Till startsidan
Till startsidan
Siluett av ett lok

Hynleden

Hynleden går intill sjön Södra Hyn, som ligger i ett vackert och öppet naturområde. Leden omges av ett gammalt kulturlandskap med odlingsmark, ängsmark, byar och stugområden.

Inom Forshaga kommun går Hynleden på delar av den gamla banvallen till Sveriges första järnväg. Leden går också längs stigar i anslutning till Klarälven.

Om leden

För att komma till leden kör du söderut på väg 62, västra Klarälvsstranden, mot Karlstad. Strax söder om Lyckan finns en parkeringsplats in till höger, den är en bra utgångspunkt från Forshaga.

Ledens startplats ligger vid hembygdsgården Träfotere i Hynboholm i sydvästra delen av sjön med stor parkeringsplats och närhet till fågeltorn. Vid startplatsen finns även en rastplats. Ytterligare en rastplats finns sedan vid Klarälven nära "Sannakorset".

Leden sträcker sig åt två riktningar. Åt ena hållet är det möjligt att vandra norrut mot Kil, cirka 2 kilometer, i andra riktningen vandrar du söderut mot Karlstad, drygt 5 kilometer. Följ orange märkning på träd och stolpar för att hitta rätt. Rejäla skor eller stövlar behövs.

Övrig information
Tyvärr har vi inte kunnat enas med privat markägare vilket gör att leden inte är tillgänglig inom Kils kommun. Därför finns skyltar uppsatta där man bör vända åter till startplatsen.


Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2022-07-18