Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Skräpplockardagarna

Kommunen deltar varje år i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Alla kan vara med och plocka skräp: privatpersoner, föreningar, arbetsplatser, förskolor och skolor.

Vi plockar skräp

Under Håll Sverige Rents städkampanj hjälper människor till att städa hela Sverige från söder till norr. Vi i Forshaga kommun vill vara med för att göra vår närmiljö litet finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Alla kan vara med! Har du inte möjlighet att delta under skräpplockardagarna kan du bidra genom att när som helst plocka upp ett skräp och lägga i en papperskorg. Hjälps vi åt tillsammans skulle det till slut inte finnas något skräp som förstör miljön, varken i skogen eller i samhället.

Vilket är det vanligaste skräpet?

Utan konkurrens är det fimpen som är det vanligaste skräpet. Fimpen är liten och syns inte lika väl som plasförpackningar och burkar men räknat i antal är hela 65% av skräpet är fimpar. Därefter kommer snus med 14%. Fimpen är liten och svår att sopa upp, ofta måste den plockas för hand. Den rinner lätt ner i dagvattenbrunnar i samband med regnväder och förs vidare till vattendrag. I filtret fastnar skadliga ämnen och eftersom det är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.

Håll Sverige rents webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som privatperson kan engagera dig genom att till exempel gå med i Håll Sverige rents rörelse mot skräp. Du anmäler dig för mer information om rörelsen på Håll Sverige rents webbplats.

"Skräpplan"

Kommunstyrelsen har antagit en plan för att hålla kommunen fri från skräp och klotter. Planen innehåller bland annat praktiska riktlinjer om hur vi ska städa de centrala tätorterna.

Kommunen arbetar också via skola och förskola för att långsiktigt öka kunskapen bland barn och unga om vikten att värna om sin miljö. Förskole- och skolbarn är varje år med och städar kommunen under skräpplockardagarna.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av