Lokalhistoria
Mycket har hänt i Forshaga och kommunen fortsätter att utvecklas på olika vis. Här finns en sammanfattning för kommunens lokalhistoria från medeltiden fram till och med nu tid.
Forshaga är en gammal bruksbygd, där massa- och pappersindustri tillsammans med laxfisket har haft stor betydelse.
Historiska avtryck
Genom industrierna, laxfisket och flottningen har Forshaga tagit form. Mycket av historien kan fortfarande idag upplevas på vissa platser i kommunen genom lämningar av byggnader, pålar i älven från flottningen och såklart historier från personer som levt i kommunen.
Industrier och laxfiske
Ullerud, Forshaga och Skived är orter kända från medeltiden, då drogs det upp lax ur Klarälven. Det gjordes för att försörja klostren söderut i landet, i bland annat Riseberga och Alvastra.
Under 1800-talet fick sågar och träsliperier stor betydelse. 1873 gick bolaget Mölnbacka samman med det norska skogsbolaget Trysil till ett stort företag och fick namnet Mölnbacka-Trysil. Industrin utvecklades och både Deje och Forshaga hade massa- och pappersbruk.
På 1960-talet gick Mölnbacka-Trysil upp i Uddeholmsbolaget som valde att satsa på anläggningen i Deje. 1969 lades tillverkningen ner i Forshaga och istället startade Tetra Pak sin verksamhet där. Sedan 2001 har Stora Enso tagit över verksamheten. I Deje lades verksamheten ner 1977.
I Forshaga har det också legat ett stort glasbruk.
Historiska årtal
1907 blir Forshaga tätort i Grava kommun.
1944 blir Deje tätort i Nedre Ulleruds kommun.
1944 Forshaga blir köping genom att området för Forshaga församling, bildad 1919, bryter sig ut från Grava, som numera tillhör Karlstad.
1952 sammanslås Nedre och Övre Ullerud till Ulleruds kommun
1974 Ulleruds kommun och Forshaga kommun slås ihop till en kommun, som får namnet Forshaga kommun.
Flottningen på Klarälven
Förr fraktades timmer på Klarälven. Sveriges sista flottningsled, som gick i Klarälven upphörde 1991. Då försvann en epok med rötter i medeltiden.
Golvet Forshaga
Många förknippar ofta Forshaga med golvet Forshaga. 1896 startade Karl af Ekström Forshaga Linoleumfabrik, den enda i Skandinavien. Men fabriken blev inte långvarig i Forshaga utan flyttades 1909 till Almedal i Göteborg för att underlätta både importen av råvaror och exporten av linoleum. Så även om fabriken inte längre ligger i Forshaga hänger namnet kvar. Numera heter företaget Forbo-Forshaga.
Namnet Forshaga
Namnet Forshaga kommer ursprungligen från Forshaget, som hagmarken på älvens västra sidan av forsen kallades. Det fanns också en herrgård som hette Forshaga.
Forshaga kommuns vapen
Vapnet består av en sköld med en vågskura styckad av grönt med flottningsmärket (kronan med hack) samt en grön lagerkvist med blad. Våglinjen föreställer Klarälven som rinner genom kommunen. Kronan med hack syftar till Mölnbacka-Trysils pappersindustri. Märket stämplades även in på sulftatveden som flottades på Klarälven. Lagerkvisten med sina tre blad, ingår för släkten Lagerlöf som bodde i Skived.