Till startsidan
Till startsidan

Skräpplockning

Kommunen deltar varje år i Håll Sverige Rents aktion skräpplockardagarna. Den är i första hand en aktivitet för barn och ungdomar för att lära dem om nedskräpning och dess konsekvenser.

Vi plockar skräp

Under Håll Sverige Rents städkampanjer hjälper människor till att städa hela Sverige från söder till norr. Vi i Forshaga kommun vill vara med för att göra vår närmiljö litet finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Alla kan vara med! Skräpplockardagarna riktar sig främst mot barn och unga medan kusträddardagen och håll Sverige rent dagen är för alla. Skräpplockardagarna är en pedagogisk aktivitet där förskola och skola kan lära barnen om nedskräpningens konsekvenser. Syftet är inte att städa gator och torg utan att bidra till ändrade beteenden och attityder. Med enkla medel kan man göra en skillnad som syns.

Det går förstås bra att när som helst plocka upp skräp och lägga i en papperskorg. Hjälps vi åt tillsammans skulle det till slut inte finnas något skräp som förstör miljön, varken i skogen eller i samhället.

Du som privatperson kan engagera dig genom att till exempel gå med i Håll Sverige rents rörelse mot skräp. Du anmäler dig för mer information om rörelsen på Håll Sverige rents webbplats.

Håll Sverige rents webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilket är det vanligaste skräpet?

Utan konkurrens är det fimpen som är det vanligaste skräpet. Fimpen är liten och syns inte lika väl som plasförpackningar och burkar men räknat i antal är hela 65 procent av skräpet fimpar. Därefter kommer snus med 14 procent. Fimpen är liten och svår att sopa upp, ofta måste den plockas för hand. Den rinner lätt ner i dagvattenbrunnar i samband med regnväder och förs vidare till vattendrag. I filtret fastnar skadliga ämnen och eftersom det är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.

"Skräpplan"

Kommunstyrelsen har antagit en plan för att hålla kommunen fri från skräp och klotter. Planen innehåller bland annat praktiska riktlinjer om hur vi ska städa de centrala tätorterna.

Kommunen arbetar också via skola och förskola för att långsiktigt öka kunskapen bland barn och unga om vikten att värna om sin miljö. Förskole- och skolbarn är varje år med och i Håll Sverige Rents aktivitet skräpplockardagarna.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av