Till startsidan
Till startsidan
2023-05-30
Renovering av Skivedbron, en vägbana avstängd
I dag påbörjas renovering av Skivedbron. Arbetet beräknas pågå till 16 juni. Under arbetet är en vägbana avstängd och trafikljus reglerar trafiken.
Läs mer om Renovering av Skivedbron, en vägbana avstängd

Räddningstjänsten Karlstadsregionen

Räddningstjänsten Karlstadsregionen är ett kommunalförbund som består av kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors. Huvudstationen finns i Karlstad och där sitter också förbundsledningen.

I Forshaga kommun finns det brandstationer i Forshaga och Deje. Dessa bemannas med räddningstjänstpersonal i beredskap, även kallade deltidsbrandmän, som snabbt kan rycka ut vid bränder och olyckor.

Räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) är brandmän med en annan huvudarbetsgivare än räddningstjänsten som då och då har beredskap för att rycka ut när larmet går. Är du intresserad av att jobba som RIB? Hör av dig till avdelningschef Björn Johansson, bjorn.johansson2@karlstad.se, eller respektive stationschef.

Varje år rycker räddningstjänstförbundet ut på ungefär 2000 larm. De vanligaste larmen gäller brand och trafikolyckor. Exempel på andra olyckstyper är utsläpp av farligt ämne, drunkning eller drunkningstillbud, nödställd person, nödställt djur, IVPA-larm (i väntan på ambulans) och suicid. Vid större insatser kan flera räddningsstyrkor sättas samman och förbundet kan på så sätt hantera allt från små incidenter till stora och komplexa händelser och flera samtidiga larm.

Räddningstjänsten har också ett bredare uppdrag än att rycka ut på larm. De förebygger bränder, bland annat genom information, rådgivning och utbildning. De arbetar också på andra sätt med säkerhet och trygghet i medlemskommunerna.

Räddningsregion Bergslagen

Sedan 12 maj 2020 ingår Räddningstjänsten Karlstadsregionen i en ny, gemensam, operativ ledningsorganisation för räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland. Organisationen kallas Räddningsregion Bergslagen och syftar till att åstadkomma mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga och uthållighet att genomföra räddningsinsatser. Varje räddningstjänst finns fortfarande kvar som egen organisation i sin kommun. Men det operativa samarbetet på ledningsnivå blir utökat och en integrerad del av varje räddningstjänst.

Läs mer om Räddningsregion Bergslagen på raddningkarlstad.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av