Till startsidan
Till startsidan
2025-06-23
Tillfällig avstängning av bron i Deje, gamla bruket
Läs mer om Tillfällig avstängning av bron i Deje, gamla bruket
2025-06-19
Klarälvsbadet stängt tills vidare efter brand
Läs mer om Klarälvsbadet stängt tills vidare efter brand

Lokalhistoria

Forshaga kommun har en rik historia som sträcker sig från medeltiden till nutid. Här har laxfiske, industri och flottning format både landskap och samhällen. Än i dag finns många spår kvar som berättar om hur livet har sett ut genom tiderna.

Från forntid till nutid

Forshaga är en gammal bruksbygd där massa- och pappersindustrin haft stor betydelse, liksom laxfisket i Klarälven. I orter som Ullerud, Forshaga och Skived finns historia dokumenterad från medeltiden. Redan då drogs lax upp ur älven – en viktig handelsvara till klostren i bland annat Riseberga och Alvastra.

Namnet Forshaga

Namnet Forshaga kommer från "Forshaget", ett område med hagmark på älvens västra sida vid forsen. Det fanns även en herrgård med samma namn.

Forshagas kommunvapen.

Forshaga kommuns vapen

Kommuns vapensköld är delad med en vågskura – en symbol för Klarälven. I övre fältet syns en krona med hack, flottningsmärket för Mölnbacka-Trysils pappersindustri, som stämplades på virket som flottades på älven. I nedre fältet finns en lagerkvist med tre blad, som syftar på släkten Lagerlöf som bodde i Skived.

Historiska årtal

Här är några viktiga årtal i Forshaga kommuns historia:

  • 1907 – Forshaga blir tätort i Grava kommun
  • 1944 – Deje blir tätort i Nedre Ulleruds kommun
  • 1944 – Forshaga blir köping, utbruten ur Grava
  • 1952 – Nedre och Övre Ullerud slås samman till Ulleruds kommun
  • 1974 – Forshaga kommun bildas genom sammanslagning av Forshaga och Ulleruds kommuner

Flottningen på Klarälven

I flera hundra år fraktades timmer på Klarälven, från skogarna i norr till industrierna i söder. Vattendragen var lämpliga transportleder och timmer till skeppsmaster flottades i Klarälvens nedre lopp redan under 1600-talet Virkesflottning i stor skala hör ihop med utvecklingen av sågverk och massafabriker under 1800-talet.

Vid skiljena vid Lusten och Löved samlades virket för buntning. För att hålla reda på timret användes märkyxor för att slå in unika symboler i stockarnas ändar, vilket visade vem som ägde virket. Därifrån bogserades det vidare med de karakteristiska Lustenbåtarna – små arbetsbåtar som användes från 1940-talet och några finns bevarade än i dag.

Den sista flottningen på Klarälven skedde 1991, vilket markerade slutet på en epok.

Industrins framväxt

Mölnbacka-Trysil – Tetrapak – Stora Enso

Under 1800-talet växte sågar och träsliperier fram. År 1873 gick bolaget Mölnbacka samman med norska Trysil och bildade Mölnbacka-Trysil. Industrin utvecklades, och både Deje och Forshaga blev orter med massa- och pappersbruk.

På 1960-talet uppgick Mölnbacka-Trysil i Uddeholmsbolaget, som satsade på Deje. Fabriken i Forshaga lades ner 1969, men samma år startade Tetra Pak verksamhet i lokalerna. Sedan 2001 drivs anläggningen av Stora Enso. Verksamheten i Deje lades ner 1977.

Forshaga glasbruk

Forshaga har också haft ett glasbruk. Det var ett fönsterglasbruk som var i drift mellan 1862 och 1896 och spelade en viktig roll i den tidiga industriella utvecklingen på orten. När glasbruket lades ner 1896 tog Forshaga Linoleumfabrik över lokalerna, vilket markerade början på en ny industriepok.

Forbo Forshaga

Många förknippar Forshaga med golvet Forshaga. År 1896 startade Karl af Ekström Forshaga Linoleumfabrik, den enda i Skandinavien. Redan 1909 flyttades fabriken till Almedal i Göteborg, men namnet Forbo Forshaga levde kvar ända in på 2000-talet. I dag heter företaget Forbo flooring systems.

Forshaga Shoppern

Forshaga Shoppern var en trehjulig moped med glasfiberkaross som tillverkades i Forshaga från 1961 till 1994. Även om den formellt hette Norsjö Shopper, kom den i folkmun att kallas Forshaga Shopper. Idag är Forshaga Shoppern ett samlarobjekt och ett nostalgiskt inslag i svensk fordonshistoria.

Historien lever vidare

Mycket av historien kan upplevas på plats. Spåren av det som en gång varit syns i landskapet, i byggnadernas utformning och i människors sätt att leva och minnas. Den historiska utvecklingen har präglat både bygden och de som bott här – från hur samhället är format till traditioner som lever kvar. Genom byggnader, lämningar och människors berättelser lever historien vidare.

Upptäck mer av vår historia

Känn historiens vingslag på plats! Promenera längs Forshaga kanal och upplev de gamla slussarna, eller vandra Hynleden som följer Sveriges första järnväg. Mölnbacka kulturstig tar dig till 15 platser med historiskt värde. Följ Pilgrimsleden och anslut vidare till Ätterösleden, där du passerar gravrösen från bronsåldern.

Läs mer om lederna på sidan Vandringsleder och strövområden.

Biblioteken i Forshaga och Deje har en särskild sektion med litteratur om den lokala historien. Biblioteken köper in alla böcker som handlar om Forshaga kommun eller som är skrivna av lokala författare. Utöver detta anordnas då och då föreläsningar, utställningar, studiecirklar och workshops med historiskt tema.

Läs mer på Bibliotekets sida


På Forshaga bibliotek finns också en särskild dator för släktforskning. Där har du tillgång till flera släktforskningsdatabaser och register med material från hela Sverige.

Läs mer på sidan Släkt- och hembygdsforskning

På ett antal platser finns informationsskyltar som berättar om lokala platser, byggnader, personer och händelser. Syftet är att synliggöra och tillgängliggöra det kulturarv som finns bevarat. Skyltarna ger en inblick i platsens bakgrund och betydelse genom historien.

Skyltarna berättar till exempel om Forshaga biograf, Sveanäs affärsfastighet, Värmlands första hockeyplan, Deje centrum och Bruksmagasinet, den tusenåriga eken eller hockeylegendaren Nils Erik ”Dubbel-Nisse” Nilsson.

Storyspot är en digital app med ljudberättelser kopplade till platser, personer och konstverk i kommunen. Genom appen kan invånare och besökare lyssna på berättelser som ger liv åt kommunens historia och kulturarv.

Lyssna på ljudberättelser om Apertin - inspirationskälla till munkar och författare, minnet av en tvättstuga, demokrati och motståndsrörelse, ideella krafter i Brukspôjkera, ForshagaAkademien eller tidigare kommunalråd Angelica Rages avtryck.

Ladda hem Storyspot och lyssna hemma eller på platsen för berättelsen

I Forshaga kommun finns tre hembygdsgårdar som vårdas av lokala hembygdsföreningar: Forshaga hembygdsgård i Skived, Nedre Ulleruds hembygdsgård och Övre Ulleruds hembygdsgård i Edeby. Dessa gårdar bevarar och förmedlar hembygdens kultur och historia genom byggnader, föremål och berättelser. De erbjuder besökare möjligheten att uppleva och förstå vår historia genom autentiska miljöer och föremål.

Läs mer om våra hembygdsgårdar

Det finns också många lokala initiativ där du kan ta del av den lokala historien såsom idrottscaféer, fotovisningar och historiska vandringar. Håll utkik i vår evenemangskalender.

Läs mer i evenemangskalendern

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2025-05-20