från regeringen och Regeringskansliet.

Till Regeringen.se

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet. MSB har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar. På webbplatsen hittar du även en skyddsrumskarta.

Till MSB.se

Länsstyrelsen i Värmland

Länsstyrelsen följer den säkerhetspolitiska händelseutvecklingen med särskilt fokus på hur den kan påverka Värmland.

Till Länsstyrelsen.se

Krisinformation.se

På webbplatsen krisinformation.se finns aktuell information på flera språk från svenska myndigheter. Där kan du hålla dig uppdaterad om läget just nu. Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk och inte sprida vidare obekräftade rykten.

Till Krisinformation.se

I dagsläget är det enligt Regeringen lågt hot mot Sverige. Därför finns det utifrån nuvarande bedömning inget behov av att aktivera skyddsrummen för att fylla funktionen som befolkningsskydd.

En del av den egna krisberedskapen är att veta var det finns skyddsrum. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för skyddsrummen i Sverige. Via MSB:s skyddsrumskarta kan du se var ditt närmaste skyddsrum ligger och hur många platser det har.

Skyddsrumskarta, webbplatsen msb.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Ukrainas flagga

Sidan uppdaterad:

2023-12-21